Mилион становника Србије нема оверену здравствену књижицу

0
(0)

Готово милион становника Србије нема оверену здравствену исправу јер не испуњавјуа услове. Здравствену књижицу тренутно нема више од 282.000 осигураника које „штити закон“

ГОТОВО милион људи (961.025) у овом тренутку нема оверену здравствену књижицу, сазнају „Новости“. То значи да је сваки седми од 6,9 милиона осигураника остао без маркице у здравственој исправи, да ли због неизабраног лекара, неплаћеног доприноса, или оба основа истовремено.

Без важеће здравствене исправе тренутно је највише запослених и чланова породица који су преко њих осигурани.

Од укупно 2,9 милиона осигураника по овом основу, од којих је 1,6 милиона запослених, а 1,3 милиона чланова породица, књижицу није оверило њих 292.689, или сваки десети – сазнају „Новости“ у Републичком фонду здравственог осигурања.

Нико, међутим, не зна колико је њих без књижице зато што није уплаћен допринос, а колико зато што нису изабрали лекара. Једини званични податак који постоји је да 55.000 привредних субјеката дугује допринос за здравство. Не зна се, међутим, ни колико запослених ради за те послодавце, ни колико је тих фирми успело да „замрзне“ стара дуговања и почело да сервисира текуће обавезе за доприносе, чиме су стекли право на оверу књижица за своје запослене.

МАРКИЦЕ ЗА ДЕЦУ СИГУРНЕ У свим регионалним филијалама, по упутству из централе РФЗО, почела је овера здравствених књижица деце чији родитељи раде за несавесне послодавце који нису уплатили допринос, па су запослени и чланови њихових породица остали без маркице у књижици. На иницијативу заштитника грађана Саше Јанковића, овој деци је омогућено да се привремено здравствено осигурају као особе које не остварују права из обавезног здравственог осигурања. Када послодавци њихових родитеља почну да уплаћују допринос, они ће опет бити осигурани као чланови породице.

– Послодавцима који нису редовне платише доприноса за здравствено осигурање омогућено је да им претходни дуг мирује уколико почну да уплаћују редовне месечне доприносе за своје запослене – објашњава Сања Миросављевић, портпарол РФЗО.- У том случају се књижице оверавају на три месеца, а онима који редовно плаћају допринос на шест месеци.

Без важеће здравствене исправе тренутно је и више од 282.000 осигураника које „штити закон“: Рома, социјално угрожених, трудница. Како они статус осигураника стичу по основу тога што за њих здравствено осигурање уплаћује држава из буџета, закључује се да они још нису оверили књижице јер нису изабрали свог лекара.

Према подацима РФЗО, највише се осигураника досад определило за лекара опште медицине, затим за гинеколога и педијатра, а најмање за стоматолога, на којег у садашњем пакету који покрива здравствено осигурање најмање становника и има право. За бар једног изабраног лекара, што је сад први пут услов за оверу здравствене књижице, досад се определило 85 одсто осигураника.

И према овој рачуници испада да око милион становника не може да овери здравствену књижицу: само што се у овом случају зна да је разлог тај што нису изабрали свог лекара, али се не зна колико њих не испуњава ни онај други, до средине ове године једини услов за оверу који се тиче уплате доприноса.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Потресна слика из Пазара: Дете прима инфузију испред болнице

5 (1) Фотографија из Новог Пазара на којој девојчица прима инфузију иза зграде дечијег одељења …

Исповест пацијента Инфективне клинике: Ово је право стање у српском здравству (ВИДЕО)

5 (2) У каквом је стању здравство у Србији, какву голготу пролазе оболели од короне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend