Економија

Минималац никако да достигне потрошачку корпу

Одлука о висини минималне цене рада у 2020. години биће донета средином септембра, најавио је Зоран Ђорђевић, министар за рад и запошљавање, јер су на време почели разговори о минималцу. Он је напоменуо да ће притом бити потребно водити рачуна о растерећењу привреде, али и о интересима послодаваца који ипак сматрају да би повећање минималне цене рада реално требало да буде за највише шест одсто, у односу на садашњу цену од 155 динара по сату. С друге стране, синдикати и даље не одустају од идеје да повећање не треба да буде мање од десет процената, односно да треба да буде донекле у висини минималне потрошачке корпе. Коју ће одлуку на крају влада донети још нико не може да предвиди, мада је министар за рад још око првог маја изјавио да ће главни задатак актуелне владе бити да се цена минималне потрошачке корпе изједначи са минималцем.

У овом тренутку минималну месечну зараду, која износи око 27.000 динара у Србији, прима 350.000 радника, док минимална потрошачка корпа у просеку износи око 36.000 динара.

У Унији послодаваца Србије (УПС) подсећају да минимална, и уопште цена рада треба да расту у складу са могућностима привреде, са растом БДП-а и инфлације. Како истиче Небојша Атанацковић, почасни председник УПС, ако је у Србији предвиђен привредни раст од 3,5 одсто, а раст инфлације 1,5 до два процента годишње, онда би било логично да повећање минималца не буде изнад пет, евентуално шест процената.

– У преговорима са владом и синдикатима, послодавци би могли да прихвате и друга решења на која указују синдикати, ако треба и виши проценат раста минималне цене рада, али то само ако Влада Србије прихвати да послодавцима компензује разлику у цени. Прихватиће и веће повећање минималца ако добију различите типове олакшица кроз, рецимо, смањивање пореза и доприноса на зараде – истиче Атанацковић, подсећајући да уколико минималац буде виши од оног који они очекују, без олакшица, то ће значити губитак за поједине послодавце и затварање фирми због повећаних трошкова пословања.

Синдикати махом сматрају да минимална зарада која данас износи око 27.000 динара у најбољем случају треба да буде повећана на нешто изнад 32.000 динара што је 90 одсто минималне месечне потрошачке корпе. По њима то је и најреалнија варијанта с обзиром на најаву званичника да би у наредној години минималац требало изједначити с минималном потрошачком корпом. Послодавци пак уверавају да је то нереално и неиздрживо за привреду, уз годишњи привредни раст од око 3,5 одсто. Ипак, недавно је министар финансија Синиша Мали подсетио јавност да је прошле године минимална цена рада повећана 8,6 одсто, са 143 на 155 динара по сату, док је стопа раста економије била 4,3 процента. То је, како је тада рекао, био бољитак за запослене у Србији, па ће се са том политиком наставити и ове године, обећао је министар финансија.

Подсмех раднику у лице

Тренутна минимална цена рада у Србији је толико „јадна, мизерна и бедна да је свака прича о њеној вредности бесмислена, будући да се њен садашњи износ од 27.000 динара подсмева раднику у лице”, оштри су у саопштењу представници синдиката „Слога”. Они сматрају да Србија мора одмах да повећа минималац и то драстично, водећи притом рачуна да дође до озбиљних измена у пореском систему и његовом начину функционисања, смањивању намета послодавцима и јачању институционалне борбе против сиве економије.

Аутор: Марија Бракочевић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Плате у Србији. су међу најнижим у Европи и шире, што значи никоме, осим Николићу, Бајатовићу, проф. Петровићу и још некима који су климоглавски блиски СНС, не покривају ни основне потребе за бедни живот. Досадашње плате су биле нонсенс, а сада како ради ΛV, биће још горе. По његовом умственом нахођшењу, повећава плате, мада када ће их приме, по свом накарадном аршину. Уместо да утиче да се уведе платни разрез према стручности, потребе и проблематици, он уводи плате по свом неумесном нахођењу. Плате професора треба да буду ниже од плата медицинских сестара, а лекари са платом од 60.000 рсд треба и њега да лече, а његове спремачице са платом од 100. 000 рсд баш се башкаре, без школе, културе и људкости, али зато њега имају..Просечна плата у Србији тренутно је 55.380 рсд (469,46 evra), просечна пензија . 26.327 рсд (223 eвра), а минимална потрошачка корпа 37.000 рсд. Где је његов разум да све решава парцијално и бахато. Бојим се да ће изгубити гласачку машину. Можда му и не треба? Да ли ΛV има људску душу, дао је Клинтоновима три милиона долара, плаћа саветника Блера који су највећи злочинци Србије, дао је милион евра за цркву Нотр Дам, као своје паре, а народ му је гладан, јадан, бедан и го и бос као што је био Адам. Живот је на дну светског нивоа, а он изиграва да му је држава богатија од Луксембурга, САД, а у ствари је гологузанија. Недавна изјаву ΛV да се У Србији боље зарађује него у Немачкој, процените сами колико је тачна и паметна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!