Насловна / Србија / Економија / Минималац никако да достигне потрошачку корпу
Минималац никако да достигне потрошачку корпу 1

Минималац никако да достигне потрошачку корпу

Одлука о висини минималне цене рада у 2020. години биће донета средином септембра, најавио је Зоран Ђорђевић, министар за рад и запошљавање, јер су на време почели разговори о минималцу. Он је напоменуо да ће притом бити потребно водити рачуна о растерећењу привреде, али и о интересима послодаваца који ипак сматрају да би повећање минималне цене рада реално требало да буде за највише шест одсто, у односу на садашњу цену од 155 динара по сату. С друге стране, синдикати и даље не одустају од идеје да повећање не треба да буде мање од десет процената, односно да треба да буде донекле у висини минималне потрошачке корпе. Коју ће одлуку на крају влада донети још нико не може да предвиди, мада је министар за рад још око првог маја изјавио да ће главни задатак актуелне владе бити да се цена минималне потрошачке корпе изједначи са минималцем.

У овом тренутку минималну месечну зараду, која износи око 27.000 динара у Србији, прима 350.000 радника, док минимална потрошачка корпа у просеку износи око 36.000 динара.

У Унији послодаваца Србије (УПС) подсећају да минимална, и уопште цена рада треба да расту у складу са могућностима привреде, са растом БДП-а и инфлације. Како истиче Небојша Атанацковић, почасни председник УПС, ако је у Србији предвиђен привредни раст од 3,5 одсто, а раст инфлације 1,5 до два процента годишње, онда би било логично да повећање минималца не буде изнад пет, евентуално шест процената.

– У преговорима са владом и синдикатима, послодавци би могли да прихвате и друга решења на која указују синдикати, ако треба и виши проценат раста минималне цене рада, али то само ако Влада Србије прихвати да послодавцима компензује разлику у цени. Прихватиће и веће повећање минималца ако добију различите типове олакшица кроз, рецимо, смањивање пореза и доприноса на зараде – истиче Атанацковић, подсећајући да уколико минималац буде виши од оног који они очекују, без олакшица, то ће значити губитак за поједине послодавце и затварање фирми због повећаних трошкова пословања.

Синдикати махом сматрају да минимална зарада која данас износи око 27.000 динара у најбољем случају треба да буде повећана на нешто изнад 32.000 динара што је 90 одсто минималне месечне потрошачке корпе. По њима то је и најреалнија варијанта с обзиром на најаву званичника да би у наредној години минималац требало изједначити с минималном потрошачком корпом. Послодавци пак уверавају да је то нереално и неиздрживо за привреду, уз годишњи привредни раст од око 3,5 одсто. Ипак, недавно је министар финансија Синиша Мали подсетио јавност да је прошле године минимална цена рада повећана 8,6 одсто, са 143 на 155 динара по сату, док је стопа раста економије била 4,3 процента. То је, како је тада рекао, био бољитак за запослене у Србији, па ће се са том политиком наставити и ове године, обећао је министар финансија.

Подсмех раднику у лице

Тренутна минимална цена рада у Србији је толико „јадна, мизерна и бедна да је свака прича о њеној вредности бесмислена, будући да се њен садашњи износ од 27.000 динара подсмева раднику у лице”, оштри су у саопштењу представници синдиката „Слога”. Они сматрају да Србија мора одмах да повећа минималац и то драстично, водећи притом рачуна да дође до озбиљних измена у пореском систему и његовом начину функционисања, смањивању намета послодавцима и јачању институционалне борбе против сиве економије.

Аутор: Марија Бракочевић, Политика.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Буљошевићу у РТС-у плата од 284,000 динара месечно! 11

Буљошевићу у РТС-у плата од 284,000 динара месечно!

Након што је РТС објавио списак плата запослених који раде у овој медијској кући, издвојили …

Србија: Половина запослених има зараду испод 39.000 динара 12

Србија: Половина запослених има зараду испод 39.000 динара

Просечна нето зарада у Србији у августу ове године износила је 49.773 динара, што је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *