Минималац расте најмање три хиљаде динара

2
(1)

Минимална цена рада за 2020. годину биће повећана најмање десет одсто. Тако бар прогнозира Синиша Мали, министар финансија, а као аргументе за то наводи актуелне економске, социјалне и политичке параметре у земљи. На основу економских, а то су очекивани пораст БДП-а до краја године, око 3,5 одсто и инфлације 1,5 одсто, минимална зарада би одмах могла да се повећа од пет до шест процената. Ипак, Мали додаје да треба узети у обзир и социјалну и политичку компоненту, тако да би на основу свега, минималац за наредну годину могао да буде повећан бар још толико. То би, фактички, значило да око 350.000 људи, колико их тренутно у Србији зарађују око 27.300 динара, јер је толики износ минималца за 176 часова рада у месецу, у 2020. години може да очекује повећање минималне цене рада око десет одсто или, у преводу, око 3.000 динара.

– Неће, дакле, бити једноцифреног раста како предлажу послодавци. Биће више како синдикати и радници мисле да треба да буде, а то значи да ће бити двоцифрено повећање минималне цене рада. У последњих седам месеци ионако имамо буџетски суфицит од 48,5 милијарди динара. Шта бисмо с тим новцем? Наравно, идемо на повећање плата, пензија, минималца, а инвестираћемо даље и у инфраструктуру – прецизира Мали.

За 10. септембар заказана је нова седница Социјално-економског савета (СЕС) када се, како додаје министар, очекује и коначни договор о новом износу минималца. Паралелно с тим, радиће се и на растерећењу привреде, а Мали је најавио даље смањење оптерећења на зараде. – То смо урадили прошле године, а урадићемо и ове. Пре две године, оптерећење на зараде је било 63 одсто, сада је 62 процента, па уколико потврдимо наше обавезе с ММФ-ом 2020. године биће већ 61 одсто – рекао је Мали и подсетио да је Србија прошле године била прва у свету по страним директним инвестицијама и да је за четири године отворено више од 200 нових предузећа и фабрика у којима је запослено 60.000 људи.

Да би минимална цена рада требало да се повећа у реалним оквирима, потврдио је и министар за рад Зоран Ђорђевић. На скупу у Савезу самосталних синдиката Србије подсетио је да је прошле године 6.500 људи отишло из Србије, а за првих шест месеци ове године још 3.000.

– Проблем економских миграција је присутан свугде у свету. Имамо пример Чешке, чији грађани имају знатно веће плате од нас, али и даље одлазе из земље – наводи Ђорђевић.

Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, рекао је да је за претходне три године раст минималне зараде износио 28,6 одсто, односно око девет процената сваке године. Иако је тај раст био задовољавајући, висина минималца остала је и даље релативно ниска, додао је он, а минималну зараду мању од нас имају само у Албанији и Бугарској. Од 2008. до 2018. у Србији је она номинално порасла у износу од 100 евра, за разлику од, рецимо, Луксембурга који је минималац за исти период подигао за 500 евра, открио је Орбовић.

За преквалификацију и доквалификацију 350 милиона динара

Држава ће у 2020. издвојити 350 милиона динара за преквалификацију и доквалификацију 2.000 људи за послове у ИТ индустрији, најавио је Зоран Ђорђевић, министар за рад и запошљавање, на Регионалној конференцији о трендовима у телекомуникацијама „Дигитал 2019”.

– Дигитализација је нешто што може Србију да лансира међу најразвијеније земље, што може да постане њена предност. Циљ је да млади остану овде и добију сталан посао – нагласио је Ђорђевић.

Аутор: Марија Бракочевић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дарко Бађок, потпредседник СНС у центру Зрењанина пребио келнерицу која је тражила плату

4.4 (7) Зрењанин – Валентина Несторовић тврди да ју је Дарко Бађок, власник кафића у …

Бившим радницима Kоштане држава нуди социјалну помоћ уместо заосталих плата

0 (0) Иако имају извршне судске пресуде о неисплаћеним зарадама од пре 16 година, док …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend