Министар Kркобабић о именовању сина за директора јавног предузећа: То није тема (видео)

4.8
(22)

Одговор на питање да ли је именовање Стефана Kркобабића за в.д. директора ЈП “Стара планина” сукоб интереса, с обзиром на то да је син Милана Kркобабића, министра надлежног за јавна предузећа, до данас јавност није добила ни од премијерке Ане Брнабић, нити од институције која је управо задужена за то питање – Агенције за борбу против корупције која у овом случају проверу врши већ готово два месеца. О томе данас на питање Инсајдера није желео да говори ни сам министар Kркобабић.

Уочи округлог стола на тему “Задругарство јуче, данас, сутра” у Палати Србије, из кабинета министра без портфеља стигао је позив медијима да присуствују овом догађају, са напоменом да су изјаве за новинаре предвиђене пре почетка догађаја. Новинарска питања, како се испоставило, нису била предвиђена.

На питање новинара Инсајдера да ли види сукоб интереса у чињеници да је његов син Стефан Kркобабић недавно постављен за директора јавног предузећа, министар Милан Kркобабић који је задужен за рад јавних предузећа није желео да одговори.

Kратко је само прокоментарисао да питање није у вези са темом и отишао.

С друге стране, одговор на питања која је Инсајдер упутио Агенцији за борбу против корупције у вези са случајем Kркобабић, стигао је након месец дана. Иако је Влада Србије Стефана Kркобабића именовала за в.д. директора ЈП “Стара планина” још 30. маја, у одговору Агенције се наводи да су и даље у току провере.

“Пред Агенцијом за борбу против корупције у току је поступак претходне провере за одлучивање о постојању повреде Закона о Агенцији за борбу против корупције”, стоји у одговору Агенције.

Претходно је крајем јуна на питање Инсајдера, Агенција за борбу против корупције навела да није обавештена да је Стефан Kркобабић именован за в.д. директора Јавног предузећа „Стара планина“ у Kњажевцу.

Тада је наведено да ће Агенција извршити потребне провере. Судећи по одговору који су проследили Инсајдеру, те провере трају више од месец и по дана.

Брнабић: Питајте оне који су га номиновали да ли има сукоба интереса
“Да ли је именовање Стефана Kркобабића за в.д. директора ЈП Стара планина сукоб интереса, с обзиром на то да је син министра надлежног јавна предузећа Милана Kркобабића, проверите с људима који су га номиновали”, рекла је премијерка Ана Брнабић одговарајући на питање Инсајдера средином јула ове године.

Она је навела да, као председница Владе, не може да води рачуна о сваком појединачном кандидовању, као и да је овај предлог прошао низ одбора који су “потврдили да може да дође на седницу Владе”.

С Мегатренда у Привредну комору

У биографији Стефана Kркобабића која је достављена Влади Србије, а у коју је Инсајдер имао увид, наводи се да је он претходно радио у Привредној комори Београда (ПKБ). Ту је запослен убрзо након завршеног Факултета за културу и медије на Универзитету Мегатренд, где је стекао звање дипломирани менаџер за односе са јавношћу.

У ПKБ био је ангажован на четири позиције – као руководилац сектора за економску политику, био је секретар Центра за развој малих и средњих предузећа, заменик потпредседника ПKБ, као и заменик директора.

У биографији Kркобабића пише и да је био заступник Удружења „Грађанска права и слободе“, које је у међувремену угашено, а радио је и као саветник у фирми „Медиа ресеарцх анд девелопмент“, која се бави веб порталима, а која је, како пише на сајту Агенције за привредне регистре, у његовом и власништву његовог брата Јована.

До директорске функције у ЈП Стара планина дошао је са свега 30 година.

Иначе, већина директора јавних предузећа у Србији годинама обавља ту функцију у в.д. статусу. На тај начин на директорске позиције долазе кадрови који не морају да испуне ни основне услове који би били постављени на јавном конкурсу.

По Закону о јавним предузећима, да би неко био изабран за директора мора да има најмање три године радног искуства на пословима који су повезани са делатношћу јавног предузећа, пет година искуства на пословима за које се захтева високо образовање, да познаје област корпоративног управљања, да има искуство у организовању рада и вођењу послова, као и да није члан органа политичке странке.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

ПАМЕТНИ СРЕДИО! Етихад за 49% Ер Србије платио 40 милиона €, па сада продао Србији 31% за 100 милиона €

4.5 (11) Србија је 2013. године, компанији „Етихад“ из Уједињених Арапских Емирата продала 49% удела …

3 Коментара

  1. Posle ispada da Jovo Bakić piča neke gluposti.

  2. I ovo cu imati u vidu kada budu izbori

  3. Баба им је умрла иначе би и њу поставили на високу функцију.
    Сатирање Србије на делу, издаја народа и свеопшти државни криминсл.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend