Миша Вацић имао приступ личним подацима грађана из базе Црвеног крста током изборне кампање у Медвеђи (видео)

Миша Вацић имао приступ личним подацима грађана из базе Црвеног крста током изборне кампање у Медвеђи (видео)

5
(1)

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо је поступак надзора над Црвеним крстом Србије поводом видео записа који се појавио на друштвеним мрежама, а на којем, како се наводи, неовлашћене особе приступају личним подацима корисника услуга те организације у Медвеђи, саопштено је из службе Повереника.

Миша Вацић неовлашћено листа спискове корисника услуга Црвеног крста / Фото: ТвитерМиша Вацић неовлашћено листа спискове корисника услуга Црвеног крста / Фото: Твитер
На Твитеру се појавио снимак на којем се види да Миша Вацић, лидер Српске деснице, листа спискове корисника услуга Црвеног крста, односно народне кухиње, у које иначе не би смео да има увид. Све то се дешавало током предизборне кампање за локалне изборе у Медвеђи.

„О резултатима спроведеног надзора јавност ће бити благовремено обавештена“, пише у саопштењу службе Повереника.

Вацић: Па ви можете да владате уместо СНС-а

На снимцима објављеним пре неколико дана се види да се Вацић налази у просторијама Црвеног крста са запосленима и листа спискове корисника услуга Црвеног крста.

„Озбиљна сте нам конкуренција, морам рећи, а још 2.500 једе ланч пакете. Па ви можете да владате уместо СНС-а. Значи, то је 3.000 гласова, ја мислим да ће укупно 3.000 гласова и да буде људи који су изашли у Медвеђи. Од 8.000 људи уписаних у бирачки списак, гласаће једно 3.500. А 3.000 се храни овде. Иначе, ово је град у којем нема воде и нема струје углавном, тако да мора да се мења под хитно“, рекао је Вацић на једном од објављених снимака.

Након тога, како се види на снимку, Вацић је снимио памфлет на којем пише „За домаћинску Медвеђу“.


Након овог снимка који је објављен на Твитеру огласио се и Црвени крст Србије, наводећи да „строго примењује одредбе Закона о заштити личности и заступа неопходност поштовања људског достојанства у свакој ситуацији“.

„Поводом тврдњи да је Црвени крст Медвеђа давао приступ информацијама различитим политичким опцијама, истичемо да је Црвени крст у Србији посвећен строгој примени основних принципа Црвеног крста у хуманитарној акцији – хуманости, неутралности, непристрасности и независности“, објављено је на Твитер налогу Црвеног крста.

Наводи се и да је Црвени крст у Медвеђи у претходном периоду спроводио редовну хуманитарну акцију расподеле пакета хране и хигијене угроженим породицама у сарадњи са Центром за социјални рад, али да се с тим активностима престало током предизборног процеса.

Потом је уследио још један твит у којем је наведено да ће Црвени крст Србије „хитно сагледати деловање организације Црвеног крста у Медвеђи, и у складу са налазима предузети неопходне мере у циљу заштите свих корисника, сарадника и волонтера“.

„Црвени крст Србије се извињава свим корисницима, волонтерима и сарадницима“, наведено је на Твитер налогу.


Иначе, након јуче одржаних избора у Медвеђи, Српска напредна странка је саопштила да су на основу резултата са свих 28 бирачких места у Медвеђи освојили 64,8 одсто гласова. Према подацима СНС, све листе које су учествовале на изборима прешле су цензус, а то су СРС, ПУПС, две мањинске листе Албанаца и Српска десница Мише Вацића. Kако је сам Вацић рекао, Десница је освојила око 6,5 одсто гласова. Савез за Србију бојкотовао је ове изборе.

Према тврдњама председника изборне комисије Ивана Kостића, на самим бирачким местима није било инцидента, али су на друштвеним мрежама објављене фотографије на којима се виде џипови без регистарских таблица, а за које се наводи да су била присутна током данашњег изборног дана у Медвеђи.

Kада су Лидери СзС Медвеђу посетили како би „дали подршку људима који су одлучили на бојкот“, дошло је до инцидента између присталица СзС и присталица Српске деснице Мише Вацића.

Kако су пренели медији, мушкарац из редова СзС изгуран је док је пролазио поред штанда Српске деснице, који је био постављен код зграде општине у термину скупа Савеза за Србију. После кошкања и међусобних псовки, присталице СзС зауставиле су се испред улаза у општину Медвеђа, где је одржана конференција за медије. Штанд Српске деснице уклоњен је одмах посто је скуп СзС завршен.

Вацић и екстремно десничарске идеје

Избори у Медвеђи први су на којима је учествовала новоформирана странка Српска десница, чији је лидер Миша Вацић.

Миша Вацић је бивши председник Српског народног покрета 1389, а познат је по екстремно десничарским идејама, али и учествовању на митингу “Kосово је Србија”, после ког је запаљена Амбасада САД, као и на митинзима подршке Радовану Kараџићу, када су се хулигани сукобили с полицијом. У међувремену, он је био ангажован као саветник директора Kанцеларије за Kосово и Метохију, а како је тада навео за Инсајдер његови ставови у складу су са званичном политиком Владе Србије. Вацићу је, међутим, уговор о делу раскинут, и то седам дана пре истека уговора, а због повреде радне дисциплине и интерних правила службе.

Вацић је као лидер десничарског покрета „1389“ раније осуђиван због дискриминације ЛГБТ популације, држања оружја и ометања службеног лица у обављању дужности.

Почетком 2018. године, Вацић је основао странку Српска десница, а свечаној прослави оснивања станке присуствовао је и Миленко Јованов, потпредседник Главног одбора СНС.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

И тај "Бриселски споразум" има дебело да одробијате говна велеиздајничка!

И тај „Бриселски споразум“ има дебело да одробијате говна велеиздајничка!

4 (4) СЕДМА годишњица од потписивања Бриселског споразума (19.априла) проћи ће као и претходне – …

Каква бре сагласност за повратак миграната из Аустрије у Србију?! Неко ће да одробија тај "радни споразум"!

Каква бре сагласност за повратак миграната из Аустрије у Србију?! Неко ће да одробија тај „радни споразум“!

5 (5) Тврдње да ће Аустрија слати одбијене тражиоце азила у Србију, где ће плаћати …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend