Ђорђевић: Радници Kолубаре злоупотребљени за одбрану директора ЕПС-а Грчића

Ђорђевић: Радници Kолубаре злоупотребљени за одбрану директора ЕПС-а Грчића

Председник синдиката Електропривреде Србије (ЕПС) Милан Ђорђевић изјавио је данас да је председник синдикалне организације Рударског басена “Kолубара” Миодраг Ранковић злоупотребио збор радника и његово име ради одбране вд. директора ЕПС-а Милорада Грчића.

Он је за агенцију Бета рекао да су на збор присилно довођени радници и да је од око 1.500 људи на збору било 500 пензионера који немају везе са “Kолубаром”.

Председник синдиката површинских копова “Kолубара” Миодраг Ранковић је на збору пре два дана тражио да се стави ван снаге стратегија за енергетику према којој би до 2030. године требало да буде обустављена експлоатација угља са површинских копова “Kолубаре” и “Kостолца” и да се не настави градња “Kолубаре Б”.

За споран рок у стратегији сазнало се из писма које је Министарство рударства и енергетике упутило Надзорном одбору ЕПС-а у коме је министарка Зорана Михајловић затражила да до 2030. престане производња струје из тог енергента, као и да се новац преусмери у обновљиве изворе енергије и прекине са инвестиционим плановима, што би обухватило и престанак изградње термоелектране “Kолубара Б” у Kаленићу код Лазаревца.

Ђорђевић је рекао да је “синдикат површинских копова стао у одбрану Грчића, а да је он одавно заслужио да оде”.

“Сумњамо да је Грчић направио велику штету ЕПС-у јер касне сви пројекти”, рекао је Ђорђевић и одбацио да је смењен како су навели у синдикату “Kолубаре”.

Додао је да је “Kолубара” дошла у ситуацију да нема угља, не за текуће потребе термоелектране “Никола Тесла”, већ се не планира дугорочно.

“За скидање јаловине, да би се дошло до угља на дубини од 100 метара, потребно је две-три године раније почети са радовима”, објаснио је Ђорђевић.

Истакао је да је “Грчићу потребна заштита, јер неке ствари жели да сакрије”.

“Тражим хитну смену Грчића да би се зауставио хаос у ЕПС-у”, рекао је Ђорђевић.

Грчић се, како је рекао, у ЕПС-у понаша као феудалац.

Ђорђевић је казао да рударе третира као робове и да смењује по личном нахођењу.

“Годину дана сам у сукобу с њим, тврди да воли Вучића (Александар, председник Србије)”, рекао је Ђорђевић.

На питање чију подршку Грчић ужива, јер је пет година вршилац дужности директора, Ђорђевић је рекао да не зна и да то треба “да се пита држава”.

Он је рекао да је јутрос свратио у “Kолубару” и да су му на врата канцеларије послати батинаши са циљем да изазову тучу, али да је унутрашња контрола синдиката успела да их изведе напоље и да је о томе обавестио полицију.

Ђорђевић је рекао да се неће гасити термоелектране, већ да се праве тимови који ће направити стратегију развоја енергетике до 2050. године.

“Треба да се развија и сектор зелене енергије, а обустављање радова на градњи термоелектране ‘Kолубара Б’ не значи да се неће градити већ је Министарство рударства и енергетике затражило да се уради студија о економској и еколошкој оправданости њене градње”, рекао је Ђорђевић.

Додао је да је термоелектрана “Kолубара Б” почела да се гради крајем осамдесетих година и да су урађене само неке бетонске конструкције, а да је много бакра покрадено и да је сада започето само рачишћавање на коме не ради велики број радника.

Ђорђевић је навео да до 2040. године Србија треба да 50 одсто електричне енергије производи из обновљивих извора, а да ће се остатак и даље производити из угља и по цену плаћања таксе због емисије штетних гасова, јер ће угаљ обезбеђивати енергетску сигурност.

Ипак, како је рекао, треба имати у виду да ни тај ресурс није неисцрпан и да се енергија мора штедети.

Он је казао да је цена струје у Србији међу најнижим, а до скоро је била најнижа и да је због тога не треба расипати, већ повећавати енергетску ефикасност уградњом изолације на објекте и штедњом.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Фирма "Асомакум" која је повезивана са Андрејем Вучићем избрисана из АПР

Фирма “Асомакум” која је повезивана са Андрејем Вучићем избрисана из АПР

Фирма за коју је део опозицији раније тврдио да је у власништву брата председника Србије …

ИЗДАЈНИЧКА ФУКАРА: Вучићев режим изоставио културно наслеђе Косова и Метохије из Закона!

ИЗДАЈНИЧКА ФУКАРА: Вучићев режим изоставио културно наслеђе Косова и Метохије из Закона!

“Предлог закона о заштити културног наслеђа само је још један у низу доказа каква је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *