fbpx

Мишковић тражи ослобађајућу пресуду, не лежи му се пет година у затвору

0
(0)

БЕОГРАД – Власник “Делта холдинга“ Мирослав Мишковић затражио је од судског већа Апелационог суда у Београду да преиначи првостепену пресуду којом је осуђен на пет година затвора и правоснажно га ослободи свих оптужби.

Детаљно усмено образлажући своју жалбу Мишковић је тврдио да у првостепеној пресуди ничим није доказано да је изврши кривично дело – односно да је сину Марку помогао да утаји порез по одбитку од око три милиона евра.

Током свог излагања он је навео да је два дана пре хапшења био службено у Москви где је добио поруке да не треба да се враћа у Србију, јер ће бити ухапшен, али да је он одлучио да се врати, јер како је навео, није прекршио ниједан закон и верује српском правосуђу.

Мишковић је говорио и о притиску на породицу, притвору којем је провео седам и по месеци, а осврнуо се и на део пресуде којим је ослобођен оптужби за оштећење путарских предузећа.

Што се тиче осуђујућег дела пресуде, Мишковић је сматра да је осуђен јер „сви грађани разумеју израз ‘утаја пореза’ и што то дело има тежину, посебно у дипломатском свету“, иако је, како је навео, Делта у последњих 10 година платила две милијарде евра пореза.

„Ја лично сам највећи порески обвезник у региону, а 2011. године, приликом продаје Маxија, платили смо добровољно 25 милиона евра држави Србији, иако на то нисмо били по закону обавезни“, рекао је Мишковић и поновио да се никад није бавио порезима јер је то за њега радила најпознатија светска кућа КПМГ.

Претходних дана судском већу које ће одлучити да ли ће првостепену пресуду потврдити, преиначити или је укинути и вратити на поновно суђење, представљена је и жалба тужилаштва за организовани криминал које је тражило да се укине део пресуде којим је Мишковић ослобођен оптужби за оштећење путарских предузећа. У том делу Мишковић се терети да је извршио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица јер је извлачио новац из путарских предузећа.

Тужилаштво је предложило да суд преиначи одлуку и Мишковића прогласи кривим и осуди или да укине тај део пресуде и наложи понављање суђења.

Првостепена пресуда Мишковићу је написана на 986 страна, а на њу су поднете четири жалбе, тужилаштва, Мишковићева и две жалбе његових бранилаца.

Мисковић је осуђен јер је, како је суд закључио, помогао сину Марку да утаји порез по одбитку од око три милиона евра.

Истом одлуком Мисковић је због недостатка доказа ослобођен од оптузби да је остетио путарска предузеца, односно да је финансијским пословањем извлачио новац из њих.

Специјални суд у Београду ослободио је прослог марта због недостатка доказа и Мисковицевог сина, Мила Дурасковића и остале окривљене, од оптузби да су оштетили путарска предузећа у Србији. Суд је, међутим, Марка Мисковића осудио на три и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара због утаје пореза приликом тврговине акцијама са Дурасковићевим путарским предузећима.

Према тој првостепеној пресуди, предузеће Марка Мисшковића „Мера Инвест“ дужно је да плати 320.280.000 динара због утаје пореза.

У том случају, седница по жалбама у Апелационом суду, заказане су од 19. јуна до 6. јула. Мишковићима је одузет пасош и не могу да напуштају Србију без одобрења суда.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Био једном један клан: Живи клани, недоклани, у затвор стрпани

4.8 (9) Србија је земља чуда, овде је све могуће. Све, осим две ствари: да …

Милове усташе одбиле жалбе, Владика Јоаникије и свештеници остају у притвору

5 (1) После саслушања у никшићком Основном тужилаштву, у притвору је задржано осам свештеника и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *