понедељак , 23 новембра 2020

Мислили сте два пута годишње усклађивање пензија?

0
(0)

Уместо да, по препоруци ММФ-а, укине Закон о привременом умањењу пензија, премијерка јуче најавила да ће се ова примања повећавати на две године тврдећи да би у супротном за 80.000 најстаријих дошло до смањења пензија

Мисија Међународног монетарног фонда, позната као светски финансијски полицајац, измамила је јуче симпатије пензионера тиме што је влади током мисије у Београду сугерисала укидање привремених „казнених” мера за пензионере, односно Закона о привременом умањењу пензија, који је на снази већ четири године.

И док се очекивало да ће влада, као и готово увек до сада, послушати савете ММФ-а, премијерка Србије Ана Брнабић има другачије планове за више од 1,7 милиона најстаријих у Србији. Она је јуче новинарима у Суботици рекла: „Не можемо једноставно да кажемо – тај закон се укида, зато што никоме нећемо умањивати пензије. Можемо да видимо само како фазно да пређемо поново на један нормалан систем, да се двогодишње усклађују пензије, са растом БДП-а и о томе ћемо разговарати”.

Брнабићева је објаснила да би укидање овог закона значило смањење примања за 80 одсто пензионера, што влада не жели. Важно је да се о томе размишља рационално, не можемо само да вратимо пензије онако као што ММФ тражи на пређашњи ниво, потврдивши да се већ дуже време о томе разговара са мисијом, као и да ће и сама за неколико дана имати састанак са њиховим представницима.

Појаснила је да постоји група пензионера са најнижим пензијама којима оне никада нису умањене, затим они којима су пензије тада умањене, али су у последње три године повећане више него што је било умањење, као и група којима су пензије и даље мање него што су биле пре мера фискалне консолидације. Подсетила је да је државна каса стабилна и поновила да влада, уз тренутни раст, планира још једно повећање плата и пензија.

– Управо због тога, ако планирамо још једно повећање, нема више говора да укидамо закон и да се вратимо где смо били. Не можемо и нећемо да се вратимо где смо били, желимо да разговарамо о томе како да на већем нивоу пензија можемо да пређемо на редовно двогодишње усклађивање – закључила је Брнабићева.

Упитан да прокоментарише најаве премијерке, професор Економског факултета Милојко Арсић каже да верује да је премијерка погрешила и да је мислила на усклађивање два пута годишње – 1. априла и 1. октобра, како је било до 2014. године.

– Постоје земље у којима се пензије усклађују једном годишње. Реч је о земљама у којима нема високе инфлације, па би такав пример могао да се примени и на нас. Уместо два пута годишње – само једном. Притом не би морало да дође до укидања „привремено умањених пензија”, већ би закон могао полако, корак по корак, да се укида у наредних неколико година.

Пензије се у Србији никада нису усклађивале на две године. У најтежим ситуацијама то је рађено два пута годишње, с растом инфлације, каже Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине, најављујући да ће све учинити да овакав предлог не прође
На питање да ли је тачно да би се укидањем закона умањиле пензије 80.000 пензионера, професор каже да то уопште не мора да буде тако. То што су пензије веће од 25.000 динара умањене за 22 и 25 одсто довело је до тога да се смањи разлика између најнижих и највиших пензија, чиме су нарушени системски односи оних који су радили краће и уплаћивали мање за доприносе и оних који су радили 40 и 45 година и издвајали знатно више за плаћање доприноса – каже Арсић.

Изненађен овом најавом јуче је био и Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине, који каже да никада у историји пензијског система није било да се пензије усклађују двогодишње и да није тачно да би се на овај начин умањиле пензије 80.000 пензионера.

– Каква се порука тиме шаље садашњим запосленима, којима се продужава радни век, од којих се тражи да плаћају пенале ако се раније пензионишу, ако држава планира да усклађује пензије на две године. Пензионери ће се озбиљно успротивити оваквим предлозима како не би прошли у Скупштини – поручује Ненадић.

У најгорем случају, подсећа, пензије су се усклађивале само с растом инфлације, а када су економске прилике дозвољавале, било је и с растом БДП-а или зарада, али увек два пута годишње. Оваква одлука само би додатно осиромашила најстарије. Не постоји ни један једини разлог да се оваква мера о привремености настави – нема економске кризе, нема фискалног дефицита, јавне финансије су здраве, учешће пензија у БДП-у мање је од 11 одсто, пало је на 10,5, а издвајања из буџета за исплату пензија реално чине 25 одсто укупних средстава, што је упола мање него 2014. године. Ако је све то тако, зашто нам погоршавају услове за усклађивање пензија, пита он.

Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије, очекује ових дана састанак с министром рада на тему укидања „привременог закона”.

– Оштро ћемо се побунити против оваквог предлога. Па нама годишње умре 80.000 пензионера, а премијерка говори о усклађивању на две године.

– У писму упућеном премијерки с позивом да се састанемо и разговарамо, затражили смо пре свега укидање тренутно важећег закона и враћање на Закон о ПИО и буџетском систему, где лепо пише да се пензије усклађују два пута годишње. Оваквом политиком влада хоће да направи уравниловку међу пензионерима и изједначи оне који су радили 15 и оне с 40 година радног стажа, против чега ћемо се оштро побунити – закључује он.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Д. Стојановић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗЛАТНО ДОБА Могуће смањење пензија у Србији

3.9 (7) Професор емеритус Алфа универзитета Љубомир Маџар сагласан је са оценом Фискалном савета Србије …

ПСИХОПАТА опет поручује да неће бити смањења плата и пензија а лаже чим зине!

3.7 (3) СРБИЈА ће поднети кризу због короне, не лако, али лакше него друге земље …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend