"ММФ је одговоран за ширење еболе у Африци"

„ММФ је одговоран за ширење еболе у Африци“

0
(0)

Научници с британског Кембриџа и још неколико британских угледних универзитета објавили су студију у којој тврде да је брзо ширење смртоносног вируса еболе у директној вези с ригидном економском политиком Међународног монетарног фонда (ММФ) у земљама Западне Африке.

Лоше стање здравственог система одговорно за ширење еболе у земљама Африке 
Научна студија је објављена у магазину „Тхе Ланцет“, а у њој се наводи да је слаб здравствени систем у Либерији, Сијера Леонеу и Гвинеји био основни узрок брзог ширења еболе, а да је ММФ својом политиком према тим земљама у последње две деценије спречавао развој тог сектора.

Наиме, научници тврде да су здравствени системи у наведеним земљама ослабљени ММФ-овим налозима о обавезном смањивању јавне потрошње и децентрализацији здравствених система.

Даље се наводи да је то довело до неадекватног плаћања и едукације медицинског особља, а децентрализација је изазвала бројне кочнице за координисано деловање с циљем борбе против ширења вируса еболе.

Социолог с Кембриџа Александер Кентикеленис истиче како је неупитно да је урушени здравствени систем створио погодно тло за брзо ширење еболе и да се не сме занемарити одговорност свих који су довели до тога.

Из ММФ-а су негирали наводе студије и тврде да њихова политика никако није нешто што би се могло тумачити као фактор који је довео до трагичних последица епидемије еболе у Западној Африци.

ММФ је у септембру Либерији, Гвинеји и Сијера Леонеу донирао укупно 130 милиона долара помоћи. Средства су употребљена за решавање буџетских дефицита у тим земљама.

Према последњим подацима Светске здравствене организације, у протеклих неколико месеци од вируса еболе је на западу Африке умрло више од 7.300 особа.

 

клиx.ба

фото: Бета, АП

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Прете ММФ-ом као батином

Прете ММФ-ом као батином

5 (1) Вест да Међународни монетарни фонд (ММФ) остаје без клијената, те да већина земаља, …

ММФ тражи да струја у Србији поскупи

ММФ тражи да струја у Србији поскупи

0 (0) Међународни монетарни фонд тражи да Електропривреда Србије до краја јуна 2020. године уради …

Један коментар

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend