Монетарна политика НБС за 2013.

Монетарна политика НБС за 2013.

Београд — Основни циљ монетарне политике Народне банке Србије (НБС) је постизање циљане инфлације у средњем року.

Тиме се доприноси одржавању стабилности финансијског система и остваривању одрживог економског раста, наведено је у Прогаму монетарне политике НБС за 2013. годину.

Како се истиче, монетарна политика ће се заснивати на Меморандуму НБС о монетарној стратегији и Меморандуму НБС о циљаним стопама инфлације до 2014. године.

Циљ монетарне политике НБС у 2013. години, изражен је као годишња процентуална промена индекса потрошачких цена. Циљана инфлација износи четири плус минус 1,5 одсто, што је изнад нивоа квантитативне дефиниције ценовне стабилности и нивоа циљане инфлације у развијеним земљама (два или 2,5 одсто). 

Постављени циљ за инфлацију заснован је на оцени да у том периоду неће бити завршене структурне реформе и либерализација цена, тј. номинална, реална и структурна конвергенција према ЕУ. Извршни одбор НБС доносиће одлуке о монетарној политици које ће бити усмерене на постизање ниске и стабилне инфлације у средњем року. 

НБС ће настојати да циљ оствари помоћу основног инструмента монетарне политике – каматне стопе, која се примењује у спровођењу главних операција на отвореном тржишту. Висина те стопе ће се мењати на доследан и предвидив начин, зависно од економских кретања и пројекције инфлације. 
Поред тога, НБС ће користити све друге инструменте из своје надлежности да би се циљ остварио. НБС је најавила да ће наставити да спроводи режим руковођеног пливајућег девизног курса.

Банка ће интервенције на девизном тржишту спроводити ради смањења прекомерних дневних осцилација курса или стимулисања обима промета, с циљем несметаног функционисања девизног тржишта, као и ради очувања стабилности финансијског система и цена на домаћем тржишту. 

Она ће наставити да развија и јача тржишне инструменте монетарног регулисања и да, у сарадњи с банкама, ствара услове за даље унапређење међубанкарског тржишта новца. 

Такође ће наставити да спроводи стратегију динаризације која се заснива на три стуба: на очувању макроекономске стабилности, на развоју динарског новчаног тржишта и тржишта капитала и на развоју инструмената заштите од девизног ризика. 

Ако се ефекти глобалне кризе и у будућности буду преносили на домаћи банкарски систем и привреду, НБС ће самостално, као и у сарадњи с Владом Србије, предузимати неопходне мере ради очувања стабилности финансијског система. 

У режиму циљања инфлације, значајна је координација монетарне и фискалне политике. Влада РС се Споразумом о циљању инфлације, обавезала да ће спроводити одрживу и предвидиву фискалну политику у складу с циљаном инфлацијом. 

У случају да одступање инфлације од утврђеног циља траје дуже од шест узастопних месеци – НБС ће владу писмено обавестити о разлозима тог одступања, мерама које се морају предузети и времену потребном да се инфлација врати на утврђени циљ.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Хиперинфлација која ће променити све(т) (видео)

Хиперинфлација која ће променити све(т) (видео)

„Нови Спутњик поредак“ истражује да ли се већ налазимо у уводним фазама економског шока који …

Вучићев "економски тигар": На ивици сиромаштва живи 3 МИЛИОНА ЉУДИ!

Вучићев “економски тигар”: На ивици сиромаштва живи 3 МИЛИОНА ЉУДИ!

“Инфлација је сада 5,4 одсто, цене хране и енергената су отишле горе. То значи да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *