Србија

Мораторијум на 5G бежичну мрежу у Србији!

„АЛИЈАНСА ЗА ЗАЈЕДНИЧКО ДОБРО“ одговорнима у Србији послала je захтев за: Мораторијум на 5G бежичну мрежу у Србији. 
„Ово је неопходно због велике штетности такве мреже за људе и животну средину. Грађане Србије о овоме нико није питао, нити је било јавне расправе. Овакво понашање одговорних лица и институција би се могло назвати завером, или – удруженим злочиначким подухватом – против народа, животне средине и државе Србије у целини!“ – наводи се у захтеву.

Мораторијум на 5G бежичну мрежу у Србији!

Поштовани,

„Алијанса за заједничко добро“ предлаже Мораторијум на 5G бежичну мрежу у Србији из предострожности са следећим образложењем:

  1. Према међународном апелу, са више од 400 потписника из редова науке, медицине, организација за заштиту животне средине и других, указује се да је „радио фреквентно зрачење доказано штетно за људе и животну средину“ те да „увођење система 5Gпредставља експеримент над човечанством и животном средином који се, према међународном праву, дефинише као злочин“. Напомињемо, да би се утврдила безбедност и утицај нове технологије на здравље људи и животну средину према протоколима УН за здравље и животну средину, морају се вршити независна тестирања и истраживања у периоду 10-20 година да би се након тога пустило у промет или стопирало његово коришћење, што није испоштовано код 5G бежичне мобилне мреже. Такође, неопходно је поштовати обавезност код 5G бежичне мреже, и правилника УН о принципима у пословању и људским правима „Заштити, поштуј, поправи“ и обуставити даљи процеси око постављања док се не успостави први принцип а то је заштита људи и животне средине од негативног утицаја зрачења.
  2. О увођењу 5G у Србији није се водила шира дебата, ни стручна дебата, јавне расправе и слично, и нисмо као грађани информисани и питани да ли хоћемо или нећемо 5G у складу са постулатима Архуске конференције и члана 51. Устава Републике Србије, по којем сваки грађанин Србије има право да „истинито, потпуно и благовремено буде обавештаван о питањима од јавног значаја и средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују“. Такође, Влада је усвојила такву СТРАТЕГИЈУ РАЗВОЈА МРЕЖА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ДО 2023.ГОДИНЕ, без да смо питани и одлучили да Србија међу првима уведе 5G мрежу.
  3. Нису се поштовали демократски принципи и наша безбедност јер нисмо као грађани у Београду, Нишу, Новом Саду, питани да ли желимо да будемо део пилот-пројекта Хуавеј компаније и Владе Србије „Паметни градови“, што подразумева постављање 5G мреже на улицама, зградама, радним местима, јавним установама или не желимо 5G мрежу у нашим градовима и његово непрестано микроталасно зрачење, од кога се не можемо сакрити. Забринути смо и тражимо одговорност оних по чијем налогу су вршена тестирања 5G мобилне мреже у Београду, без обавештавања и без пристанка грађана а да се при томе нису ни вршила мерења обима његовог зрачења и утицаја на здравље и животну средину.

Док се све ово наведено не обезбеди, информисаност, учешће у широј и стручној расправи да будемо питани и безбедни од 5G зрачења, тражимо да се поштују наша Уставна права на здравље, здраву животну средину и тражимо од државе да нас заштити увођењем Мораторијума на 5G у Србији!!!

АЛИЈАНСА ЗА ЗАЈЕДНИЧКО ДОБРО

Мораторијум на 5G бежичну мрежу у Србији!

ИЗВОР: Др Милица Томашевић

**

———–

16.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!