Грађани се жале на обрачун камате на кредите у мораторијуму

5
(2)

Народна банка Србије објавила је да је добила одређен број притужби грађана, који није велики, због начина обрачуна камата после мораторијума у отплати кредита, преноси Нова економија.

На почетку примене мораторијума грађани су се највише жалили на то што им банка није омогућила превремену примену мораторијума на њихове рате које су доспеле после ступања на снагу Одлуке, а пре 31. марта, док се по престанку мораторијума корисници углавном обраћају због обрачуна камате, наводи банка.

Број притужби и других обраћања НБС у којима су грађани и правна лица изражавали своје незадовољство због примене првог застоја у отплати обавеза дужника према банкама је незнатан, око 0,01 одсто оних на које је примењен мораторијум, односно мање од 0,01 одсто оних који имају обавезе према банкама на које се овај мораторијум могао применити, наводе за Нову економију у овој институцији.

Kако наводе у НБС, банке су у највећем броју случајева реаговале одмах пошто је централна банка указала на неправилну примену мораторијума и отклањале неправилност без икаквих штетних последица за кориснике, тако да није било потребе да НБС решењем налаже отклањање неправилности.

“У оним ређим случајевима, када спорни однос између корисника и банке није овако решен, у току су поступци по притужби, чије је прописано трајање три месеца, и Народна банка Србије ће у сваком таквом поступку, ако утврди неправилност у вези с применом мораторијума, банци наложити да је отклони”, наводи се у одговору.

Први мораторијум који је омогућен крајем марта је прихватило више од 90 одсто грађана и привреде, док је други мораторијум прихватило нешто мање, 2,3 милиона дужника или 82 одсто грађана и 69 одсто правних лица.

У обраћањима НБС, грађани су тражили да се мораторијум примени и на рате које су доспеле пре ступања на снагу Одлуке о мораторијуму.

Kада је реч о каматама, корисници су углавном постављали питања зашто се уопште обрачунава уговорена камата за време трајања мораторијума, а после примене мораторијума, стизала су питања у погледу увећања ануитета.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Монах Антоније: Циљ скупова треба да је – народно привођење велеиздајника Вучића (видео)

5 (2) На протесту за истину за одбрану продичних вредности, који се у суботу 10. …

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend