fbpx

Мост на Морави: Служи народу, а народ о њему не брине

0
(0)

Висећи мост на Великој Морави, између села Војска у општини Свилајнац и села Багрдан на територији Јагодине, један од ретких у Србији и свету, готово шест деценија опстаје и „служи народу“, а народ се мало брине о њему.

Не користе га само пешаци, већ и аутомобилисти, а највећа „смрт за њега су трактори, који гумама на задњим точковима, кидају даске и прагове“, рекли су Тањугу, мештани Багрдана.

На мосту је постављен знак забране за тракторе, „али не вреди, такав је наш народ“, кажу они и показују на скоро поправљен прилаз мосту са обале од Багрдана.

Нови прагови, нове даске, још миришу на „фирнајз“, а испред моста, са обе стране прилазног пута, стоји десетак аутомобила са регистрацијама Крагујевца и Јагодине, чекају газде да се врате с друге стране Мораве.

Преко моста, који се љуља, прелезе и пешаци, неки са пољопривредним алтакама, моторним тестарама…

На мосту местимично покидане и поломљене даске и прагови, несигуран за возила, али пешаци, пазећи на оштећења, прелазе изнад мутне и набијале река, где је данас, према мерењима Републичког хидрометереолошког завода Србије, водостај 429 центиметара.

Мештани кажу да се мост „слабо одржава, готово никако, сами мењамо када се нешто поломи и када нам је потребно да нешто превеземо“, а нису сигурни ни чији је мост и ко би га требао одржавати.

Мост су, записали су хроничари, 1960-их година изградиле јединице тадашње Југословенске народне армије. Пројектовао га је капетан Предраг Јовановић, а изградила инжењеријска јединица мајора Михајла Милутиновића.

Мост је дуг око 200 метара, причвршћен на бетонске стубове челичним сајлама.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Морава никад плића, може се прегазити

0 (0) ЈАГОДИНА – Велика Морава због дуготрајне суше никада није била плића и то …

Шиптари поново одржавају путеве у Врању

0 (0) Врање – Градска управа у Врању донела је одлуку по критеријуму најмање понуђене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *