Мркић: Немамо одлив кадрова из здравства, већ – егзодус

0
(0)

Повећање плата у јавном сектору није реално и право повећање, јер њиме држава враћа оно што је узела са умањенима 2014, оцењују Весна Војводић из Синдиката просвете Независност и Живорад Мркић из Новог синдиката здравства. Мркић упозорава и да одазак стручњака из земље незаустављив и и да ће имати катастрофалне последице.

Повећање плата у јавном сектору звучи као добра вест, али тешко да је то вест о реалном и правом повећању, јер њиме држава практично враћа оно што је узела са умањенима запосленима у јавном сектору 2014, сложили су се у Дану уживо Весна Војводић и Живорад Мркић.

Економски патриотизам да важи за све, не само најслабије

Разумемо умањења зарада као патриотски чин, али такав пример треба да покажу и функционери, а то се није десило, рекли су гости Н1.

„Ми још нисмо достигли основицу из октобра 2014, са овим повећањем, које номинално лепо звучи, међутим де факто ефекат повећања око шест одсто кад је здравство у питању, ако рачунамо и на инфлацију од готово три године, питање је да ли и шест одсто остаје. Повећање ће поправити нешто ситуацију… али држава нам је отприлике вратила оно што нам је одузела 2014“, каже Мркић.

Он додаје да економски патриотизам треба да важи за све, али су овим мерама били погођени најсиромашнији. „Ударено је по најслабијима, а притом тај економски патриотизам нису поднели тајкуни, инвеститори, а за стране инвесторе је постојала чак и слободна зона, њима је на њихов екстра профит ишло да су ослобођени и доприноса и пореза“, каже он.

Весна Војводић из Синдиката просвете Независност оцењује да су плате запослених у просвети сада 17 одсто испод републичког просека, а са са овим повећањем просветари могу рачунати на нешто мање од тог просека – дакле, када се упореде плате од пре умањења из 2014, и сада, оне су сличне номинално.

„Али шта значи три године имати такав ниво… и сада смо у истој позицији као у новембру 2014″, каже она и додаје да је тај синдикат још 2014. у писму министру Душану Вујовићу позвао да функционери покажу својим примером И умањењем својих примања да су и они спремни да допринесу да се земља консолидује, али да од тада нема одговора“.

Она је рекла и да двостука реторика власти о просветним радицима није коректна и „боли“.

„Каже се да је наш посао тежак, да ће се тиме бавити влада, а с друге стране кад вам се континуирано узимају проценти од плате, онда вам је јасно када чујемо изјаву председнице владе да су просветни радници они који не раде током распуста, три сата дневно проводе у школи, обичн грађани се запитају какви су то људи који нам образују децу… та реторика нас боли, и то није коректно. Човек живи од плате, али и од неукаљане части, а ових дана морамо дебело да је бранимо“, закључује она.

„Егзодус кадрова библијских размера, ускоро неће имати ко да лечи“

Мркић је упозорио да велики број здравствених стручњака одлази из земље и да то прераста у прави „егзодус медицинских стручњака“.

„Нажалост губимо најбоље здравствене стручњаке који одлазе из земље. Они нису мање патриоте, него људи којима се све смучило, морају да воде рачуна о себи и својим породицама. Ми немамо одлив кадрова из здравства, већ егзодус библијских размера. Стручњаци, неурохирузи, патолози, анестризолози, сваке године одлазе из земље. Народ неће имати ко да лечи, имаћемо здравствене сале у које неће имати ко да уђе. Узалуд су улагања у технологије, ако немате људе који ће њима руковати“, упозорио је Мркић.

Он је рекао и да је на територији Србије је тај проблем још изразенији, зато се пацијенти и сливају према центрима у Београд.

„Тај тренд (одлазака стручњака из земље) је незаустављив и имаце катастрофалне последице. Зато позивамо и удржења пацијената, да се удружимо и заузмемо заједнички став“, поручио је Мркић.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хаос у ДЗ Бајина Башта: Без адекватног руководства испаштају и запослени и пацијенти

4.4 (40) Једна од општина које су последњих дана проглашене жариштем заразе јесте и општина …

Након бахате изјаве Дарије Kисић да су њене колеге некомпетентне, број потписа се се утростручио

5 (27) Након бахате и срамне изјаве Др. Дарије Kисић, да њених 350 колега нису …

Један коментар

  1. „Тај тренд (одлазака стручњака из земље) је незаустављив и имаце катастрофалне последице. Зато позивамо и удржења пацијената, да се удружимо и заузмемо заједнички став“, поручио је Мркић“.

    „Да заузмете заједнички став“ ЕУРЕКА!!! Формула која ће да реши све наше проблеме! Браво мајсторе! ДA ИЗАЂЕМО НА УЛИЦУ У МИЛИОНСКОМ БРОЈУ И ОЋЕРАМО ГОВНА, ТО ЈЕ ЗАЈЕДНИЧКИ СТАВ НА КОЈИ ТРЕБА СВИ ДА ПОЗИВАЈУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend