Економија

На билансима банака у Србији чак 3,7 милијарди € лоших кредита, а те губитке приватних банака Вучић би да натовари на народну грбачу

Београд — Српске банке располажу са 27,4 милијарде евра, од чега депозити у девизама чине 10,2 милијарде, показују подаци Народне банке Србије за трећи квартал 2014.

Подаци НБС показују да су од новца којим располажу банке једну трећину (9,2 милијарде евра) пласирале у кредите привреди, док је шест милијарди евра дато као кредит грађанима. Држава је такође велики клијент домаћих банака, па је тако од њих узела чак четири милијарде евра зајмова.

Преосталих 4,1 милијарду евра банке држе у депозитима код НБС-а, а остатак од 3,8 милијарди “на осталим позицијама”.

“У октобру су, у односу на септембар, друга предузећа (без јавних) смањила вредност депозита по виђењу за 8,6 милијарди динара, девизних депозита за 4,6 милијарди, док су повећала износ на динарским штедним и ороченим депозитима за 12,2 милијарде динара”, наводи се у извештају НБС-а.

Јавна предузећа у банкама имају 58,4 милијарде динара, а сва остала предузећа заједно имају скоро 415 милијарди.

У Народној банци сматрају и да банке имају довољно новца за кредитирање грађана и привреде, јер им је чак 37,7 одсто активе ликвидно. Али, оне нису спремне да ризикују са слабијим фирмама, па је недостатак квалитетних клијената “главни ограничавајући фактор раста кредитне активности” у сектору привреде.

“Заустављање даљег раста проблематичних кредита и решавање њиховог постојећег нивоа ће бити предуслов за даљи кредитни раст”, сматрају у централној банци.

Проблематични кредити, који су у сталном расту, достигли су ниво од 23,1 одсто, с тим што постоји велика разлика између привреде и становништва. У првој групи НПЛ-ови су стигли до границе од чак 30 процената, док су у другој на знатно нижој (али не и ниској) стопи од 10,2 одсто.

То значи да је, према последњим подацима, чак 437,7 милијарди динара (3,7 милијарди евра) кредита практично ненаплативо или врло тешко наплативо.

 

Данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Agencija za osiguranje depozita je glavna praonica za nenaplative kredite. Doveli su Lidiju za vd direktora posle sumljive nameštaljke mitu za predhodnog direktora. Lidija Perović za svako mišljenje predhodno pribavi saglasnost iz kabineta Vučića. Posloje indicije da su neki nenaplativi krediti finansirali aktuelnu vlast, preko zaštićenih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!