fbpx

На Косову има угља за следећих двеста година. То вас изгледа не занима.

0
(0)

ДЕО корита реке Пештан у Лазаревцу биће измештен да би се припремио терен за отварање новог копа „Поља Е“ у Рударском басену „Колубара. Испод њега, према проценама лежи 450 милиона тона угља и управо зато је овај пројекат један од најважнијих за „Електропривреду Србије“. У измештање 3,8 километара тока реке ЕПС улаже 1,1 милијарду динара.

Радове на измештању дела корита обишао је у петак директор ЕПС Милорад Грчић, који је истакао да је реализовано око 55 одсто предвиђеног посла на овом пројекту. За радове су ангажоване фирме „Хидротехника“ и „Хидротан“.

– Паралелно са измештањем корита реке Пештан, гради се и приступни пут дужине пет километара, као и мост од 50 метара који ће прелазити преко новог корита – рекао је Грчић. – Овај пројекат је веома важан, али и сложен. Подсетићу да смо пре неколико година на тај начин радили измештање тока реке Колубаре.

Према његовим речима, због сложености посла, тренутно се изводи прва фаза, а уследиће и измештање још једног дела реке Пештан.

– Када тај пројекат буде завршен, створиће се услови за отварање поља Е у „Колубари“ које има око 450 милиона тона угља испод земље – нагласио је Грчић. – Због тога је, у смислу енергетике и стабилности производње електричне енергије производње угља, овај пројекат изузетно важан.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kорито реке Kолубаре низводно од Ваљева постало депонија

5 (5) Експлоатација шљунка, али и депоновање разног врста отпада, све више угрожава биљни и …

Kако су политичари черупали “Kолубару” последњих 30 година

4.4 (13) Весна Лакићевић која већ три деценије ради у “Kолубари” и недавно је премештена …

Један коментар

  1. Ne interesuje Srbe…njih interesuje sad i odmah par dinara u novčanik…….takvi kakvi smo
    tako će nam i biti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *