fbpx

Ово су најплаћенија занимања у Србији

0
(0)

Просечна плата у Србији у мају ове године износила је 55.380 динара, а запослени у неким областима и у овом месецу примили су и до два и по пута више.

Тако је месечна нето зарада неких од њих износила и више од хиљаду евра.

Као и претходних месеци и у мају су највеће плате у Србији имали запослени у ваздушном саобраћају, па су у просеку зарадили по 175.610 динара нето. Међу њима највише новца зарадили су запослени у контроли летења, пилоти и копилоти, пише Блиц.

Посматрајући највеће зараде у Србији у мају, није се много тога променило у односу на претходне месеце, па се тако на другом месту по висини зарада и сада налазе они који раде у области рударства. Они су у просеку примили 143.815 динара. Запослени у области информатике и рачунарства, чије плате се већ неко време посматрају као највише, зарадили су у просеку у мају 124.771 динара.

По висини мајских зарада у нашој земљи, при врху листе и овога пута нашли су се они који се баве финансијским услугама. Тако су финансијски саветници и аналитичари, као и математичари и статистичари, зарадили су у просеку по 115.691 динара. Фармацеути су такође међу онима који у Србији примају плате далеко веће од просечне, па су тако они у мају имали зараду од 112.618 динара, показују подаци Републичког завода за статистику.

Гледајући податке о зарадама по градовима, престоница и даље има највише људи који зарађују више од просечне плате у Србији. Врачар, Стари град и Савски венац и у мају су биле на врху листе по просечним зарадама становника. Тако је на Врачару просечно у мају плата била 90.550 динара, у општини Стари град 86.694 динара а у општини Савски венац 79.414 динара.

Ван Београда, места која се, може се рећи издвајају по висини просечних плата су поново Бор, Костолац и Смедерево.

Просечна нето плата у Србији за мај 2019. године износила је 55.380 динара, и номинално је већа за 9,9 одсто, а реално за 7,5 процената у односу на исти месец прошле године.Просечна мајска бруто зарада износила је 76.511 динара, што је више за 9,8 одсто номинално, односно за 7,4 одсто реално него у мају 2018. године.

Плате у јавном сектору су биле веће од осталих и износиле су 61.449 динара. У јавним државним предузећима, плате су у просеку износиле 76.285 динара.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МИЛОШ С. МИЛОЈЕВИЋ – геније кога су Мачва и званична Србија заборавили

5 (9) Милош С. Милојевић је био истраживач, говорио је чак 17 језика , историчар, …

Мађарска поклонила Србији 200.000 маски и 10.000 заштитних одела

5 (1) Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Мађарска послала …

Један коментар

  1. Plate rastu već četiri godine do 500 evra, a uvek se sapletu! Tako će biti i ove godine, kako kaže Mučić. Laž o svakodnevnom povećanju penzija do nivoa no nikada veće se nastavlja bez stida i ljudkosti, njen prosek je . 26.327 dinara (223 evra), već dve godine bez promene, aman. Penzije već dve godine, one iznad prosečnih, ni su menjane, osim laž lezbopremijerke koja iznela notornu laž, da je povećala penzije za 12,5%. Tim lažima se pridružuju vođa (sa svojim povećanjima penzija 15-20%, možda za njegovog života?) i ostalih klimoglavaca iz reda vlasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *