Србија гради најспорије на свету

0
(0)

Београд — За добијање свих грађевинских дозвола у Србији је инвеститору потребно да прође кроз 18 процедура.

А на то ће, уколико све буде текло у најбољем реду, чекати 269 дана, наводи се у овогодишњем извештају Светске банке о лакоћи пословања у земљама света.

По томе смо на 179. месту на свету, међу 185 држава чији су услови за бизнис мерени у том истраживању.

Како су израчунали аналитичари Светске банке, за добијање свих потребних грађевинских дозвола и сагласности које мора имати инвеститор који жели да на свом земљишту подигне складиште, потрошиће тачно 6.341.769 динара. 

У ту цифру, наравно, нису зарачунати мито и корупција којима ће у Србији свакако морати да „подмаже” да би све ишло како треба. 

Извештај је прављен по стандардизованим процедурама: узета је у обзир градња магацинског објекта јединствене вредности. Локални сарадници Светске банке тада израчунавају све трошкове и процедуре потребне за изградњу таквог објекта а добијени подаци се потом рангирају по земљама.

У Финској је, на пример, инвеститору за то потребно свега 66 дана, колико и у Хонгконгу. Апсолутни рекордер је ипак Сингапур, који и иначе предњачи на свим листама о бизнис-окружењу – у тој азијској земљи-граду за добијање грађевинских дозвола потребно је тек 26 дана. Лошије од Србије су, између осталих пласирани Зимбабве (614 дана), као и Хаити, где је инвеститору за добијање свих грађевинских дозвола и сагласности потребно чак три године.

Србија је у овогодишњем извештају Светске банке на 86. месту глобалне листе која мери лакоћу пословања и међу десет економија које су спровеле највећи број реформи, а на прошлогодишњој листи била је на 95. месту, саопштила је та међународна финансијска институција. 

У области Оснивање предузећа Србија је на листи Светске банке на 42. месту, по Упису непокретности на 41, по Међународној трговини на 94, по Добијању кредита на 40, по Добијању прикључка за струју на 76, и по Заштити инвеститора на 82. месту. 

У области Спровођење уговора Србија је на 103. месту, као и у Решавању несолвентности, по Плаћању пореза на 149, а најлошије смо – већ годинама – пласирани у области добијања грађевинских дозвола. 

Најкраће се, по извештају Светске банке, чека на добијање доказа о власништву над земљиштем (шест дана) и на дозволу за почетак радова и технички преглед зграде (по један дан). 

Најдуже је потребно за добијање саме грађевинске дозволе (90 дана), док се за дозволе и сагласности од топлане, водовода, Инспекције рада и слично, као и за упис зграде у регистар, чека између 45 и 60 дана. 

Порез на изградњу једног таквог складишта у предграђу Београда коштао би, по прорачуну Светске банке, око 5,4 милиона динара. 

У региону Источне Европе и Централне Азије се у просеку за добијање свих грађевинских дозвола чека нешто краће него у Србији – 226 дана.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због политике подршке страним инвеститорима који стварају јефтина радна места Србија остварила најмањи раст у региону

5 (3) Члан Председништва Странке слободе и правде Душан Никезић оценио је данас да привреда …

Пеђа Марковић: Бројке демантују Вучића

0 (0) Ни 500 милиона евра за стадионе неће покренути развој земље, јер морате пре …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend