Најбољи лекари добили најмање плате

Најбољи лекари добили најмање плате

ПЛАЋАЊЕ по учинку је осакатило и демотивисало изабране лекаре у домовима здравља. Најниже оцене добили су они који највише раде, јер преписују много лекова и шаљу пацијенте на додатне анализе и дијагностичке процедуре. Колико год да је теорија примене капитационе формуле указивала на то да ће бити награђени лекари који добро и много раде, пракса је показала сасвим супротно.

Запослени у домовима здравља кажу да су квалитетни лекари који имају доста пацијената, добили релативно ниске оцене за квалитет рада. Један од главних разлога, како кажу, јесте тај што је формула за израчунавање зараде лоше урађена.

– Није могуће пронаћи параметар који ће веродостојно да покаже квалитет рада лекара – истиче др Невенка Димитријевић, председник Савеза лекара и фармацеута Србије. – Елементи који чине капитациону формулу добијени су из фактура које ми достављамо РФЗО, а садрже број прегледаних пацијената, колико новца је потрошено на издавање лабораторијских или дијагностичких упута, колико је лекова прописано и која је цена тих медикамената. Све ово су одлучујуће ствари у састављању коначне оцене. Због тога су доктори који добро раде, и могли би да имају и више пацијената, добили релативно ниске оцене на квалитет рада. Већу плату имају лекари који приме мали број пацијената, а самим тим прописују и мали број лекова – објашњава др Димитријевић.

РАЗЛИКА ОД ДВА ДО ЧЕТИРИ ОДСТО ПРИМЕНА капитационе формуле у примарној здравственој заштити, почела је у новембру, за октобарска примања. Плате лекара и њихових тимова зависе од броја опредељених осигураника, преписаних лекова и броја свих обављених прегледа. Плаћање по учинку требало би да доведе до повећања зараде од два одсто, а за неке лекаре и више од четири одсто.

Упркос обећањима, више није битна норма колико лекар прими пацијената, већ колико је написао рецепата. Многи лекари принуђени су да пацијентима исписују лекове на обичним папирићима, које грађани морају да купе. Тако не завлаче себи руку у џеп, а пацијенте лече медикаментима који су добри, али и скупи.

– Закон није стимулисао лекаре да раде боље. Ускоро ћемо сами сносити трошкове лечења пацијената – каже Димитријевић.

И Лекарска комора Србије има велики број примедаба на капитациону формулу. Према речима др Александра Радосављевића, члана управног одбора ЛКС, истина је увек између.

– Капитациона формула има доста мана, од тога да није дефинисан максимални број пацијената по изабраном лекару, па све до категоризације рационалности – прича др Радосављевић. – У овом тренутку из ње треба избацити просечну цену лека, јер лекар има бољу оцену уколико пропише јефтинији медикамент. Уосталом, РФЗО саставља листу лекова и они имају ингеренцију над медикаментима.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Драгољуб Петровић: Слом српске медицинске памети

Драгољуб Петровић: Слом српске медицинске памети

Српски су лекари преучили: заборавили све оно што су чули од старих учитеља и наглавачке …

ХОРОР у ковид болници Крушевац: Унука преминуле открила језиве детаље

ХОРОР у ковид болници Крушевац: Унука преминуле открила језиве детаље

“Ја њу не могу да вратим, али имам страшну потребу да помогнемо другима” – каже …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *