НАЈГОРИ У ЕВРОПИ! Реални раст БДП-а Србије у другом кварталу само 1,3 одсто

0
(0)

Републички завод за статистику је саопштио да је реални раст бруто домаћег производа (БДП) Србије у другом кварталу 2017. године износио 1,3 одсто на годишњем нивоу.

Према десезонираним подацима, БДП је у другом тромесечју забележио раст од 0,5 процената у односу на претходни квартал.

Значајан реални раст бруто додате вредности од 4,4 процента забележен је у секторима трговине на велико и мало и поправке моторних возила, саобраћаја и складиштења, и услуга смештаја и исхране у односу на други квартал 2016.

У сектору индустрије и снабдевања водом и управљања отпадним водама остварен је раст од 2,8 одсто, а у секторима државне управе и обавезног социјалног осигурања, образовања, здравствене и социјалне заштите од 2,2 процента.

С друге стране, пад је регистрован у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства од 10 посто и у сектору грађевинарства за 2,8 процената на годишњем нивоу.

Посматрано по агрегатима употребе БДП-а, у другом кварталу су на годишњем нивоу порасли издаци: за финалну потрошњу домашинстава за 1,6 одсто, за финалну потрошњу непрофитних институција које пружају услуге домаћинствима за 0,6 посто, затим за финалну потрошњу државе за 1,7 процената, бруто инвестиције у основне фондове за 2,0, извоз робе и услуга за 11,5 и увоз робе и услуга за 10,3 одсто, наводи се у саопштењу.

РТС, ТАНЈУГ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Раст БДП је небитан, најсиромашнији смо у Европи

5 (2) Чак ће вам и директор статистике потврдити да тај раст о коме они …

Америчка економија доживела највећи пад у историји

0 (0) Пад америчког БДП-а у другом кварталу износио је 32,9 процента у поређењу са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend