Накупци гори од града

0
(0)

Јако невреме праћено крупним градом опустошило је више села у општини Косјерић. Према првим проценама реч је о великој штети на усевима и воћним културама, а град величине кокошијег јајета буквално је слистио села Сечу Реку, Тубиће, село Косјерић, брдо и град.

\Српски сељаци су очајни, а понајвише малинари, чије је незадовољство велико што због невремена, а још више због ниске откупне цене. Протести за сада нису најављени, али малинари јасно износе да са откупном ценом од 150 динара (1,2 евра) не могу да зараде.

– Како је дошло до тих цена и шта се догодило у односу на претходне године када је била велика потражња малина? Купци су надирали са свих страна, а одједном се направио неки вакуум. У последња два месеца нам је сервирана прича да је стала продаја и да немају купце – прича Божо Јоковић.

Рачун без сељака

Математика малинара се никако не поклапа са рачуницом хладњачара и откупљивача. За сада нема просипања малине, штрајкова пред Владом Републике Србије, али се инсистира на разговору са великим откупљивачима.

Превелике падавине изазвале су у појединим малињацима сушење биљака. У засаду Видана Брајковића штета је преко 20 одсто. Тај губитак не може надоместити ни цена од 300 динара (2,4 евра) за килограм.

– Губитак је огроман. Уложио сам грдна средства у ову парцелу. Извучено је три трактора ђубрета стајњака, плус сва агротехника коју сам употребио – јада се Видан Брајковић, малинар из Ариља.

Он каже да је очекивао сам барем 100 килограма по ару. То је најмање чему је могао да се нада, али како је кренуло неће бити ни по 50 килограма, можда чак 30.

Иста прича скоро сваке године, а малинари истрајни да издејствују цену од минимум два евра.

Н. С. Прерадовић – З. Марјановић, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: 60% малињака запуштено, многи већ искрчени

0 (0) Представници произвођача малине из главних производних подручја наше земље разговараће у Ужицу са …

Муке за купину и од неба и од људи

0 (0) Ваљево – Неповољни временски услови и ниска откупна цена главна су обележја овогодишње сезоне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend