Невреме и болест уништили 80 одсто рода малине и купине, произвођачи траже помоћ државе

0
(0)

Председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић рекао је данас да то удружење тражи од државе да због невремена, посебно у Златиборском и Моравичком округу, прогласи елементарну непогоду и хитно помогне произвођачима јер су снег, град, олуја и болести уништили 80 одсто рода тог воћа.

Он је за агенцију Бета рекао да је принос тог воћа ове године мањи за 50 до 70 одсто због болести, а према процени у овом тренутку род је мањи и до 80 одсто због, најпре снега пре неколико дана, а од јуче града и олује који се не смирују ни данас пре подне.

„Ниска цена малина, прошле године у просеку 90 динара по килограму, натерала је произвођаче да штеде на примени заштитних средстава и агротехничких мера па су болести ове године масовно напале малињаке који су и прошле године оштећени градом“, рекао је Радовић.

Истакао је да је суноћ на Управном одбору Асоцијације произвођача донета одлука да се тражи хитан састанак у Министарству пољопривреде и разговори са премијерком Србије Аном Брнабић и председником Александром Вучићем од којих ће затражити помоћ државе.

Произвођачима малина и купина потребна је помоћ у репроматеријалу јер не могу сами да финансирају све што је неопходно за заснивање нове производње, малина и купина, кромпира и житарица.

„Нисмо могли да осигурамо све усеве и од свих непогода јер то много кошта и не знамо како да обезбедимо новац за нова улагања“, рекао је Радовић.

Влада Србије је, према његовим речима, донела уредбу која ће омогућити произвођачима малина и купина субвенцију од 65 одсто инвестиције у нове засаде.

„Проблем је како да зарадимо новац за то ново улагање и да чекамо две -три године док то воће не почне да рађа. Kако да преживимо тај период“, запитао је Радовић.

Нови засади, како је рекао, требало би да се заснују на другим, болестима незараженим парцелама, а не на постојећим.

„И то је тешко обезбедити с обзиром да су малињаци у брдско-планинском подручју и засађени на најбољим парцелама“, рекао је Радовић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако је најпознатија река нишког краја продата тајкунима да граде хидроелектране: Мутна вода у Нишави

4.6 (5) То је једноставно несхватљиво! Ово је прва помисао сваког Нишлије и Пироћанца, па …

Шта се дешава с малином: Уцењени српски сељак

4.8 (4) Београдски глас – Почетком деценије Србија је била на првом месту у свету …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend