Напредна банда спрема се да покраде и до 250 € по квадрату на социјалним становима

0
(0)

Председник Србије Александар Вучић најавио је да би градња станова у државној станоградњи за припаднике Војске Србије, полиције, Безбедносно-информативне агенције могла да почне на пролеће, у шест градова Србије, а да би цена квадрата могла да буде просечно око 500 евра.

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка Комисије која ће се тиме бавити рекао да је око 20.000 запослених у МУП без стана, око 14.000 у ВС и око 1,500 у БИА а укључени ће бити и они који раде у затворима, али и додао да су то грубе процене и да ће Влада до 15 јануара изаћи са конкретним подацима.

„Нисмо могли да уђемо у ову реализацију раније, јер је било потребно државно учешће. Сада су створени услови за улазак у велики пројекат државне станоградње“, рекао је председник Вучић и указао да ће за изградњу око 2 милиона квадрата учешће државе бити 250 милиона евра.

„Идеја је да поправимо животни стандард људима који раде тежак посао за нашу државу. Мислим да полицију, војску, припаднике Војно-безбедносне агенције, чувере затвора…због којих се осећамо безбедно, а имају невелика примања и тешко могу себи да приуште решавање стамбеног питања дугорочно, да морамо да их збринемо“, истакао је Вучић.

Учествовао је, каже, на данашњем састанку зато што је замољен да то учини и јер је то била његова идеја, али ће цео посао изнети влада, а он је уверен да ће премијерка и њен кабинет успети да то спроведу квалитетно и до краја.

„Наш циљ је да ако школујемо полицајце и војнике, а улагаћемо све више у њихово образовање, наш циљ је да они остану у војсци и полицији“, додао је председник Србије.

Како је истакао, станови ће се продавати под најповољнијим условима.

Цена квадрата ће бити у просеку 500 евра – у Врању ће бити мање, а у Београду између 550 и 580 евра.

Према његовим речима, станови ће бити на добрим локацијама, од којих су неке већ познате.

Како је рекао, данас су били присутни и градоначелници Београда, Новог Сада, Ниша, Врања, Крагујевца и Краљева, где ће се градити станови.

Он је рекао да је намера да се поправи животни стандар припадницима снага безбедности, да ће им плате расти, али да је и ово начин да могу да планирају породице, да имају бољи живот, али и да они које је држава школовала остану да раде у струци.

Додао је да ће вероватно бити клаузуле да се десет година стан не може ставити на тржиште или да се има обавеза да се 15 година ради у тим системима.

Прецизирао је да ће стан од око 60 квадрата коштати око 30. 000 евра, да ће уз камате бити 126 евра месечно првих 25 година а последњих пет 25 евра.

Навео је да ће то запослити наше раднике, грађевиснке компаније, повећати БДП, а да ће ако све буде завршено што се података и критеријума тиче до 15 јануара, прве лопате моћи да се баце већ на пролеће 2018. гдоине.

 

НИЈЕ БИЛО ФИНАНСИЈСКИХ УСЛОВА 2014. ЗА ДРЖАВНУ СТАНОГРАДЊУ

Председник Србије Александар Вучић каже да је идеја државне станоградње његова „стара“ идеја, али да није било финансијских услова да се она и реализује.

“Проблем је у томе што нисам могао ни да сагледам дубину кризе када сам постао председник владе. Тада је висина јавног дуга била 77 одсто БДП-а, а данас је 62 одсто БДП-а…У три године смо огроман посао успели да урадимо”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након првог састанка Комисије за државну станоградњу.

Додао је да се нада да ће висина јавног дуга додатно да падне до краја наредне године, можда и испод 57 или 56 одсто, уколико, како каже, ситуација буде и боља од предвиђене буџетом.

“Суштина је била у неуређеним јавним финансијама, а данас и Џејмс Руф каже да Србија има импресиван напредак, што није могао да каже, 2014. године, да смо напредовали 50 места на Диунг листи, да нема дефицит у буџету…”, рекао је председник.

Он је додао да ће на око 2 милиона квадрата, држава дати око 200 до 250 милиона евра за градњу. “Слушао сам прице како никад неће ништа да се уради, слушао сам о мојим фантазмагоријама о Београду на води, а он се гради, слушао сам фантазмагорије о аутопутевима, а отворићемо и јужни крак на Коридору и радимо Коридор 11”, рекао је он.

Вучић је додао да ће у пројекету станограње учествовати домаће компаније, што ће помоћи домаћу индустрију.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЈСП „Крагујевац” враћа Крагујевчанима скоро милион евра

5 (1) Крагујевац – На стотине Крагујевчана сваког дана хрли ка Јавном стамбеном предузећу „Крагујевац”, …

Грађани се жале на обрачун камате на кредите у мораторијуму

5 (2) Народна банка Србије објавила је да је добила одређен број притужби грађана, који …

Један коментар

  1. A sta sa radnicima u privatnim firmama sa besmisleno malim platama! Ni pelene ne mogu jeftinije da dobiju, a kamoli stanove!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *