fbpx

Напредна фармако мафија ставља скупље лекове на листу како би припадници напредног клана пљачкали народ

0
(0)

Републичка стручна комисија за фармацију коју је формирало Министарство здравља не служи ничему, сматра Вукосава Стевановић, представница тзв. апотекарског језгра у тој комисији. До такве оцене дошла је учествујући недавно на конференцији Колико смо близу савременом лечењу у Србији, чији су организатори магазини Дипломацy & Цоммерце и лондонски „Економист“.

Мутне радње са лековима у Србији

На том скупу су светски и домаћи стручњаци представили Систем за прагматичну процену вредности – ПВА, чијим би увођењем наводно био решен проблем дугогодишње блокаде увођења нових лекова и терапија за пацијенте у Србији.

– Према препоруци из студије случаја који је радио „Економист“, Министарство здравља Србије, мимо консултације са нама, донело је одлуку да се уведу нови лекови. Обавештење Централне комисије за лекове о начину увођења „скупљих лекова“ на позитивну листу добили смо две недеље пре позива на конференцију. Тако смо ми као стручна комисија, они који „учествују у изради националне здравствене политике за област фармације“ сведени на фикус – каже за „Вести“ Стевановићева, огорчена што Србија још увек нема утврђену националну политику о лековима.

– Доношење парцијалних одлука замагљује укупну слику, а ми у суштини остајемо без податка о лековима. У таквој ситуацији нећемо знати шта ћемо и колико плаћати из касе здравственог осигурања – каже она и изражава сумњу да су лекови на предложеној листи савремени и ефикасни.

– Они ће више погодовати моћном фармацеутском лобију него нашем народу. Стављање нових лекова на листу, и то по посебним уговорима, може довести до брисања других који су већ на листи. Интерес сваког произвођача јесте да лекови које он производи буду на листи – истакла је Вукица Стевановић.

К. Недељковић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Васко Васовић, кандидат за директора РТС-a: РТС ће да пукне као експрес лонац

4.7 (15) Kонкурс за генералног директора Радио-телевизије Србије је најобичнија фарса. Сад се ближи тренутак …

Један коментар

  1. Potezi Vucicevog ministra zdravlja su usmereni na druge interese a ne na lecenje naroda. Takodje je ukinuo kardiologe u domovima zdravlja, gde se lecio ogroman broj ljudi i sada te ljude salje u KBC koji su i onako vec pretrpani. Stopa smrtnosti ce se povecati kod kardioloskih bolesnika. Da li ce ministar za svoje lose poteze odgovarati? Nikada u zdravstvu nije bilo tako lose kao danas!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *