Насловна / Србија / Економија / Напредна лоповска банда продаје и Комерцијалну банку

Напредна лоповска банда продаје и Комерцијалну банку

У току су припреме за приватизацију Комерцијалне банке и у њима учествује и Народна банка Србије, изјавила је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић. Одговарајући на питање новинара да ли НБС плаши могућност приватизације Комерцијалне банке и других изазова по питању стабилности финансијског система, Табаковић је нагласила да нема никаквих разлога за страх, ни по питању приватизације Комерцијалне банке.

„Када смо код Комерцијалне банке, држава није у ситуацији да било коју приватизацију и иначе добрих финансијских институција попут Комерцијалне банке учини брзоплето и несагледавајући предности постојања једне такве банке, која је водећа на тржишту, а у којој држава има већинско учешће”.

Презицирала је – „да, припреме за приватизацију иду и НБС учествује у оквиру својих надлежности”. Како је рекла, неко од будућних сувласника, акционара у Комерцијалној банци може бити само неко ко је пожељан инвеститор, у смислу финансијске снаге, искуства у управљању финансијским иснституцијама и дугорочне опредељености да допринесе већ стеченој јакој позицији финансијског система у Србији.

Држава у Комерцијалној банци има удео од 41,7 одсто, а знатне пакете власништва држе Европска банка за обнову и развој са 24,43 одсто и ИФЦ са 10 одсто акција. Процес приватизације је раније најављиван из врха власти како држава не би морала поменуте стране акционаре да исплати са 252 милиона евра, колико је договорено још пре 11 година, када је ЕБРД докапитализовао Комерцијалну банку са 70 милиона евра.

Затим су у власништво ове велике, засад претежно домаће банке, ушли и ИФЦ, као део Светске банке, са 40 милиона евра, немачки ДЕГ фонд са 20 милиона евра и шведски Сведфонд са 10 милиона евра. ЕБРД је банку докапитализовао са још 50 милиона евра, а приватизација је одложена управо због наступања светске економске кризе.

Танјуг

Фото А. Васиљевић

Актуелно

А да ипак скинеш гаће и измолиш шиптаре да са њима тако разбијеш Србију?

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Београду да моли Приштину да укине таксе, …

Нема више никаквог дијалога а изборну трку слободно изволи трчи сам!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је битно да међународна заједница и Европа саопште …

Један коментар

  1. da je nekom srecom; ova doktorica ekonomskih nauka i naucni radnik, kako jednom rece, a pre svega covek koji zna da misli, procitala biografiju Djordja Vajferta, odavno bi njena diploma otplivala niz padine kalemegdanske i bez ciscenja otplivala niz Dunav i pustila se u kuvanje i strikanje i cuvanje tradicija a ne bi se zadrzala u sluzbu novom svetskom poretku. – ali vremena su takva, trupina je na jednom mestu, ,,glava,, ili guzica, kako ocete, na drugom a naj odvratnije je da i ona dobija naredjenja sa nekih drugih adresa. a ne bih ovo ni pominjao da ne znam da to naj vrednije od Srpskog naroda ne potice sa Kosova i Metohije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons