Насловна / Наука и Технологија / Закерберг и „Фејсбук” на удару тужби инвеститора
Закерберг и „Фејсбук” на удару тужби инвеститора 1

Закерберг и „Фејсбук” на удару тужби инвеститора

ЊУЈОРК – Акционар „Фејсбука” Џејмс Кацурис тужио је ову друштвену мрежу, њеног главног извршног директора Марка Закерберга и главног финансијског директора Дејвида Вехнера, након што је извештај о пословању за други квартал 2018. збрисао на берзи око 150 милијарди долара богатства акционара.

Тужба, коју је Кацурис поднео савезном суду на Менхетну, могла би бити прва од многих због разочаравајуће добити тог друштвеног медија, а у тренутку док се против „Фејсбука” води на десетине судских парница због неовлашћеног уступања корисничких података фирми Кембриџ Аналитика из Велике Британије ради утицања на бираче током председничке кампање у САД 2016. године, преноси „Раша тудеј”.

Многе од тих парница се наводно воде обједињено, као колективна тужба, пред савезнимм судом у Сан Франциску.

Кацурис оптужује „Фејсбук” и његова два главна директора за довођење инвеститора у заблуду, јер нису правовремено открили да се очекује успоравање раста прихода, пад оперативне марже и смањење броја активних корисника. У тужби се тражи да овај случај има статус колективне, али висина тражене накнаде штете није прецизирана.

Према наводима тужитеља, тржиште је било „шокирано” када је прошле среде почела да испливава „истина” из компаније са седиштем у Менло Парку, у Калифорнији. Кацурис је додао да је пад акција „Фејсбука” од 19 процената наредног дана последица кршења закона о хартијама од вредности од стране тужених.

Прошле среде, „Фејсбук” је изгубио отприлике једну петину тржишне вредности након објаве суморних података о добити, као и упозоравајућих бројки о горем расту броја корисника него што је очекивано.

Акције „Фејсбука” су одмах пале за скоро седам посто, а потом су се суновратиле за преко 20 процената током теле-конференције компаније са инвеститорима.

Као последица тога, тржишна вредност компаније је пала за 148 милијарди долара, а распродаја акција која је уследила збрисала је такође Марку Закергербу око 17 милијарди долара нето богатства.

То је други пут да су акције „Фејсбука” забележиле тако драматичан пад. Претходни пут то се догодило у марту 2018. у светлу скандала са Кембриџ Аналитиком због кршења прописа о заштити приватних података.

Танјуг

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Бугарска и Македонија одвалиле Србију у борби за инвеститоре 11

Бугарска и Македонија одвалиле Србију у борби за инвеститоре

Колики цех плаћа српска привреда због кашњења Владе Србије у спровођењу структурних реформи Бугарска и …

"Теже до инвеститора без Јужног тока" 12

„Теже до инвеститора без Јужног тока“

Економски аналитичар Махмут Бушатлија оценио је да ће индиректно за Србију бити теже да дође …

2 Коментара

  1. e moj momak i ti i tvoji pajtasi ste hteli zelembace razmnozavati i tako od nicega nesto praviti i od budala ziveti. – milo mi je da ces i dalje u maici ostati pa da niko nece primetiti da si nesto imo pa izgubio, vec niko bio i niko ostao.

  2. na udaru onih koji finansiraju sve to smesno pravi se kao da je Nikola Tesla usput postavite ovaj link bas svuda na drustvenim mrezama facebooku twiteru Instagramu postavite ovu sliku sa linka na facebooku u album I svima podelite postao je hit na netu evo linka https://postimg.cc/image/ywz2uzn55/
    NAGLASITE DA JE OVAJ LINK IZ (2015 GODINE) NA DRUSTVENIM MREZAMA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *