Напредна лоповска банда законом легализује корупцију у Србији!

Напредна лоповска банда законом легализује корупцију у Србији!

0
(0)

Србија би на јесен требало да добије првог регистрованог лобисту, кажу у Агенцији за борбу против корупције која се интензивно припрема за спровођење Закона о лобирању који ступа на снагу 14. августа.

Лобирањем ће моћи да се баве домаћа правна и физичка лица, али и странци, ако су уписани у регистар своје матичне државе и у посебну евиденцију страних лобиста који лобирају на територији Србије.

Они који би да се баве тим послом претходно морају да прођу обуку, добију сертификат и упишу се у регистар лобиста, новосновани регистар који ће успоставити и водити Агенција за борбу против корупције.

„На јесен очекујемо првог регистованог лобисту. Интересовање је велико, не верујем да ћемо имати само пар захтева, мислим да се ради о десетинама захтева“, рекао је за Танјуг директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић.

Додаје да има заинтересованих како физичких, тако и правних лица, те да се Агенција, која ће бити главна за спровођење тог закона, интензивно припрема како би спремно дочекала почетак примене закона.

Агенцији ће се, објашњава Сикимић, пријављивати контакти са лобистима, а контролисаће се законитост покушаја утицај на доношење општих аката из домена рада одређеног органа.

„У сарадњи са ОЕБС-ом, радимо нацрт кодекса понашања. Кодекс је нешто што иде поврх забрањених активности. Оно што сада тренутно спада у корпуцију јесте свакако забрањено и у лобирању“, рекао је Сикимић.

Наводи да је лобирање покушај вршења одређеног позитивног утицаја у жељеном правцу доношења неке одлуке, али и уз поштовање правила кодекса која се тренутно развијају у сарадњи с међународном заједницом и страним експертима који имају вишегодишње искуство у примени закона о лобирању.

Објаснио је да се прво обучавају људи из Агенције, јер је реч о потпуно новој професији у Србији, који ће потом обучавати кандидате за лобисте.

Након обуке, кандидати ће бити тестирани и они који прођу тест, добиће сертификат.

Са запосленима у Агенцији раде експерти из Немачке и Пољске, а Сикимић каже да је мало земаља у свету законски регулисало област лобирања.

„Ми смо заправо пионири и колико сам чуо у ГРЕКО, где сам шеф делегације Србије, многе развијене западноевропске државе гледају шта ради Србија, од закона па на даље, прате све активности и имају намеру да, ако будемо то урадили како треба, то узму као модел за своје земље“, рекао је Сикимић.

Како је рекао, регулисање лобирања и јесте превенција корупције и биће благотворно и ефикасно средство превенције корупције.

„Када одређену област регулишете и знате шта је дозвољено, а шта није, онда смањујете ризик и за општи настанак корупције“, закључио је Сикимић.

Председник Друштва лобиста Србије Ненад Вуковић рекао је да је усвајаје Закона о лобирању велики корак за Србију и подсетио да је ГРЕКО у најновијем извештају похвалио Србију због тог закона.

Суштина регулисања лобирања је побољшање квалитета одлука, али и транспарентност, како би свако на лак начин могао да установи ко лобира и за кога, наводи Вуковић.

Он каже да закон, усвојен новембра прошле године, предвиђа да регистровани лобиста предаје лобистички извештај, у којем мора да наведе уговор, изјаву да ће поштовати кодекс понашања учесника у лобирању, да нема сукоба интереса, а доставља се чак и уговор с наручиоцем лобирања.

„Једино нисте дужни да наведете износ који сте наплатили“, додао је Вуковић.

Лобирање почиње обраћањем лобисте или нерегистрованог лобисте лобираном лицу у писменој форми, пише у Закону.

Вуковић, међутим, сматра да законско решење по којем постоје регистровани и нерегистровани лобисти, такозвани интерни лобисти који раде за одређене привредне асоцијације, није добро, јер нерегистровани лобисти не подлежу правилима, иако су законска категорија.

С друге стране, регистровани лобиста је уписан у регистар, мора писмено да се најављује функционерима, о свом раду пише извештај, мора да поштује етички кодекс, подлеже кажњавању, а мора да има високу стручну спрему и да прође обуку Агенције за борбу против корупције.

„Сматрам да није добро законско решење да постоје нерегистровани лобисти који практично немају никакве обавезе, а укључују се у процес лобирања равноправно и паралелно с регистрованим лобистима. То може демотивисати људе да се као лобисти региструју“, рекао је Вуковић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВ НАРКО-ФАШИСТИЧКИ РЕЖИМ у Србију поново уводи деликт мишљења

ВУЧИЋЕВ НАРКО-ФАШИСТИЧКИ РЕЖИМ у Србију поново уводи деликт мишљења

5 (3) Поводом данашњег привођења такозваних „антиваксера“ реаговала је министарка правде Маја Поповић. Она је …

Крушевачки пандур упорно спроводи планове вакциналне ДИСКРИМИНАЦИЈЕ грађана Републике Србије

Крушевачки пандур упорно спроводи планове вакциналне ДИСКРИМИНАЦИЈЕ грађана Републике Србије

4.2 (5) Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је вечерас да ће градске власти од …

3 Коментара

  1. Cujem da je cia, a i fbi otvaraju koledj za mito, korupciju i lajanje na protivnike ! Najbolji ucenici ce imati stipendije i nagrade. Posebno odelenje za mentole ce ih samo uciti kako se izdaje domovina za male pare !

  2. Bas sam razmisljao, sta ce da smisle, da kada padnu sa vlasti, sacuvaju ono sto su pokrali, dok su bili na vlasti. I, eto, slucajno je donet zakon o lobiranju. Dok su bili na vlasti, zestoko su kritikovali lobiranje u Americi i postavljali su pitanje : koja je razlika izmedju lobiranja i mita? Odgovor nikada nisu dobili. I oni znaju a i mi znamo razlike nema.Eto za koga se priprema taj zakon i tako ce sa malo para da operu ogromna bogatstva,koja su opljackali od ovog napacenpg naroda. Treba se boriti protiv usvajanja ovog zakona !!!

  3. ja bi napravio jedno lovacko udruzenje sa potrebnom opremom, ocu reci zelenim mundirom i perom na sesiricu, sto bi izgledalo evropski, za lov na visoku zver krvolocnu i nezasitu; hijene, parazite, divlje svinje, vukove i vucice dotumarale iz kamenjara prevalitanskih i dalmatinskih, magarce glupe i lenje, pacove pogane iz raznih kanala i tako dalje; premnozila se pogan pa vise ne bira sta oteti, ko majmuni gibraltarski, pa spasavati sta se da. — a svakom ko trofej uvati, nagradu dati, verujem da ce mo tek onda dusom danuti, i sendvic od zene pripremljeni; na poslu, na ulici, dok cekamo na kusur /i ispravno ga dobiti/, na artije pecatom overene pred preljubaznim cinovnicima i ako umornim, sa mitinga se vrativsi, ili kad nas saceka poslanik pred skupstinom i zamoli da svratimo i saslusamo kako se za nase interese bori, na miru pojesti. — tek onda ce mo biti slobodni gradjani.
    — ja nikako da razumem da neko, ko ona nato lobistkinja, moze zlocinom, umesto motikom, leb zaradjivati. — al kad vidim onaj kostur i na njemu kozu nabacenu onda mi se pojasni zasto takva nosi crni ogrtac, ostru kosu i fenjer, pa mlado i staro u smrt odvodi.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend