Напредни идиоти довели Радио телевизију Војводине на корак до банкрота!

Напредни идиоти довели Радио телевизију Војводине на корак до банкрота!

0
(0)

Губитак Радио-телевизије Војводина у 2017. години износио је 131 милион динара, а укупна дуговања у овом тренутку износе више од 650 милиона динара, услед чега покрајинском јавном медијском сервису прети блокада рачуна јер више није у стању да се комерцијално задужује.

Како се наводи у финансијском извештају за прошлу годину, ЈМУ РТВ је 2017. завршила са укупним губитком од 131,14 милиона динара, а тај тренд настављен је и у првом кварталу ове године, пошто је већ забележен губитак у износу од 12,9 милиона динара.

Уколико би РТВ наставио да на овај начин послује, изгледи да доживи банкрот све су реалнији.Поредећи пословање ЈМУ РТВ за 2017. са пословањем у 2016. години, може се приметити пад пословних прихода у износу од 6,84 милиона динара.

Пад прихода је приметан у продаји производа и услуга, као и у приходима од субвенција, дотација и донација. Посебно треба истаћи да је пад у износу од 5,95 милиона динара евидентиран на приходима од продаје рекламног времена.

Подаци до којих је раније дошао ВОИЦЕ такође су показивали да је покрајински јавни медијски сервис на путу да банкротира јер су пословни приходи у 2016. били умањени за невероватних 1,6 милијарди динара у односу на 2014. годину.

Према Алтман З-Скору, који предвиђа вероватноћу да предузеће банкротира у наредне две године, ЈМУ РТВ је за 2014. имало коефицијент 6.12, док је у 2016. тај коефицијент износио свега 1.38, што је показатељ да је предузеће близу зоне ризика да банкротира у наредном периоду.

Референтни коефицијент Алтман З-Скора према којем постоји велика вероватноћа за банкротство износи 1.23, док се предузећа са скором изнад 2.9 сматрају сигурним.

Да је финансијска ситуација у РТВ-у крајње сложена потврдио је и Управни одбор покрајинског јавног медијског сервиса, који је прво у новембру прошле године усвојио План финансијске консолидације, са предвиђеним мерама штедње у свим сегментима пословања.

Напредни идиоти довели Радио телевизију Војводине на корак до банкрота!

На седници одржаној 13. априла ове године Управни одбор је констатовао да мере штедње нису имале пун ефекат јер се негативан тренд односа прихода и расхода наставио и у првим месецима ове године, што је довело до озбиљне неликвидности и несолвентности.

„Тренутно износ обавеза РТВ прелази поменутих 650 милиона динара, од чега је 364,4 доспело, а 306,4 милиона доспева до половине 2019. ЈМУ се суочава са ризиком блокаде рачуна. Због тога су могућности даљег комерцијалног задуживања ради финансирања основне делатности исцрпљене“, пише у закључку Управног одбора у којио је ВОИЦЕ имао увид.

И поред мера штедње расходи значајно увећани

И поред мера штедње које је Управни одбор ЈМУ РТВ наметнуо, пословни расходи су прошле године били већи у односу на 2016. за 120,66 милиона динара. Повећање трошкова је, између осталог, приметно на трошковима зарада, накнада зарада и осталих личних расхода у износу од скоро 19 милиона динара (поново је приметан тренд раста исплате иностраних дневница и накнада по ауторским уговорима, уговорима о делу и ауторским хонорарима). Приметан је и раст трошкова производних услуга за 35 милиона динара, што је занимљив податак из разлога што је дошло до драстичног пада квалитета програма а повећања трошкова производње истог!?

Гледајући највеће добављаче ЈМУ РТВ, приметан је раст потраживања од стране агенције за посредовање при запошљавању Оптимум МБ-НС у износу од 3,59 милиона динара и Епархијског одбора Православне епархије Бачке у износу од око четири милиона динара (Епархија у 2016. није имала потраживања према РТВ-у).

Управни одбор је констатовао да су мере штедње довеле до појаве негативних ефеката на несметану реализацију програма (иако су трошкови производње у 2017. увећани), с обзиром на то да је већина набавки одложена и да није могуће обезбедити основна улагања у производњу програма.Гледајући стање укупних обавезана крају првог квартала ове године, обавезе РТВ-а према добављачима износиле су 146,6 милиона динара, банкама се дуговало 286 милиона, док су потраживања Министарства финансија Србије износила 220 милиона динара (реч је о бескаматним позајмицама, које је РТВ узео ради ликвидности на крају прошле године).

„Овоме треба додати и чињеницу да више од три четвртине запослених остварује зараду испод републичког просека (просек у РТВ-у у јануару ове године износио је 45.873 динара) и да постоји објективна опасност да РТВ неће бити у могућности да редовно исплаћује зараде и накнаде запосленима на постојећем нивоу“, наводи у се у закључцима УО.

Да би се омогућило одрживо пословање ЈМУ РТВ, УО констатује да се менаџент у претходном периоду обраћао за финансијску помоћ покрајинској и републичкој влади. Резултат тога била је позајмица Министарства финансија без које РТВ не би бо у стању да редовно исплаћује плате запосленима.

Додаје се да је неопходно што пре иницирати нове разговоре са надлежним покрајинским и републичким институцијама за изналажење мера којима би се обезбедио континуитет рада и емитовања програма ЈМУ РТВ. Поред осталог, то подразумева ново бескаматно задуживање код Министарства финансија, јер тренутни приходи не омогућавају нормално функционисање покрајинског јавног медијског сервиса.

С тим у вези, РТВ је већ тражио позајмицу из републичког буџета за 2018. јер је, како сматрају у менаџменту РТВ-а, постојећи систем привременог финансирања имао за последицу драстичан пад прихода од око 1,7 милијарди динара у 2015. у односу на 2014. Слични приходи остварени су и у наредним годинама, а тренд је настављен и ове.

Једно од решења повећање таксе за јавне медијске сервисе

Управни одбор РТВ-а је Влади Србије још раније предложио измену Закон о јавним медијским сервисима, којом би се омогућила промена начина расподеле наплаћених средстава од ТВ таксе на територији Војводине. То би значило да уместо садашњег модела 70:30 у корист РТВ-а, убудуће овој медијској кући припадне 80 одсто средстава, а РТС-у 20 одсто. Такође је предложено да се постепено повећа и висина таксе са садашњих 150 динара.

РТВ је доставио предлоге како би тај јавни сервис пословао уколико би такса била повећана са садашњих 150 на 200, 250 или 400 динара. У обзир су узета оба модела прерасподеле средстава од ТВ таксе наплаћених на територији Војводине, са или без задржавања дотације из буџета Србије (последње две године износи око 900 милиона динара за РТВ).

Процена руководства РТВ-а је да би за нормално финансирање јавног сервиса висина таксе са садашњих 150 динара морала бити већа од 200 динара. У буџету Србије за 2018. годину, баш као и лане, за финансирање рада јавних медијских сервиса предвиђено је четири милијарде динара. Од тога 3,1 милијарда припада РТС-у, док је РТВ-у намењено 900 милиона динара.

Закон о јавним медијским сервисима Управним одборима РТВ и РТС дозвољава да одреде висину ТВ таксе до износа од 500 динара. Тренутни износ таксе на територији Србије је скромних 150 динара због чега Влада Србије сваке године помаже јавне сервисе са поменутих четири милијарде динара.

Почетак финансијског суноврата РТВ-а везује се за 2015. годину, када се ова медијска кућа искључиво финансирала из буџета Србије. Пошто је претплата за јавни сервис званично укинута августа 2014, грађани Србије ту обавезу нису плаћали све до 1. јануара 2016. године. У том периоду РТС и РТВ финансирани су директно из државног буџета са 7,5 милијарди динара годишње (за РТС 5,8 милијарди, а за РТВ 1,8 милијарди динара).

Напредни идиоти довели Радио телевизију Војводине на корак до банкрота!

Од 1. јануара 2016. грађани су у обавези да уз рачун за електродистрибуцију издвајају месечно по 150 динара на име ТВ таксе, док се остатак буџета јавних сервиса обезбеђује из државне касе, то јест опет из џепова грађана.

У бројкама то изгледа овако: РТВ је од ТВ претплате 2013. године зарадио 2,86 милијарди динара, а годину дана касније укупан приход био је 1,67 милијарди управо из разлога што је у августу обустављена ТВ претплата. Наредне 2015. ТВ претплате није било, а увођењем ТВ таксе 2016. РТВ је зарадио свега 1,12 милијарди динара.

У ситуацији када нема довољно новца за нормално функционисање ЈМУ РТВ и кад се нема новаца за улагање у програм и људе који тај програм реализују, менаџмент покрајинског јавног сервиса одлучио је да чека. Шта ли ће дочекати?

(извор: воице.орг.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Знате ли уопште колико сте новца бацили од доласка на власт финасирајући из буџета стране инвеститоре?!

Знате ли уопште колико сте новца бацили од доласка на власт финасирајући из буџета стране инвеститоре?!

5 (3) Постављамо јавно и отворено питање председнику Републике Србије Александру Вучићу као и председници …

Напредњаци у инвазији на месне заједнице у Новом Саду: Џипови, цедуљице, спискови, претње…

Напредњаци у инвазији на месне заједнице у Новом Саду: Џипови, цедуљице, спискови, претње…

5 (2) Велики број нерегуларности забележен је данас током избора за савете месних заједница у …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend