Хроника

НАПРЕДНИ ЛОПОВИ дали 3 МИЛИОНА ЕВРА фирми са НУЛА ЗАПОСЛЕНИХ!

Од 57 фирми које су добиле 239,5 милиона евра подстицаја, свега седам је из Србије, а чак 21 послује са губитком, показује извештај Савета за борбу против корупције.

Фирма „Труцк лите Еуропе“ из Београда са 0 (и словима – нула) запослених добила је 2014. од Министарства привреде три милиона евра субвенција, пише у извештају о додели државне помоћи привредним субјектима у Републици Србији, а који је објавио Савет за борбу против корупције.

Ова фирма, чији је оснивач из Немачке, а која је добила подстицајна средства за производњу опреме за осветљење, иако је паре узела пре четири године, још увек није изградила фабрику у Ћуприји у којој је требало да запосли 500 радника.

НАПРЕДНИ ЛОПОВИ дали 3 МИЛИОНА ЕВРА фирми са НУЛА ЗАПОСЛЕНИХ!

Пословање са губитком

Субвенције од осам милиона евра за исту намену добио је и инвеститор из Аустрије, односно фирма „ЗГ Лигхтинг СРБ д. о. о.“ из Београда, а за коју чак и не постоје подаци у АПР о броју запослених и финансијском резултату. Од 57 инвеститора којима је Министарство привреде одобрило подстицајна средства од 239,5 милиона евра у периоду од 2014. до 2017, само седам је из Србије, а чак 21 послује са губитком.

– Од 57 инвеститора, десет инвеститора се бави производњом електричне, електронске и остале опреме за моторна возила, за шта су добили подстицајна средства у износу од 68,4 милиона евра, а према последњим подацима АПР, њихов број запослених је 5.121, док шест инвеститора послује са укупним губитком већим од десет милиона евра – пише у извештају Савета.

Добију новац, па оду у минус

У извештају Савета за борбу против корупције наводи се да су три инвеститора за производњу, прераду и трговину храном добила више од 10 милиона евра, а укупан број запослених у њима је 122.

– За неке од њих, попут „ЦГ фоодс Еуропе Нова Пазова“, чији је већински власник из УАЕ, средства су одобрена још 2015. године у износу од скоро четири милиона евра, а да је број запослених четири лица, и исказан је негативан финансијски резултат у износу од 19,6 милиона динара – пише у извештају Савета.

Занимљив је податак да је кинеска компанија „Меи Та Еуропе“ из Обреновца 2015. добила 21 милион евра подстицаја, а према подацима из АПР, исту ту годину завршила је са нето губитком већим од 70 милиона динара, илити 590.000 евра. Још алармантнији податак је да је ова компанија, чији је стопостотни власник „Меи Та Цо. Лимитед“ са Кипра, прошле године забележила минус од 1,4 милијарде динара, односно 11,9 милиона евра.

НАПРЕДНИ ЛОПОВИ дали 3 МИЛИОНА ЕВРА фирми са НУЛА ЗАПОСЛЕНИХ!

Нико не контролише

Јелисавета Василић, члан Савета за борбу против корупције, истиче да је главни проблем то што Србија нема закон о додели државне помоћи.

– То значи да ми немамо прописе о томе ко је надлежан да даје државну помоћ, услове под којим се даје, немамо поступак који мора да се примени да би се одабрали они којима треба дати. Тим прописима би се искључиле разноразне приватности. Имамо закон о контроли дате помоћи, али како да га контролишете када немате основне смернице по којима се помоћ даје. У ствари, све такве помоћи се сабирају у Комисији за контролу државне помоћи, у којој нисмо видели ниједан предмет да је преконтролисан – каже Јелисавета Василић.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!