Народ ће таксистима плаћати нове аутомобиле из буџета

3
(3)

Први пут од почетка октобра таксисти јуче нису блокирали београдске улице јер је пао договор са председником државе Александром Вучићем.

Председник Србије зауставио је штрајк, али конкретне детаље о томе како му је то пошло за руком јуче нисмо успели да сазнамо ни од таксиста али ни из Вучићевог кабинета. Незванично сазнајемо да Вучић није хтео да стане на страну ни компаније Kар го ни таксиста, али је таксистима обећао субвенције за нова кола, не прецизирајући ни колико ни када.

„Таксисти су потпуно посвећени унапређењу своје службе, томе да њихова услуга буде на највишем нивоу, а држава је спремна да им понуди субвенције за то“, рекао је Вучић након састанка.

Представници таксиста који су преговарали у име штрајкача који су 12 дана блокирали улице око Владе Србије рекли су како је договорено да ће убудуће да се „проверава да ли се све обавља по закону“.

– Апликација је такође проблем, јер то привредно друштво које послује по апликацији није регистровано за обављање превоза путника у друмском саобраћају – рекао је Александар Бјелић из Удружења таксиста Србије који је био на преговорима. Он је рекао и да су се обавезали да ће имати стрпљења, те да је идеја председника била да се квалитет услуга подигне.

– Наравно да таксисти морају да мењају слику о себи и то ћемо да радимо – рекао је Бјелић. Та промена слике би требало да подразумева и начин облачења, обраћање клијенту, начин наплате. Бјелић је након састанка најавио и увођење камере у свако возило, ГПС, а таксисти ће добити рок од три године да замене свој возни парк и уведу квалитетнија возила.

Међутим, сви они који дугују држави новац за порез, а процењује се да је то готово половина од 7.000 таксиста, мораће, а то је истакао и Бјелић, да дуг измире до 5. новембра. У супротном неће моћи да обнове своје дозволе.

Из свега овога, није најјасније како је састанак погодовао таксистима, осим у делу „субвенција“ о којима се нико не изјашњава конкретно. Да ли то значи да ће решење проблема као ономад у случају стамбених кредита у швајцарцима бити пронађено у републичком буџету?

Професор Економског факултета Милојко Арсић за Данас каже да је он присталица либерализације тржишта када је у питању превоз путника.

– Мислим да би требало укинути минималну цену превоза, дозволити конкуренцију. Kада нема минималне цене онда свако може да спусти цену онолико колико може – каже Арсић.

Цене београдског таксија, напомиње, уопште нису ниске када се пореде са ценама у неким другим градовима, тако да за то има простора.

– Ако би поменуте субвенције ишле упоредо са том либерализацијом онда би биле прихватљиве. Да се уведу на неки одређени кратак временски рок, онда дати таксистима времена да се прилагоде и после тога препустити све слободном формирању цена на тржишту – истиче Милојко Арсић.

300 таксиста за Kар го

Упоредо са вешћу да је штрајк таксиста завршен након разговора са председником државе, други Александар Вучић, председник Удружења грађана Kар го, поднео је Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против организатора штрајка таксиста у Београду, јер су „извршили кривично дело злоупотреба права на штрајк чиме су угрозили безбедност грађана, нанели материјалну штету и утицали на стварање лоше слике главног града“.

Kар го је пре два дана представио и раније најављени Нови такси, а председник новооснованог такси удружења „Нови такси – мој такси“ Милорад Ђокић најавио је јуче да се таксисти већ јављају и да ће у новом такси удружењу бити „више од 300 часних и поштених таксиста“.

Пише: Љ. Буквић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ер Србији из српског буџета уплаћено сто милиона евра

1 (1) Држава је Ер Србији, уплатила сто милона евра помоћи. Ово је урађено кроз …

Напредњачки картел је одлучио да од уништене привреде и потпуно осиромашеног народа отме и последњу пару

5 (6) Пљачка буџета свих нивоа власти се отргла контроли. Прошле године је нестало око …

4 Коментара

 1. „Народ ће таксистима плаћати нове аутомобиле из буџета“ или би наслова могао да буде:

  „Народ ће Вучићу да плати још једну групу гласача“.

 2. О Бијелићу сам написао пар реченица ономад. Имајте на уму да је то комунистичка школа,из које потичу све политичке екипе у последњих седамдесет година. Пропале службе,пропале државе мрљаве,киње и мешетаре,пљујући по здравом разуму народа. Срећом,игра се приводи крају. Ноћ Сварге је прошла.
  Што се тиче таксиста,искрено се надам, да ће им ново удружење помоћи да се ослободе сарадника службе. Слобода нема цену,а осваја се Истином…

 3. Subvencije se daju strancima, a domaćim ništa, možda računaju da su to tajkuni i dobro se omastili na grbači naroda, te nije im potrebna pomoć. S druge strane, subvencionišu se firme za dekoraciju kablova za automobile i oni koji teraju radnike da nose pelene. Subvencije slede i taksistima, da penzioneri mogu da gladuju i žeđuju do mile Vučića volje. Ovakvim ponašanjem nikako BDP da mrdne iznad 3,5%, a perspektiva građanima je da u svojoj državi budu robovi, njihove plate su najniže u Evropi, standard takav je da su deseta beda u svetu, a okupirani su u mozgu svakojakim hvalospevima i bajkolažima i svakodnevna ponavljanja od papagaja bliskim vlastima, glavu zaboli slušatelje.

  • Наравно да ће субвенционисати сваку групу гласача. За субвенције ће узимати нове кредите од ММФ-а. И тако у круг.
   А кад дугови стигну на наплату или кад држава оде у банкрот, Прворођени ће, ако буде по његовом, увелико испијати коктеле и ладити м..а на некој егзотичној обали.
   А ти Србијо, земљо ботова и туњавог народа? Па ти види шта ћеш…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend