НАУЧНИЦИ ЗБУЊЕНИ: Нешто чудно се дешава са електромагнетним пољем Земље!

0
(0)

Нешто није у реду. Пре два дана је започела чудна гео-магнетна олуја чији се узрочници уопште не могу ни наслутити. Због до сада невиђеног случаја, научници нагађају шта ли се све дешава у нашем непосредном планетарном окружењу.

Шта ли се дешава са Земљиним ЕМ пољем ?

Пре непуних 48 сати Земљу је погодио интерпланетарни ударни талас који је проузроковао гео-магнетну олују класе Г1 ( Кп 5 ).

НОАА извештава како уз Г1 гео-магнетне олује могу настати слабе флуктуације у електричним мрежама што пак може узроковати нестанак струје, сметње на сателитима те такође може омести миграције животиња. Уз овакве догађаје су уобичајене ауроре на субполарним и поларним подручјима.

Узрочник таквог стања је непознат, неки научници сматрају како је Сунце, можда, кривац због неуочених коронарних масовних избачаја соларне плазме, али СОХО и слични сателити који орбитирају око наше звезде нису приметили баш ништа.

geo-magnetska-oluja-danas

Због удара „непознатог и неидентификованог таласа“ настала су необична поларна светла која се на северној хемисфери могу видети чак до Колорада, Мериленда, Ајове и Небраске у САД-у.

Наставак приче

Сајт ТЕСИС је објавио како смо од прексиноћ до данас имали прилику да искусимо гео-магнетну олују Г2 нивоа (Кп 6). По НОАА-иној лествици, Г2 су умерене гео-магнетне олује које могу проузроковати пад волтаже у далеководима који се налазе у поларним и суб – поларним пределима планете. Такви догађаји изискују корекције у оријентацији и функцији сателита, а поларна светла се могу видети чак до Њујорка и Ајдаха у САД-у.

На веб страници Спацеwеатхер, стоји како се и данас примец́ују поремец́аји у ЕМ омотачу Земље, те да вечерас имамо чак 40% шансе за нове гео-магнетне олује.

Aurora-Borealis-Northern-Lights

С обзиром да се ради о необичној појави, непознатог порекла, поларно светло је имало неуобичајено љубичасту боју, за разлику од стандардне зеленкасто-жуте боје која се иначе може видети у случају ЦМЕ-а насталих на Сунцу.

У исто време, вец́ина планете је прекривена густим облацима, а сведоци смо хладног и влажног времена с бројним торнадима, јаким олујама и необичним снежним падавинама које зачуђују климатологе.

ЗАШТО?

 

Вестинет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта би сад одјeданпут са тим „глобалним загревањем“? Сунце нас слабије греје, могуће оштре зиме

0 (0) Наредних деценија очекује се слабљење активности Сунца, што би могло да доведе до …

Помрачење Сунца, Супер Месец и равнодневица у истом дану

0 (0) БЕОГРАД – Сутрашњи дан биће интересантан за љубитеље астрономских догађаја јер ће бити …

3 Коментара

  1. Удри Боже, сатри нас, заслужили смо много пута!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend