„Не да нисмо НАЈБРЖИ по привредном расту, већ смо други НАЈСПОРИЈИ“

„Не да нисмо НАЈБРЖИ по привредном расту, већ смо други НАЈСПОРИЈИ“

4.7
(36)

Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић оценио је да Србија није лидер међу земљама Централне и Источне Европе (ЦИЕ) по брзини привредног раста, већ је једна од најспорије растућих привреда.

Он је у ауторском тексту у недељнику НИН навео да је кумулативан раст бруто домаћег производа (БДП) Србије од 2012. године до 2018, од када је актуелни режим на власти, износио 13,4 одсто или у просеку 2,1 одсто годишње.

„Земље ЦИЕ су у периоду од 2012. године до 2018. оствариле раст у просеку од 20,3 одсто, годишње 3,1 одсто, а земље западног Балкана 17,2 одсто или 2,7 одсто годишње“, навео је Арсић.

Истакао је да је од 16 земаља ЦИЕ у том периоду само Хрватска имала спорији раст од Србије.

Арсић је оценио да се актуелна власт служи разним манипулацијама, а понекад користи и нетачне податке и да методолошки исправно поређење Србије само са сличним земљама и у истим временским периодима.

„Неоправданао је да се као успех наводи то што Србија има бржи раст од Немачке или Швајцарске јер високо развијене зеље имају ниже стопе раста, али њихов проценат раста има има већу ‘тежину’, раст зарада од два одсто у Немачкој повећава примања за 48 евра, колико и раст зарада у Србији од 10,3 одсто“, навео је Арсић.

Основни разлог за слабији привредни раст Србије у односу на друге земље је, како је навео Арсић, то што је створен привредни систем који је повољан за стране инвеститоре и домаћа предузећа, блиска власти, док се остали домаћи привредници суочавају са бирократским баријерама, неравноправним условима и разним врстама притисака.

Да би се поткрепила тврдња да привреда Србије после 2012. године остварује вишеструко бржи раст него пре те године, актуелна власт, према речима Арсића, пореди стопу раста у некој години са падом БДП 2009. године. „

„Поређење кретања БДП из периода експанзије светске и европске привреде са кретањем у години када је глобална економска криза била на врхунцу методолошки је погрешно, а политички манипулативно“, оценио је Арсић.

Актуелна власт, како је навео, игнорише чињеницу да је Србија 2009. године имала боље резултате од просека земаља ЦИЕ и целе Европе јер је БДП пао у Србији за 2,7 (председник Србије Александар Вучић тврди да је пад био 3,1 одсто), док је исте године просечан пад у европским земљама износио 4,8 одсто, а у земљама ЦИЕ још више.

Извор: Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада не види низак привредни раст као проблем?!

Влада не види низак привредни раст као проблем?!

0 (0) Фискална стратегија није се бавила највећим проблемом српске економије, ниским привредним растом, наводи …

Ли Кећијанг: Кинески економски раст достигао нови петогодишњи рекорд

Ли Кећијанг: Кинески економски раст достигао нови петогодишњи рекорд

0 (0) Кинески премијер Ли Кећијанг изјавио је да је кинески економски раст достигао нови …

Један коментар

  1. БЕДО И ЈАДО И СЕБИ СИ ГРОЗНА И ЈАДНА?

    Господин ΛV може да се хвали и лаже колико год хоће, а народ сада живи горе у односу на предходне влде др М. Цветковића. Са истом свотом новца данас много мање хране и друге потрепштине могу да се купи него у време Цветковића. У време хвалоспевног ΛV повећане су цене, ПДВ скочио са 18 на 20%, уведени су нови намети, поскупела струја, комуналије и Србија је по беди на десетом месту светске беде, како тврди Блумберг. Плате и пензије сада се повећавају хвалоспевно и бајколажно сваког дана, а никако да мрдну за задњих неколико година. Пут повећања им је клизав, криминал и против законитих радњи цветају. Плате су на зачељу Европе у којој нас воде, царују глад, жеђ, беда и голотиња. То у хвалоспевима власт не сме ни да помене, а зашто? Зато што њихове тврдње су наменске, лажне и бедне. Нека им служи на част и ΛV и лезбопремијерки.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend