Председник Фискалног савета открио да су резултати којима се Вучић хвали плод смањења плата и пензија

0
(0)

Председник Фискалног савета Павле Петровић не очекује да ће Србија у 2015. години забележити привредни раст, а сматра да ће ММФ дати позитивну оцену када је у питању фискални дефицит, с тим да ће се главни разговори водити о предузећима у реструктурирању, приватизацији и реформи запошљавања у јавном сектору.

Фискални савет, реклао је Петровић за РТС, не види простор за повећање плата и пензија.

Поводом предстојећих разговора с ММФ, Петровић каже да је прву ревизију дуго договараног аранжмана с том институцијом Влада дочекала без стрепње.

Он сматра да ће ММФ дати позитивну оцену што се тиче фискалног дефицита јер је мањи него што је планирано.

„Очекујем да ће предмет дискусије бити резултати у реструктурирању јавних предузећа – ‘Србијагаса’, ЕПС-а, Железница, то је једно. Друго је питање реструктурирања и приватизације преосталих предузећа, и трећи блок је реформа запошљавања у буџетском сектору“, рекао је он.

На питање како објашња то што је дефицит за четири месеца уместо 71 милијарду динара, 21 милијарда, Петровић је рекао да је то првенствено резултат смањења плата и пензија.

„Дакле, без смањења плата и пензија не би било ни фискалне консолидације, нити трајног смањења дефицита, то је прво и основно. Уз ово, оно што је додатни резултат јесте боља наплата пореза, односно већи обухват сиве економије и то је дало за резултат нешто мањи дефицит него што је планиран“, казао је он.

„Остала разлика, која је, изгледа, позитивна, резултат је привремених мера – јавне инвестиције су упола мање него што је планирано, што је катастрофално, и друго је што су дивиденде од јавних предузећа у највећем делу покупљене у првом кварталу, а заправо треба да се односе на целу годину“, рекао је Петровић.

Што се тиче најаве да би могле да се повећају плате и пензије, и то већ од октобра, Петровић је рекао да би се дефицит, ако би вратили плате и пензије на ниво који је био пре новембра прошле године – вратио на стари ниво од 6,6 одсто „и ми не видимо простор за њихово повећање током ове три године, закључно са 2017. годином“.

На питање да ли би било реално да би са ММФ-ом могло да се преговара о томе да смањење броја радних места у јавном сектору буде мање, Петровић је рекао да има неког основа за то.

„Али ако би се преговарало да не буде велики број смањења, значи да морамо имати уштеде на другој страни, да побољшање наплате и дефицит који је нешто мањи него планиран, да се те уштеде искористе за нешто спорији пад запослености у јавном сектору“, рекао је он.

На питање да ли има помака на смањењу давања из државне касе, на чему инсистира ММФ, Петровић је рекао да има индикација да се ради на плановима реструктурирања.

„Верујем да ће то бити један од основних разговора са ММФ-ом. Изгледа да има мало простора због цене гаса која је нижа и цене нафте која је пала на светском тржишту, да се добије време да се ти проблеми решавају. Али они морају током ове године да се реше“, рекао је он.

На питање да ли су остварива очекивања Владе од ММФ-а да промени прогнозу очекиваног раста српске привреде са негативне на позитивних 0,5 одсто, Петровић је рекао да – како идемо – још не видимо да би привредни раст могао да се појави ове године.

„Управо објављени податак да је БДП у првом кварталу пао 1,9 одсто на годишњем нивоу указује, када се екстраполира на целу годину, на негативан раст. Према томе, и ако доде до неког побољшања у току године, ја не очекујем да то буде неки позитиван раст, већ пре нека стагнација“, рекао је председник Фискалног савета Павле Петровић.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Економиста Радовић открио како режим новац од трговине дрогом гура у БДП (видео)

3.8 (4) Задуженост Србије је 2012. године била 15, а крајем ове године ће вероватно …

Раст БДП је небитан, најсиромашнији смо у Европи

5 (2) Чак ће вам и директор статистике потврдити да тај раст о коме они …

2 Коментара

  1. beograđanin na vodi

    Vučić sve češće dolazi u koliziju sa svojim stranačkim kolegama i nestranačkim stručnjacima kada su u pitanju njegove izjave. On jedno, Jorgovanka drugo. On šumom a najbliži saradnici drumom! Ne treba mu verovati ni kada tvrdi da su dva plus dva četiri!

  2. Petroviću – Petroviću, pravo u banderu. Dok se mi zamlacujemo povisicama pare odoše u nove mazde koje ulepsavaju, penzionerskim parama, pristup „SIV-u“ -palati federacije, na našu radost da će naši vlastodrsci u visokom sjaju prezentovati propast novih AV ideja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend