Нелегални сплавови на Сави: Уништавање Савског насипа и безакоње наочиглед институција и грађана (видео)

Пожар који је у јануару избио на четири сплава Цунами Хаус отворио је још једном питање потпуног безакоња које влада у близини Савског насипа, који Новобеограђане штити од поплава. Поред нелегалних викендица чији су власници, између осталих, синови Томислава Николића и бивши министар рударства Милан Бачевић, Савски насип годинама угрожавају и нелегални сплавови. Уништавање насипа је кривично дело, а због значаја који он има за становнике Београда ову тему смо ставили под лупу.

Узрок пожара на четири Цунами сплава до данас није познат, као ни то како је могуће да на десетине сплавова на потезу од блока 45 на Новом Београду до Остружничког моста раде без неопходних дозвола. Ти сплавови угрожавају Савски насип који Новобеограђане штити од поплава, а опасни су и за саме посетиоце. Све ово је надлежнима познато.

„Говоримо о сплавовима који немају ни један једини папир да буду ту где јесу, нити да су безбедни за коришћење, нити да људи могу безбедно да иду тамо, и да проводе било какво време“, каже за Инсајдер Вељко Kовачевић, помоћник министарке за водни саобраћај.

Да је управо таква ситуација на терену показује и званични налаз инспекција града Београда и Министарство саобраћаја. Тек након пожара саопштили су Цунами сплавови нелегално постављени, да нису имали технички преглед, нити прописан број чланова посаде. Власник изгорелих сплавова, упркос оваквим налазима, тврди да је документација лоше протумачена.

„Они су ми само послали на пример за Цунами хаус 5 као да је нерегистрован, тј. послали су ми за већину тих сплавова, ја сам онда њима послао шта је регистровано, лупам 5, 4 и 6, то сам им послао пловидбену дозволу, а за остало сам им написао да смо у процесу и поднео број захтева”, каже за Инсајдер Александар Зубац.

На питање како је онда могуће да су надлежни утврдили да нема дозволе, он каже: „Не знам, и мене то занима, видећемо, решиће се сигурно”.

Против Зубца Министарство саобраћаја је поднело кривичну пријаву због сумње да је фалсификовао службену исправу.

„На Савском насипу је дефинитивно ’дивљи запад’, ту држава не функционише“
На то да је нелегалним сплавовима највише угрожен Савски насип, последњих година је надлежне и на градском и на републичком нивоу последњих година упозоравало истоимено удружење.

„Било је пуно прекршаја и кривичних дела које смо снимили и пријавили надлежнима. Насип пробушен водоводним цревима, пробушени рени бунари, вожња аутомобила по кеју и насипу, потпуни хаос са електричним кабловима, пиротехничке журке на Цунами сплавовима, септичке јаме на водоизворишту. Надлежни су врло ретко одговарали на наше жалбе. На Савском насипу је дефинитивно ’дивљи запад’. Ту држава не функционише“, кажу из удружења Савски насип за Инсајдер.

На питање да ли је раније имао информације о томе да је Савски насип угрожен, помоћник министарке за водни саобраћај каже: „Ја не. Најискреније не. Зато сам и замолио колеге из удружења Савски насип да нам доставе сву фотодокументацију, да видимо шта ми можемо као Министарство да урадимо, заједно са Министарством пољопривреде, у чијем саставу је и Дирекција за воде и јавно водопривредно предузеће, па да нешто заједно урадимо да спречимо тај хаос“.

Проблем је, међутим, што Министарство саобраћаја нема надлежност да уклони нелегалне сплавове. То може и треба да ради комунална инспекција града Београда. Заменик градоначелника Београда Горан Весић тврди да Град сада нема никакву надлежност над сплавовима, иако је инспекција раније донела три решења о уклањању сплавова Цунами, која до данас нису извршена због жалбе коју је поднео власник сплавова.

Весић: Ја вам сада кажем, град није надлежан за сплавове, тек када буде донет закон биће.

Инсајдер: Kако је онда у спору са власником сплавова?

Весић: Па зато што су вероватно користили пут који не смеју да користе, али Град Београд није надлежан за сплавове.

Инсајдер: Али речено је у инспекцијском надзору да је одлука о томе да се уклоне сплавови, дакле постоји надлежност града.

Весић: Град Београд не може да уреди ту област без доношења закона, рекао сам вам неколико пута.

Измене Закона о водама које Град чека односе се на једино на то да ће Град моћи да даје у закуп водно земљиште и одређује висину закупа. Друге надлежности Града које и сада постоје неће бити промењене.

„Чим буде донет закон, ја вам обећавам да ће Град Београд у року од шест месеци ову област уредити и знаће се ко је за шта надлежан“, обећава Весић.

Да би неко поставио сплав, угоститељски објекат на реци, мора да има, између осталог, плутајућу дозволу, обављен технички преглед, уговор о закупу водног земљишта и на крају – решење о постављању пловног објекта. Министарство саобраћаја је надлежно за издавање плутајуће дозволе, као и контролу да ли је обављен технички преглед. Према постојећим прописима, Србијаводе би требало да дају водно земљиште у закуп и на крају, након свих прибављених дозвола, Град Београд даје одобрење за постављање плутајућег објекта.

Већина сплавова на обали Саве нема наведене дозволе. Зато не постоји ни тачна евиденција колико их је. Често су нелегално прикључени на струју и воду, канализација иде директно у реку, а противпожарна заштита често не постоји. Због тога ни гости нису безбедни.

Сплавови су, међутим, највећа претња Савском насипу који Новобеограђане штити од поплава. Још већа претња су нелегалне викендице саграђене на њему. Уместо стратешки важног објекта, Савски насип је данас дивље насеље. А његово уништавање је кривично дело за које је запрећена затворска казна до три године. Али на насипу закони сада не важе, наочиглед свих грађана и институција.

Инсајдер.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић и Мило у паници: Америчке службе чешљају "БГД на води", највећу праоницу новца у Европи!

Вучић и Мило у паници: Америчке службе чешљају “БГД на води”, највећу праоницу новца у Европи!

Пре седам дана, портал Нова.рс обратио се прес служби Београда на води с питањем да …

Ако им се дозволи да направе 4,5 милиона квадрата и линију метроа на Макишу - Београђани ће пити воду из олука

Ако им се дозволи да направе 4,5 милиона квадрата и линију метроа на Макишу – Београђани ће пити воду из олука

На великом београдском водоизворишту, Макишком пољу, планира се изградња насеља које ће имати 4,5 милиона …

3 Коментара

 1. Где се може рећи да се примењују закони, у којој обвласти? Правно лице на челу државе, дало професионални допринос на начин , да је све елиминисано , осим голе силе…………

  • У држави у којој НАЈГОРИ КРИМИНАЛЦИ воде политику, закони НЕ ВАЖЕ !
   Типичан пример Србије и свих државица насталих распадом Југославије.
   Све су то државице у којима мање више КРИМИНАЛЦИ “вуку конце”.

 2. ko je vlasnik tih cca 9 cunamija?!?
  ja čuh da je sin od ministarke saobraćaja?!? dal je tačno, nemam pojma; al da je neko blizak vlasti to je zasigurno.
  Opština Novi Beograd, predpostavljam, opet, nema veze s tim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *