Нишки аеродром забелижио озбиљан раст путника, зато напредна фукара хоће да га уништи

0
(0)

У периоду од јануара до априла ове године преко Аеродрома „Константин Велики“ у Нишу летела су 114.983 путника, што је за скоро 20.000 путника више него у истом периоду прошле године.

Са оваквим трендом раста броја путника и актуелним бројем линија, укључујући додатну линију до Цириха и нову линију до Беча, нишки аеродром може до краја године да има од 350.000 до 400.000 путника, наводи интернет портал који се бави промоцијом летова, Флy фром Ниш, позивајући се на податке нишког аеродрома.

Овај портал подсећа да је у првом кварталу прошле године преко нишког аеродрома летело око 95.000 путника, а током целе прошле године 331.582 путника. Он подсећа да је само током прошлог месеца, упркос најавама да ће власништво и управљачка права над аеродромом, чији је оснивач иначе Град, под нејасним околностима преузети Република, те грађанским и другим протестима због такве одлуке, преко нишке ваздушне луке летело око 30.000 путника, што је скоро исти број као априла прошле године, када је ситуација била регуларна. Са овог аеродрома, иначе, лете лоукостери Рајанер и Виз ер, као и швајцарски национални авио-превозник Свис ер. Редовне линије су успостављене до десет дестинација у Европи, а током летње сезоне, преко Цириха, и до додатних 50 у Европи и свету.

Надзорни одбор и директор аеродрома Владица Ђурђановић су у свом првом јавном реаговању, прошлог петка увече, такође подсетили на пословну експанзију тог локалног јавног предузећа, која почиње 2015. године. У саопштењу се наводи да нишки аеродром „данас послује без икаквих субвенција, нема ни динара кредита, спроводи јавне набавке опреме за више од 300.000 евра из сопствених средстава и бележи историјски раст броја путника“. Како се додаје, пре мање од четири године он је био пред банкротом, у дуговима од око милион евра, без видљивог ваздушног саобраћаја, са 1.335 путника и са четири неисплаћене зараде запосленима који су због тога штрајковали.

Руководство аеродрома је притом демантовало као „апсолутно нетачне“ последње тврдње ресорне министарке Зоране Михајловић о „угрожености функционисања аеродрома и безбедности ваздушног саобраћаја и путника“, као и о „неспособности“ руководства града и аеродрома да њиме управљају. Негирају и Михајловићкине тврдње о „препуцавању“ између руководства Града и Аеродрома, наводећи да са градским руководством „беспрекорно“ сарађују и да је оно „увек било ту за свој Аеродром“.

Ваздухопловни портал Србије Танго сикс је истог дана оценио да је Михајловићева „први пут у новијој историји српског цивилног ваздухопловства, арбитрарно и неовлашћено“ прогласила да један аеродромски оператер крши безбедност авио-операција.

– Једина институција која поседује стручне капацитете и формално право да званично констатује небезбедност летења је Директорат цивилног ваздухопловства – наводи Танго сикс.

И Иницијатива Не дамо нишки аеродром подсетила је министарку да њено министарство „нити има надлежности, нити компетенције да утврђује стање безбедности на аеродрому“.

– Давање изјаве о безбедности од стране министарке не само што ствара панику у јавности, већ може утицати и на пословни положај аеродрома – навела је Иницијатива.

Спорења око статуса аеродрома

Градско веће Ниша је, иначе, 30. марта донело одлуку о бесплатном уступању оснивачких права, комплетне имовине, сертификата и лиценци нишког аеродрома „Константин Велики“ Републици, на препоруку Владе Србије. Одлука је изазвала грађанске протесте, као и јавне сумње да држава жели да преузме управљачку контролу над нишким аеродромом како би ограничила његов развој због концесије француској компанији Ванси ерпорт за београдски аеродром.

Након више супротстављених изјава, председник Србије Александар Вучић, министарска саобраћаја Зорана Михајловић и њен помоћник Зоран Илић „признали“ су да је у концесионом уговору предвиђено да нишки и други аеродроми у Србији, у радијусу од 230 километара од београдског, не смеју имати више од по милион путника годишње све док београдски аеродром не достигне 12 милиона путника.

Коначну одлуку о власничком статусу Аеродрома „Константин Велики“ требало би ускоро да донесе Скупштина града Ниша.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ове године мање авиона и путника на нишком аеродрому

0 (0) Аеродром „Kонстантин Велики“ је у првом тромесечју ове године опслужио 75.000 путника, што …

Весна Ракић Водинелић: „Лако је плакати, а још лакше претварати се да плачеш“

0 (0) Док сам гледала наступ председника Србије у Нишу, на обележавању двадесет година од …

Један коментар

  1. Зовите их назадњаци што и јесу, почевши од врховног “назадњака“ који би да се угради у све и све распрода са својом фукаром. Питање је само шта ли блесави народ има у глави ако мисли да ове распикуће преживи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *