Свети Петар Цетињски: Свако ко би од вас – Црногораца – пошао против Русије – од истог племена и исте вере, да му Бог да да му живом месо отпада од костију

Свети Петар Цетињски: Свако ко би од вас – Црногораца – пошао против Русије – од истог племена и исте вере, да му Бог да да му живом месо отпада од костију

 „Нека је проклет и онај ко би покушао да нас одврати од верности поштеној и христољубивој Русији, и свако ко би од вас – Црногораца – пошао против Русије – од истог племена и исте вере, да му Бог да да му живом месо отпада од костију и да му нема добра ни у овом, ни и у будућем животу!“ – Свети Петар Цетињски

Након неколико дана нагађања о томе да ли су тачне информације да је Русија тражила отварање војне базе на црногорском приморју, руски амбасадор у Подгорици Андреј Нестеренко  је потврдио да његова земља била  заинтересовани да њени ратни бродови, како је рекао из “хуманитарних разлога”, пристају у црногорске луке Бар и Котор, али да никако није било ријечи о инсталирању војне базе.

Нестеренко је изјавио за лист Вијести како није тачна информација, коју је раније објавио тај дневник, да је Русија тражила отварање војне базе на црногорском приморју, која би била логистичка подршка њеној ратној флоти  у Средоземљу а као алтернатива за луку Тартус у ратом захваћеној Сирији.

Према ријечима Нестеренка, намјера им је само била да руски бродов упловљавају  у луке Бар или Котор због материјално-тактичких потреба и снабдијевања горивом и потрепштинама.

Но, за тако нешто у црногорском министарству одбране нијесу хтјели ни да чују и нијесу били спремни за разговор на ту тему .

Геополитички аналитичар Благоја Граховац, којем руско објашњење звучи неувјерљиво, сматра да је негативан одговор црногорског Министарства одбране био исправан:

“Уопште ми није прихватљиво објашњење господина амбасадора јер они у суштини традиционално воде политику, или боље речено доктрину, посредног наступања, корак по корак до инфилтрације, да не кажем окупације. Све што Руси раде они раде искључиво из геополитичких разлога, не из комерцијалних и не из хуманитарних разлога. Што се тиче реаговања Министарства одбране Црне Горе потпуно подржавам њихов став, иако моје информације говоре да је у другим министарствима, или, боље речено, код неких утицајних људи било и другачијих мишљења.”

Како су прије неколико дана писале подгоричке Вијести, позивајући се на више извора у Влади, након што је Москва тражила отваране војне базе на црногорском приморју из Подгорице је прије три седмице стигао  негативан  одговор.

О томе се наводно дуго вијећало у црногорској власти, док одлука није донесена на највишем нивоу. Један од најжешћих противника руској намјери, наводно, је била сама министарка одбране Милица Пејановић-Ђуришић, која се позивала на међународно право.

Како је у недавној изјави за Радио Слободна Европа констатовала новинарка Балканске истраживачке мрежеДушица Томовић, такав одговор Подгорице био је посве очекиван:

“Без обзира што смо свједоци врло интезивне сарадње Црне Горе и Русије у многим пољима, ја не вјерујем да би црногорска влада ризиковала једним таквим потезом ово што је до сада постигнуто када су у питању НАТО интеграције и једна скоро отворена позивница Црној Гори за чланство. Једноставно не вјерујем да могу на коцку бацити све оно што је до сада урађено и све ово што су чврсто обећали Вашингтону и Бриселу. Мислим да ни Русија више нема дилема да ће Црна Гора постати чланица НАТО и мислим да то руску владу више посебно и не занима.”

Но, управо због тога има ли у жељи Русије за било каквим обликом војног присуства у Црној Гори, својеврсне провокације и неких скривених порука које могу да декодирају само појединци у црногорској власти?

“Има ту тестирања, да не кажем провокације и држава НАТО а има и тестирања руководства Црне Горе. У суштини они су сада црногорско руководство ставили потпуно на вагу у смислу на коју ће страну да окрене. Оно што годинама причам је да врх ДПС игра дуплу игру – има јавну причу о европским и евроатлантским интеграцијама а испод тога су омогућили потпуну руску окупацију привредних ресурса Црне Горе. Сада њих Руси тестирају и ја лично мислим да ће они истјерати зеца из грма и ја мислим да ће неко из политичког врха Црне Горе морати њима да положи рачуне,” сматра Граховац.

Како пишу подгоричке Вијести Русија је имала намјеру да на црногорској обали подигне војну базу у Бару као логистичку подршку за своју ратну флоту у Средоземљу, али је из Подгорице на то наводно стигао негативан одговор.

Но, да та информација очигледно спада у категорију строго повјерљивих или шкакљивих показује то што нико од званичника у Подгорици, ни службено ни неслужбено, није хтио да о томе говори.

Као алтернативу за сиријску луку Тартус, уколико због рата у тој земљи више не би могла  да је користи, Русија је од Црне Горе наводно  тражила  дозволу да у Бару инсталира  војну базу која би била логистика њеној поморској флоти у Средоземљу.

РСЕ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Русија прекида дипломатске односе са НАТО

Русија прекида дипломатске односе са НАТО

Русија је донела одлуку да од новембра прекине дипломатске односе са НАТО, саопштио је руски …

KНЕЖЕВИЋ: ДФ неће подржати Абазовића за премијера, парламентарна већина је талац Kривокапића и лидера УРЕ!

KНЕЖЕВИЋ: ДФ неће подржати Абазовића за премијера, парламентарна већина је талац Kривокапића и лидера УРЕ!

Један од лидера ДФ-а и председник Демократске народне партије (ДНП) Милан Kнежевић казао је, да …

3 Коментара

  1. gladijator svjatoslav

    crna gora je za četnike mala a u crnoj gori žive veliki četnici.uskoro će crna gora biti četnička pa se ni sveti petar cetinjski koji sedi sa leve strane boga,ni sveti vasilije koji sedi sa desne strane boga i koji su živi sveci kao i sveta ruka jovana krstitelja isusa hrista neće postideti srbskog naroda u crnoj gori sveti petar poručuje milu djukanoviću komunisti koji izdade pradjedove-što se grbo rodi vrijeme neispravi grbo i umire.

    • gladijator svjatoslav

      sveta četnička crna goro srbija je sa tobom delila i dobro i zlo.boku kotorsku koja je u srbiju ušla samovoljno posle 1918.g.je dala crnoj gori kao što brat daje bratu krv i gine za brata.petar cetinjski se borio za crnu goru ,srbiju i našu majku rusiju protiv francuza-pleme germansko,isto tako se i rusija borila za slobodu crne gore kroz istoriju što napravi nona guba iz torine-milo djukanović pa okrete majci ledja i izdade brata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *