понедељак , 28 септембра 2020

Нова влада одмрзава конкурсе: Директоре чекају „Електропривреда“, „Србија воз“, „Србија карго“, „Србијашуме“…

0
(0)

ИЗБОР директора јавних предузећа коначно је откочен. Именовањем нове Владе, после више од пет месеци „паузе“ кадровска комисија ће моћи да настави свој посао. У стању мировања су од момента расписивања превремених избора конкурси за директоре „Србија воза“, „Србија карга“, „Инфраструктуре железница Србије“, ЈП „Србијашума“ и ЈП „Електропривреде Србије“. Ненадано је упражњено и место директора „Поште Србије“ пошто је Милан Кркобабић прешао у министарске редове.

Пред Комисијом за именовање директора јавних предузећа већ месецима се „кувају“ биографије више од 50 кандидата за три директорске позиције у железничким фирмама. Највеће интересовање је за место првог човека „Инфраструктуре“ које мерка око 30 потенцијалних директора.

Још није сасвим извесно да ли ће позив за најбоље људе за „Еелектропривреду“ можда бити поновљен. Јавило се 15 кандидата, од којих, како се чуло последњих месеци, малобројни испуњавају критеријуме. На претходном конкурсу у трци је било чак 62 кандидата.

Ко ће сести у фотељу знаће се тек после провере знања, вештина и способности кандидата, јер ће сви морати да полажу тест.

По Закону о јавним предузећима рок да се на конкурсима изаберу директори истиче 4. марта следеће године. Међу 23 јавна предузећа, чији је оснивач република, има и оних за које овај рок не важи. Реч је о фирмама чији су директори постављени пре доношења прве верзије овог закона. Они ће у фотељама остати до краја мандата, а већини он истиче последњих месеци ове године.

Закон први пут предвиђа да се и директори око 700 локалних јавних предузећа бирају на конкурсима, а рок је, такође, март.

БАБИЋ УМЕСТО КРКОБАБИЋА У „ПОШТИ“?

ОДЛАСКОМ Милана Кркобабића у Владу Србије остало је упражњено место у „Пошти Србије“. Како ствари стоје, прелазно решење биће избор вршиоца дужности. Већ се спекулише да ће у Кркобабићеву столицу сести Зоран Бабић, функционер Српске напредне странке. Закон каже да у в. д. стању може бити највише годину дана. После би морао на тест.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Списак антисрба на грбачи Србије који бране наркодилера Мила Ђукановића и подржавају отимање СРПСКИХ православних светиња!

4.3 (32) Више десетина политичара, политиколога, адвоката, историчара, новинара из региона потписало је Апел за …

Градска власт отписала 50 милиона евра дуга певачицама, тајкунима и државним службеницима блиским СНС-у

4.8 (34) Шеф Одборничке групе Савеза за Србију (СзС) у Скупштини Београда Никола Јовановић упутио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *