Синдикати и послодавци: Повећати минималац, спорно колико

0
(0)

Представници синдиката и послодаваца у Србији слажу се да минимална цена рада по радном сату треба да буде повећана, али још нису јединствени око тога у ком би проценту било неопходно повећање, већ наглашавају да мора да прати инфлацију.

Потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Милан Грујић оценио је за агенцији Бета да би минимална цена рада у Србији требало да буде повећана најамање за седам одсто, односно на 130 динара по радном часу.

Он је нагласио да је то минимално повећање које би покривало предвиђену инфлацију за ову и наредну годину, као и да је реално повећање ако се сагледају сви економски показатељи.

Према речима Грујића, повећањем минималне цене рада која није мењана две године и која је тренутно 121 динар, на 130 динара, минимална зарада би била 22.620 динара.

„О повећању које би било мање од седам одсто нема смисла говорити. Свако мање повећање би урушило ионако тежак положај запослених, јер треба имати у виду да чак 27 одсто од укупно 1,7 милиона запослених прима минималну месечну зараду која је сада око 21.000 динара, док не мали број радника прима и мање, свега 12.000 до 15.000 динара“, нагласио је он.

Грујић је додао и да повећање минималне цене рада од седам одсто не би требало да буде неприхватљиво за послодавце, јер они запошљавају око 23 одсто људи, односно код већине њих је запослено до пет радника.

„Уштедом од 1.000 динара послодавци не би направили капиталну промену у свом пословању и мислим да је и за њих прихватљиво повећање цене рада на 130 динара по радном сату“, казао је он.

Он је потсетио да је СССС још пре две године покренуо иницијативу за повећање минималне цене рада на 146 динара, али да се Влада Србије тада није сложила уз образложење да нема пара и да би та цена угрозила послодавце.

Грујић који је и председник Самосталних синдиката Србије комуналних делатности, казао је да би и сада реално повећање минималне цене рада требало да буде више од 15 одсто ако би се уважавали сви критеријуми за њено утврђивање.

„Ако се жели истинска социјална правда морамо гурати ка томе“, рекао је он и нагласио да минимална цена рада мора да буде економска категорија која је резултат пословања, а никако не социјална.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић рекао је агенцији Бета да се овога пута, за разлику од свих претходних договора, и послодавци слажу да минималну цену рада треба повећати, али да по њиховим проценама то треба да буде максимално до пет одсто.

Он је нагласио да привреда у Србији тренутно није у позицији да повећање минималне цене рада буде веће, јер би то угрозило привредни развој земље.

Атанацковић је додао да се не може игнорисати чињеница да минималац није коригован већ две године, али је истакао да минимална зарада треба да расте пратећи инфлацију и још неке друге параметре.

Председник Уједињениг гранскиг синдиката „Независност“ Бранислав Чанак изјавио је агенцији Бета да је потребан помак у преговорима о минималној цени рада, јер та цена две године није повећана.

„Потребан је помак, али не било какав, не два до три одсто, већ повећање које би одражавало потребе већине грађана који живе од минималца“, рекао је Чанак.

Он је објаснио да минимална цена рада представља доњу границу испод које не сме да се иде, а да је за око 300.000 радника у Србији то уједно и горња граница, што указује да је потребна промена схватања минималне цене рада.

Чанак је указао и да последњу реч о минималној цени рада има влада.

„Последњи датум је 15. септембар. Ми ћемо преговарати, па шта буде“, истакао је он.

Чанак је објаснио и да је реалну цену рада лако утврдити, јер Закон о раду предвиђа пет параментара на основу којих се добија одређена цифра и то је, како наводи, чиста математика.

„Ако се узме у обзир оно што чујемо и оптимизам, поготово у припремама за нову владу, онда је то више од те математике рачунице и било би 170 динара по сату“, рекао је Чанак.

Влада Србије је одржала данас прву седницу на којој су конституисана радна тела Владе и на којој је договорено да ће у законском року који истиче 15. септембра бити утврђена минимална цена рада, и да ће се у дијалогу са социјалним партенерима радити на њеном повећању.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија има најмању стопу запослености у Европи

3 (7) Kад 29. фебруара 2020. шљакер у котларници, теткица у школи или ко други …

Рат за 46 евра

4 (4) Српски минималац је на најнижим гранама у Европи јер су, како је навео …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend