Нови Сад: Власт трошила без контроле

0
(0)

За претходне четири године дугови градских јавних предузећа увећани за три милијарде и достигли 4,2 милијарде динара. На тапету “Топлана”, “Радосно детињство”, ЗИГ…

КАДА је, пре тачно четири године, преузимао вођење тада нове градске администрације, донедавни градоначелник Игор Павличић је био и прецизан и изричит: дугови градских јавних и јавно-комуналних предузећа, односно, установа достигли су огромних 4,2 милијарде динара, па ће нови директори бити стављени под строгу контролу и неће моћи даље да их задужују.

Рачуница коју је ових дана свела нова градска управа за финансије, преко које се, у потпуности или делимично, та предузећа финансирају, показала је, међутим, да од тога није било ништа. Штавише, укупна дуговања градских јавних и јавно-комуналних предузећа су, за протекле четири године, повећана за целе три милијарде динара!

– Црту смо подвукли закључно са 13. септембром и дошли до податка да укупна дуговања градских јавних и јавно-комуналних предузећа премашују 7,2 милијарди динара – прецизира Дејан Мандић, члан Градског већа задужен за финансије. – Цифра јесте огромна, али ће комплетна бити тек када придодамо и све градске управе, односно, градске институције културе, које се преко њих финансирају, а чије финансијско пословање сада анализирамо.

Било како било, до сада утврђени дугови градских предузећа премашују трећину укупног буџета града који би ове године требало да буде нешто мањи од 20 милијарди динара. Убедљиво најзадуженије од њих је „Новосадска топлана“ чији минус премашује – четири милијарде динара! Следе ПУ „Радосно детињство“ са дугом од око 600 милиона, ЗИГ са 335 милиона, СПЦ „Војводина“ са дуговањима од 180 милиона динара…

– Темељна анализа свих дуговања тек предстоји, а оно што још пада у очи јесу збиља енормни трошкови које су градска предузећа правила за рекламу, пропаганду, донације, спонзорстава и репрезентацију. У претходне четири године она су за то потрошила више од 600 милиона динара – вели саговорник „Новости“.

На питање како је овако неконтролисано задуживање и трошење новца било могуће и како нова градска власт то намерава да заустави, Мандић каже да је то, највећим делом, последица слабе контроле градских управа.

– Зато ће управо другачији рад градских управа бити један од приоритета у времену које предстоји, а контрола свих градских предузећа практично свакодневна – наглашава Мандић.

КОЛИКО ЈЕ НОВЦА ОСТАЛО

ТВРДЊЕ претходне градске власти да је актуелној оставила шест милијарди динара, каже Мандић, не одговарају реалности.

– Сасвим прецизно, наследили смо 5,87 милијарди, од чега је 1,64 милијарде друга транша емисије градских обвезница, која може да се троши искључиво за градњу Булевара Европе, па смо, реално, затекли нешто више од четири милијарде – прецизира он. – Узгред, новац од обвезница је стигао још у априлу и из потпуно нејасних разлога није усмерен на оно, за шта је намењен.

НОВИХ 540

ЗА протекле четири године, број запослених у градским јавним и јавно-комуналним предузећима, односно, установама повећан је за 540 и сада их има укупно 7.300. Јавни сектор је, иначе, једина област у којој је број запослених у Новом Саду у протекле четири године био у порасту, у свим другим био је у осетном паду.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Медојевић: Црном Гором влада тајна организација

3.7 (3) Председник Покрета за промене Небојша Медојевић тврди да Црном Гором већ годинама влада …

„И зграда БИГЗ обећана Малом?!“

5 (4) „Изгледа да се продајом ‘Београђанке’ фирми блиској министру финансија са плагираним докторатом неће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *