Објекат на Панчићевом врху није срушен, ради на агрегате (видео)

0
(0)

Иако је Министарство грађевинарства синоћ саопштило да се рушење нелегалног објекта на Копаонику одлаже јер није обезбеђена неопходна асистенција полиције, јутрос се код објекта на Панчићевом врху окупило тридесетак људи, пише Инсајдер.

На врху се налазило и више аутомобила међу којима су неки имали регистарске таблице Косовске Митровице и Смедерева, а неки су били и без регистарских таблица, јавља Инсајдер.

Они су се након нешто више од пола сата разишли, а објекат је наставио да ради захваљујући агрегату.

Рушење нелегалног објекта од 1.000 квадрата на Панчићевом врху било је заказано за данас. Синоћ је Инсајдеру из Министарства грађевинарства одговорено да до тога ипак неће доћи јер није обезбеђена „неопходна асистенција полиције“ и да је рушење одложено док се не испуни сви предвиђени услови.

У одговору није прецизирано ко је одговоран за то што није обезбеђена асистенција полиције.

Министарство се је подсетило да су сви остали услови испуњени – „Републичка грађевинска инспекција Министарства грађевинарства донела потребна решења за уклањање ових нелегалних објеката. Скијалишта Србија обавестила су Министарство да је предметни објекат искључен са електро и водоводне мреже, а Министарство склопило уговор са предузећем које треба да уклони објекат“.

БИРН: Полиција пребацује одговорност на Министарство грађевине

Изостанак асистенције полиције у рушењу објекта на Копаонику био је оправдан и у складу са законом, јер Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре није приложило потпуну документацију, сазнаје БИРН у полицији.

У полицији је речено за БИРН да је Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, доставило захтев за пружање полицијске помоћи приликом спровођења извршења решења грађевинске инспекције о уклањању објекта на Копаонику, уз који није приложен одговарајући доказ да је орган надлежан за извршење покушао извршење без пружања полицијске помоћи.

„Чланом 53 Закона о полицији, прописано је да се полицијска помоћ у извршењима пружа када се у спровођењу извршења основано очекује отпор, док је одредбама члана 54 истог Закона, између осталог, предвиђено да уз захтев за пружање помоћи мора бити приложен акт којим се доказује да је орган надлежан за извршење покушао извршење без пружања полицијске помоћи. Дана 27.07.2018. године, Полицијска станица у Брусу добила је захтев за пружање асистенције поводом уклањања спорног објекта. Како исти није био у складу са поменутим одредбама Закона о полицији, тачније није достављен доказ да је покушано извршење без полицијске помоћи, дана 30.07.2018. године, подносилац захтева је обавештен о формалним недостацима и упућен да достави потребну документацију, што до данас није учињено, сходно чему асистенција није могла бити пружена“, наводи се у саопштењу достављеном БИРН-у.

Подсетимо, Министарство грађевинарства је после скоро годину дана од када је почела градња нелегалног објекта од 1.000 квадрата на Панчићевом врху и после неколико налога и решења о рушењу, 25. јула ове године донело решење о извршењу рушења којим инвеститорку Снежану Митковић из Смедерева обавештава да ће објекат и септичка јама од 180 квадрата бити уклоњени, а крајем прошле недеље коначно суискључени су вода и струја.

Како је открио Инсајдер у емисији „Врх безакоња“, нелегална градња на Панчићевом врху у Националном парку Копаоник, одвијала се скоро годину дана без икаквих проблема, наочиглед надлежних институција, па чак и уз помоћ неких од њих.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОГОРЧЕНИ ЖИТЕЉИ: Не желимо цевовод на својој реци

5 (1) МЕШТАНИ села Жиљци и других поткопаоничких села и заселака са територије општине Брус …

Бела Црква: Гомиле миграната окупирале малену варошицу после сукоба са румунским граничарима (видео)

5 (10) После неуспелог покушаја уласка на румунску територију гомиле миграната који тврде да су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *