ОПЕРАЦИЈА ЈОВАЊИЦА: Како су из МУП, БИА, и ВОА штитили највећу плантажу марихуане у Европи

ОПЕРАЦИЈА ЈОВАЊИЦА: Како су из МУП, БИА, и ВОА штитили највећу плантажу марихуане у Европи

4.7
(6)

КРИК објављује детаље нове оптужнице из случаја „Јовањица“, недавно подигнуте против полицајаца и агената обавештајних служби који су штитили Предрага Колувију, оптуженог да је на имању своје компаније узгајио више од тоне марихуане, пише Крик.

У документу су цитирани разговори безбедњака и оптуженог нарко-боса из којих се види да су му достављали поверљиве податке, обезбедили лажну полицијску значку и документа, физички чували његово имање и планирали како да утичу на полицију и медије након његовог хапшења. „Понеси утоку да се провозамо до имања”, наређивао је Колувија полицајцима и тражио им разне услуге: „Је л’ можемо платити да замене тај ДНК?”, док га је агент БИА-е охрабривао:„Радиш здраву системску причу”. Истрага тужилаштва о томе како је Колувија дошао до полицијске регистарске таблице водила је ка бившој секретарки МУП-а Дијани Хркаловић – њен сарадник их му је предао, али она у овом поступку није ни саслушана, преноси Крик.

“Добар дан, добри људи. Ко је вечерас дежуран?“, написао је 10. новембра 2019. припадник обавештајне агенције БИА Бранислав Радосављевић на тајној групи за комуникацију која је названа „Савет за безбедност“. Ова група направљена је у оквиру апликације „Разговор“ и служила је да се у њој припадници полиције и тајне службе договарају како да штите оптуженог нарко-боса Предрага Колувију и његово имање марихуане, како тврди тужилаштво. На поруку представника БИА-е одговорио је полицајац Радован Бојовић који се извинио што не може да дежура на имању. „Ја сам отишао на село, праштајте.“ Колувија је затим одредио ко ће уместо њега: „Кенџа“, мислећи на Милана Кендију, припадника полиције.

Ово дописивање само је један детаљ у низу доказа које је тужилаштво прикупило о умешаности државних службеника у заштити онога што се сматра највећом откривеном плантажом марихуане на Балкану. „Заплена дроге у ‘Јовањици’ је највећа забележена заплена дроге у Републици Србији и региону“, наводи Тужилаштво за организовани криминал у обимној оптужници на 348 страна, познатој као „Јовањица 2“, а до које је дошао КРИК и чије детаље ексклузивно објављујемо.

Претходном оптужницом, подигнутом прошле године, Колувија је оптужен са својим сарадницима за гајење марихуане на имању. Нова оптужница бави се онима из државе који су га штитили.

ОПЕРАЦИЈА ЈОВАЊИЦА: Како су из МУП, БИА, и ВОА штитили највећу плантажу марихуане у Европи
Вучић, вођа нарко клана

„Колувија, да би заштитио производњу опојне дроге и да би избегао кривични прогон, са три стране из безбедносних кругова је скупио припаднике криминалне групе“, наводи тужилац у новој оптужници.

Полицајци, агенти БИА-е, али и Војнообавештајне агенције (ВОА) Колувији су помагали на различите начине, како објашњава тужилац Саша Дрецун – достављали су му податке о истрагама које се воде против његових сарадника, издавали му фалсификована уверења, обезбедили му лажну полицијску значку и полицијску регистарску таблицу. Чак су и физички чували имање марихуане, али га и саветовали како да када пакује дрогу не оставља трагове.

Комуникација Колувије и сарадника открива и да је власник имања „Јовањица“ често био у страху да ће сарадници да га откуцају или да ће конкуренција да му опљачка имање. Контакти из БИА-е су га саветовали шта да ради, али и проверавали ко су људи за које сумња да га прате, открива КРИК.

Дописивање на групи „Савет за безбедност“ наставило се чак и након што је Колувија ухапшен, а полицајци и безбедњаци расправљали су о томе како да зауставе полицију, али и медије да извештавају о случају, открива оптужница.

Са Колувијом су оптужена два агента БИА-е: шеф ове агенције на Звездари Александар Тошић и Бранислав Радосављевић, кога је БИА упутила да ради у МУП где је, између осталог, био асистент бивше државне секретарке овог министарства Дијане Хркаловић. Од полицајаца су ухапшени Радован Бојовић из Одељења за сузбијање привредног криминала, Зоран Баштовановић, припадник Одељења за борбу против корупције, и Колувијин рођак Милан Кендија – некадашњи начелник Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката, близак некадашњем директору полиције Милораду Вељовићу. Саша Вујисић, припадник Војнообавештајне агенције (ВОА), избегао је хапшење и за њим је расписана потерница. У овом случају су оптужени и Колувијин возач Милош Тофиловић, као и Славиша Милинковић, за кога се тврди да је имао задатак да контактира особе које су ‘пале’ са дрогом произведеном на „Јовањици“ и убеђује их да на било који начин не угрозе групу. Сви оптужени су одбили да изнесу одбране.

Неки потези тужиоца, међутим, нису потпуно јасни.

Истрага како је Колувија дошао до полицијских таблица водила је ка Дијани Хркаловић – члан њеног обезбеђења и возач их је задужио у МУП-у, а њен асистент Радосављевић их је предао власнику плантаже марихуане, како је утврдило тужилаштво. Тужилац, ипак, није ни саслушао Хркаловић. У оптужници није објашњено ни зашто сви чланови интернет групе „Савет за безбедност“ нису оптужени, попут сувласника „Јовањице“ Александра Анђића и запосленог Горана Шевића. Утврђено је и да је бивши начелник Службе за специјалне истражне методе МУП-а, Дејан Миленковић, дао информацију Колувијиним сарадницима да их полиција не снима дроновима, али се у овом случају појављује као сведок. Сведочио је и полицајац Марко Раичевић који је са Колувијом путовао на Хиландар и коме је власник „Јовањице” помогао да реши проблем који је имао са паркинг местом.

Из порука које је тужилаштво сакупило јасно је да је Колувија издавао наређења полицајцима и агентима. Начин на који су се међусобно називали одаје утисак да су били блиски. Колувија је Бојовића ословио са „Бато злато”, Кендију са „Кенџа”, а Тошић и Колувија су се међусобно називали „Бато.”

Тужилац је дошао и до доказа да су оптужени добијали новац од Колувије.

Полицајцу Бојовићу је компанија „Јовањица” током 2019. године исплатила на рачун мало преко милион динара (око 8,5 хиљада евра). Кендији и његовом сину Колувија је исплатио 1.700 евра. Тошића је Колувија исплаћивао преко свог возача, а у једној ситуацији му је новац однео у канцеларије БИА-е, тврди тужилаштво. Код другог ухапшеног припадника БИА-е, Радосављевића, у стану је пронађено више од 40.000 евра у разним валутама, али није утврђено порекло овог новца. Полиција је код Радосављевића пронашла и близу 5 грама кокаина и пиштољ за који није имао дозволу, па ће му се и за то судити.

Тужилаштво тврди да је Колувија једном приликом агенту БИА-е Тошићу доставио чак мало више од пола килограма марихуане.

Кључне доказе тужилац Дрецун прибавио је из апликације за тајну комуникацију „Разговор“ коју су специјално за Колувију направили програмери које је ангажовао. Они, међутим, нису урадили добар посао.

„Ради се или о незавршеној или о неадекватно написаној апликацији”, наводи се у оптужници. „Начин на који су подаци ускладиштени у базу података показује да над подацима није извршена никаква енкрипција (закључавање).”

КРИК у наставку објављује цитате ових разговора, као и сведочења људи из полиције и БИА-е који су били у контакту са својим оптуженим колегама, давали им одређене информације, али и познавали и самог Колувију и виђали се са њим.

„Важно је да будемо корак испред”

Тошић је, како тврди тужилаштво, проверавао ко су људи које Колувија жели да запосли на имању, власнике аутомобила за које је Колувија сумњао да га прате, као и људе са којима жели да се сретне. Овај припадник тајне службе је користећи налог БИА-е приступао подацима у полицијској бази и затим их достављао власнику „Јовањице”.

„Увек имамо идентификацију људи, што је јако важно да будемо корак испред”, написао је Тошић Колувији.

„Не делује ми ништа опасно. Мислим да са њим може да се разговара”, обавестио га је једном о човеку са којим је Колувија очигледно желео да се састане.

Тошић је посећивао имање марихуане, а тужилаштво тврди да је једном приликом чак од Колувије преузео дрогу.

„Бато, сутра ујутру ако желиш и када желиш сутра са Кнауфом?”, питао га је Колувија. Тошић је одговорио: „Може касније са Кнауфом?”, а Колувија потврдио: „ОК. 0,6 за сада”. Упоредо је Колувију сарадник са имања известио да „0,6 има од ММ, ОГ, ГГ. То ћемо им упаковати тако како има, за пробу.”

Тужилац Дрецун је растумачио ове поруке у оптужници: „Сорте које су означене уз количину 0,6, односно 600 грама, су опојна дрога (брендови марихуане) – Минт Милано, ОГ Кусх и Горила Глу”.

Иако је Колувија, према оптужници, израдио савршен систем, често је било напето. У тим ситуацијама Колувија је највише тражио помоћ својих оптужених сарадника из безбедносних структура, а посебно када су хапшени дилери дроге, за које тужилац тврди да су радили за њега.

Остатак текста можете прочитати на сајту Крика.

крик.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава газдовање над 14 ловишта препустила приватним фирмама, међу њима и фирма кажњена за криволов и партнери Веселиновића и Радоичића

Држава газдовање над 14 ловишта препустила приватним фирмама, међу њима и фирма кажњена за криволов и партнери Веселиновића и Радоичића

5 (3) Јавно предузеће Србијашуме одустало је од газдовања над 14 државних ловишта у централној …

"Станишић је ступио у контакт с ЦИА 1991" и потом је био "поуздани саговорник" те службе

„Станишић је ступио у контакт с ЦИА 1991“ и потом је био „поуздани саговорник“ те службе

5 (2) Бивши шеф Службе државне безбедности Србије Јовица Станишић ступио је 1991. у контакт …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend