fbpx

Опљачкана Универзал банка у стечају, радници банке раде на црно?!

0
(0)

Београд — Стечајни управник Универзал банке није са радницима закључио уговоре о раду, тако они већ осам дана долазе на посао и раде „на црно“.

НБС је 31. јануара одузела дозволу за рад Универзал банци, после чега је стечајни управник обавестио запослене да су сада у радном односу у Универзал банци АД у стечају, поделио им радне задатке и информисао о радном времену, али је пропустио да са радницима закључи уговоре о раду.

„Већ осам дана имамо ситуацију да запослени долазе на посао и раде ‘на црно’ без заснивања радног односа, без решења о престанку радног односа, без уговора о раду код новог послодавца, без икаквог документа“, наведено је у писму запослених Инспекцији рада. 

Они подсећају да је према Закону о стечајном поступку предвиђено да предузеће у стечају може да запосли раднике према својим потребама, било оне који су били запослени пре покретања стечајног поступка или потпуно нове раднике са тржишта рада. 

У писму се указује Инспекцији рада да је у овом случају прекршен и Закон о раду, према којем је послодавац у обавези да са запосленим закључи уговор о раду пре ступања на рад, а уколико то не учини, сматра се да је запослени засновао радни однос на неодређено време. 

Предвиђене казне за непоштовање тих законских норми су од 800.000 до 1.000.000 динара, наведено је у писму, у којем се изражава нада да је држава способна да обезбеди поштовање закона, како би се обезбедило да сви запослени, према члану 32. Закона о раду, закључе уговоре о раду на недоредјено време, с обзиром да су се за то стекли услови. 

У супротном радници банке најавили су радикалније потезе, излазак на улице и акцију под називом „банкарско пролеће“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„ОВО ЈЕ ПЉАЧKА“ Самохрани отац штрајковао глађу због извршитеља (видео)

5 (2) „Све ово што радим, радим само због деце, само због њих. Не тражим …

Одабраним београдским кафићима милиони из буџета

5 (3) Држава је у последњих месец дана преко Фонда за развој одобрила преко 50 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *