понедељак , 21 септембра 2020

Осам година од смрти Слободана Милошевића

0
(0)

BЕОГРАД – Осам година од смрти бившег председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића навршава се 11. марта. 

Милошевић је умро у притвору Хашког трибунала за бившу Југославију 11. марта 2006, а посмртни остаци допремљени су из Хага у Београд четири дана касније, да би његово тело 16. марта било изложено у холу зграде Музеја „25. мај“ у оквиру музејског комплекса на Дедињу.

Сахрањен је у дворишту породичне куће у Пожаревцу, 18. марта 2006, уз звуке Посмртног марша и руске народне песме, испраћен бројним поштоваоцима.

Милошевић је у више наврата тврдио да је неко у Хагу предузимао „активне и смишљене кораке“ да уништи његово здравље и да су, с циљем да се то прикрије, судије тог суда одбиле да му дозволе да оде на лечење на кардиоваскуларну клинику у Москви.

Тадашњи главни тужилац Трибунала Џефри Најс је током суђења у више наврата тврдио да Милошевић манипулише својим здрављем одбијањем да следи прописани лекарски режим. Најс је неколико година касније изјавио, међутим, да је било политичких притисака на рад хашког суда, али да је Милошевић учинио себи лошу услугу када је одлучио да се брани сам, јер је тако пропустио прилику да пред јавност и суд изнесе неке значајне доказе. „Верујем да би судије, у коначном разматрању, узеле у обзир и те аргументе. Али ко зна какав би био резултат. Судије су тако водиле поступак да никако није могао да се жали због неправичног поступања. Давали су му велику слободу коју је он, можда користио против сопственог интереса“, рекао је Најс, додавши да је њих у Тужилаштву нервирало то што је Милошевићу попуштано због здравственог стања, наводећи да му је било дозвољено да сам испитује сведоке, те да су му судије свашта толерисале.

Четири месеца пре смрти Милошевића је у Хагу прегледао лекарски тим од троје специјалиста – кардиолог из Француске, специјалиста за крвне судове из Русије и оториноларинголог из Београда, који су потом предложили да Милошевић оде на преглед у Русију у познати специјалистички институт Бакуљев, али је судско веће то одбило.

Милошевић је рођен 20. августа 1941. у Пожаревцу, где је завршио гимназију а дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду, 1964. године.

Маја 1989. изабран је за председника Председништва тадашње СР Србије. На првим вишестраначким изборима, децембра 1990, изабран је за председника Србије.

Претходно, на оснивачком конгресу Социјалистичке партије Србије, 27. јула исте године, постао је први председник те странке настале уједињењем дотадашњег Савеза комуниста Србије и Социјалистичког савеза радног народа Србије.
На челу СПС налазио се до смрти.

На превременим изборима, децембра 1992, поново је изабран за председника Србије, а од 1997. до октобра 2000. године био је председник Савезне Републике Југославије.

Милошевић је предводио делегацију у којој су се налазила по три члана из СРЈ и Републике Српске током мировних преговора у Дејтону (САД), новембра 1995. године, након којих је децембра 1995. потписао Дејтонски споразум, којим је успостављен мир у БиХ.

Период владавине Слободана Милошевића окончан је октобра 2000. победом кандидата Демокатске опозиције Србије Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ.

Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу објавио је 27. маја 1999. године, током НАТО бомбардовања Србије (односно СРЈ), оптужницу против Милошевића.

Ухапшен је 1. априла 2001. а изручен Хашком трибуналу 28. јуна исте године.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Љуљај Ћобе, љуљај! И мртав си јачи од њих

0 (0) „Добро је да нам је Зорана Михајловић поручила колико не воли нас у …

Јесам ли вам лепо све и то у детаље рекао шта ће да ураде са Србијом? (видео)

0 (0) Говор Слободана Милошевића из 2. октобра 2000. године открива шта је покојни председник …

22 Коментара

  1. sad mi nedostaje, jer za dest maraka sam mogao da kupim cigare i da pijem celu noc sa prijateljima u kafani

  2. СЛАВА МУ !!! Ма какав био – ови су много гори од њега !!!

  3. Prestanite lagati narod da je Milosevic mrtav….Kako vas nije sramota…

  4. Ово беше „врхушка „СРС“-а са Јадранком Шешељ на челу???Е мој Војо кога си ти „обучавао“ да се бави политиком???

  5. Види тата па оно су Љигњославићи Александар и стрико му Томо!

  6. Шта ли је мислиои о чему је размишљао ова Вучић тада док је стајао ту где стоји . Ја сам ово заборавио.

  7. Ma nesto me stalno kopka! Ko je video ,u Srbiji, Milosevica mrtvog?

  8. Komunjara nije ni krst imala na sahrani..

  9. star poslovica kaze „beži kao đavo od krsta“ zato umesto krsta,piramida!!!

  10. On nije bio Srbin jer iznad njegove glave je taraba a ne krst. Zar takvo djubre treba da se pominje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *