Понавља се суђење за отмицу Слободана Милошевића

0
(0)

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је у марту некадашњи управник Окружног затвора у Београду Драгиша Бланиша био ослобођен оптужби Мире Марковић да је отео њеног супруга Слободана Милошевића, и наложио да му се суђење понови.

Апелациони суд је усвојио жалбу породице Милошевића, јер како је навео у одлуци, пресуда Вишег суда у Београду, садржи битне повреде одредби кривичног поступка, односно изрека пресуде је неразумљива.

По оптужници Мире Марковић, Блануша је дозволио 28. јуна 2001. да НН лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала, где је урмо 11. марта 2006. године.

Блануши ће суђење бити поновљено и због друге Марковићкине оптужбе да је неовлашћено објавио књигу „Чувао сам Милошевића“, која говори о притворским данима бившег председника СРЈ Слободана Милошевића пред његово изручење Хагу, за које је такође био ослобођен.

Поред тога, Виши суд ће му поново судити и због оптужбе за невлашћено објаљивање Милишевићевих фотографија сликаних у притвору, која је била одбијена због застарелости.

Оптужницу су преко пуномоћника у својству „оштећених као тужилаца“ још 2005. против Блануше поднели Милошевић, који је тада већ био у Хагу, и његова супруга Мира Марковић, након што је тужилаштво одбацило њихову кривичну пријаву против Блануше.

Милошевић је у међувремену умро у притвору Хашког трибунала, а Марковићева је скоро 12 година ван Србије.

У Русији је добила политички азил.

Виши суд је у пресуди која је укинута био закључио да није доказано да је Блануша без одобрења истражног судије Горана Чавлине и тадашње председнице Окружног суда у Београду Виде Петровић организовао предају Милошевића НН лицима тако што га је силом и принудом из Окружног затвора пребацио на хелиодром на Бањици одакле је Милошевић хеликоптером Државне безбедности пребачен на аеродром у Тузли, па из Тузле холандским авионом за Хаг.

Што се тиче неовлашћеног фотографисања Милошевића у притворској шетњи, његовог уласка у марицу, затом фотографисања његових књига које је читао у притвору, Виши суд је у укинутој пресуди закључио је да је то дело застарело још 28. јуна 2011. године.

Поводом неовашћеног објављивања књиге са тим фотографијама и приватних разговора Милошевића са породицом и адвокатом у притвору, суд је у укинутој пресуди закључио да није доказано да је њима наступила штета за Милошевића и његову породицу јер током поступка није утврђено да ли је и колику имовинску корист Блануша себи прибавио.

Танјуг

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сестра Јулије Скрипаљ: Јулију су отеле британске службе и насилно је држе да се не врати у Русију

0 (0) Сестра Јулије Скрипаљ, која је отрована новчоком заједно са оцем, бившим двоструим руским …

Милан Радоичић био оптужен за киднаповање, али је СВЕДОK ПОСЛЕДЊЕГ ДАНА СУЂЕЊА променио исказ!

0 (0) Милан Радоичић, потпредседник Српске листе за кога председник Александар Вучић каже да је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend