Откад је СНС на власти, компанијe Вучићу блиских људи добиле 212 тендера

0
(0)
  • БОЈАН ПАЈТИЋ: “Компанија Проинтер са 17 запослених и зарадом од 47 милиона динара купила је 50 одсто компаније Алти чији је обрт капитала био неколико милијарди. Комисија супротно закону дозвољава овакво нелогично спајање и успостављање монопола на тржишту од око 10 милијарди динара на годишњем нивоу“

         ПРЕДСЕДНИК Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је на данашњој конференцији за медије да је противзаконито успостављен монопол на ИТ тржишту Србије у корист људи блиских Александру Вучићу и владајућој Српској напредној странци.

         Он је рекао да је Слободан Квргић, који је близак премијеру Александру Вучићу и потпредседнику Фудбалског савеза Србије Славиши Кокези, спојио своју компанију Проинтер са фирмом Алти и створио монопол у јавном сектору на ИТ тржишту.

         Пајтић је рекао да је Комисија за заштиту конкуренције очигледно била под политичким притиском када је дозволила спајање те две компаније које сада практично контролишу цело ИТ тржиште у јавном сектору.

         „Компанија Проинтер са 17 запослених и зарадом од 47 милиона динара купила је 50 одсто компаније Алти чији је обрт капитала био неколико милијарди. Комисија супротно закону дозвољава овакво нелогично спајање и успостављање монопола на тржишту од око 10 милијарди динара на годишњем нивоу“, рекао је Пајтић.

         Како тврди, према финансијским извештајима из АПР у 2011. Години, компанија “Проинтер“ имала је 15,9 милиона динара прихода, 2012, када СНС долази на власт, приход износи 73,4 милиона динара, а 2013. године скоро 400 милиона динара.

         Од тренутка када је Српска напредна странка дошла на власт ове две компаније су добиле 212 тендера, рекао је он и као посебно забрињавајуће навео да су тендери вредни 418 милиона динара добијени за снабдевање рударског басена Колубара током поплава у мају 2014. године.

         Говоримо о противзаконитом монополу успостављеном у корист људи блиских владајућим структурама, а та блискост се види у томе да је Квргић уступио фабрику Еуросалон Кокези, сматра Пајтић.

         Он не тврди да су средства отишла СНС, али је, како је нагласио, очигледно да је незаконити монопол успостављен у корист људи који су блиски СНС и “за то имамо све неопходне доказе”.

         Тражимо од надлежних институција да утврде: ко је вршио притисак на Комисију за заштиту конкуренције да се омогући човеку блиском премијеру Вучићу да оствари монопол, истакао је Бојан Пајтић.

         Погледајте документа о монополу блиских сарадника Александра Вучића на ИТ тржишту Србије (ПДФ фајл)

 

извор: сајт Демократске странке

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Свођење рачуна у картелу: ВУЧИЋ ПРОТИВ ВЕСЕЛИНОВИЋА

4.7 (55) Србијом већ тридесет година влада организовани криминал. Спрега политике и мафије уништила је …

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend