Отпуштен шеф БНД-а: Да ли се Шиндлер саплео о партију АфД?

0
(0)

Берлин – Изненадни одлазак шефа немачке обавештајне службе БНД би могао бити у вези са партијом АфД (Алтернатива за Немачку): У служби се гледа са забринутошћу на ангажовање Шиндлерове сестре у партији АфД. Америчке тајне службе тренутно испитују да ли су партије десне оријентације у Европи поткопане од стране Руса.

Вест да је шеф обавештајне службе Шиндлер отпуштен довела је до бројних нагађања у служби. Заправо не постоји никакав непосредни повод за одлазак. Изгледало је да је Шиндлер превладао турбуленције које су изазване праксом надгледања од стране службе БНД.

У круговима европских тајних служби се од пре неколико дана са пажњом гледа на чланак у Википедији, који се појавио 17. 4. 2016 на америчкој Википедији. Тамо се могло прочитати: „Његова сестра Моника Милер је удата за Ролфа Милера који је представник за штампу партије АфД у немачкој савезној држави Сар.“ Ставка из википедије указује на извештај недељног магазина Штерн који је на дан одржавања скупштине АфД-а у Сару известио из града Фолклинга. Извештај показује, да је Милер и сам активан у АфД-у: Моника Милер, супруга представника за штампу АфД-а, сестра председника немачке тајне службе БНД је огорчена.“

Интересантно је да Википедија није ово објавила и раније: Магазин Штерн је ову чињеницу обелоданио још 9. 3. 2016.

Због чега се политичка активност његове сестре уопште региструје у Шиндлеровој биографији за сада није познато: Коначно, сестра је независна и пунолетна особа за чије активности брат не може бити одговоран.

Дејство таквог чланка је на необавезног читаоца свакако одрживо и делотворно: Могућа близина шефа БНД-а са партијом АфД би могла да има катастрофалне последице по његову репутацију. Додуше АфД као партија није у компетенцији службе БНД. Ипак, запослени у служби БНД који у чланку на Википедији о свом шефу региструју и помињање партије АфД могли су се с правом запитати шта се иза тога крије.

Још је важније дејство једне такве лексичке конструкције на партнере из страних обавештајних служби. Јер се партије десне оријентације у Европи тренутно обрађују од стране америчке обавештајне службе због сумње да су поткопане од стране Руса. Америчка влада се одлучила на такве истраге још пре неколико месеци јер очигледно има индикација да су партије десне оријентације као и оне критички настројене према НАТО-у финансијски помагане од стране Руса.

Експерти европских обавештајних служби заступају став да америчка влада не би требало да захтева такве веома осетљиве истражне радње које задиру у саму демократију у Европи уколико нема конкретних доказа. Што се тиче (француског) Националног фронта познато је да је он добио заштићени кредит од руске банке.

Шиндлеров наследник би требало да буде сарадник министра финансија Волфганга Шојблеа. Сам Шојбле је у фебруару у вези АфД-а говорио о једној „срамоти за Немачку“. Шојбле је тада алудирајући на национал-социјализам рекао: „Нисам мислио да ћемо сада поново морати да дискутујемо о томе. Ови зли демагози говоре свакакве лоше ствари а онда као да то нису намеравали. Они су љигави и играју на ниске инстикте…Стога морамо јасно да их позиционирамо, раскринкамо и људе упозорима на њих. Они нам доносе само јад. Изабрати такве демагоге , којима је на челу пише да су неозбиљни је Немачкој увек само штетило.“

С обзиром на такво вредновање чак би и умерена блискост шефа БНД-а са партијом АфД неминовно значила и крај његове каријере. За сада се АфД обавештајно не обрађује. Канцеларија за заштиту Устава је пре извесног времена саопштила да не постоје никакви одрживи докази који би оправдали надгледање једне иначе веома успешне партије.

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Превод: Милан Здравковић

ВасељенскаТВ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Најгори резултат на локалним изборима у историји ЦДУ, десничарска АфД прешла цензус у Хамбургу

0 (0) БЕРЛИН – Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) немачке канцеларке Ангеле Меркел забележила је, према прелиминарним …

Берлин: Немачка полиција из саобраћаја искључила аутобус из Србије који се буквално распада! (фото)

5 (1) Немачка полиција искључила је из саобраћаја аутобус који се кретао ка Србији, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend