Ово није РЕСТИТУЦИЈА ово је наставак бољшевичке пљачке и отимачине!

0
(0)

Буџетом за ову годину предвиђене су две милијарде динара за обештећење власника или наследника чија је имовина одузета после Другог светског рата, а исплата ће бити могућа када Владе Србије донесу одлуку о коефицијенту обештећења, каже директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

„Очекујем да ће током овог месеца Министарство финансија изаћи са конкретном одлуком – коефицијентом или неким другим решењем које је омогућено Законом“, најављује за Тањуг Секулић.

Он напомиње да је донето тацно 916 ресења о праву на обестецење, али на колико њих це бити подељене две милијарде динара каже знаце се у децембру кад буду донета ресења и за ову годину.

Наиме, Законом о реституцији предвиђено је да у децембру 2018. године почне исплата обештећења у обвезницама на рок од 12 година, уз годишњу камату од два одсто, каже Секулић.

Према његовим речима, за старије суграђане рок доспећа обвезница , са којима ће инаће бити могуће трговати на берзи, је пет година, а краћи рок ће важити и за оне којима се право и износ на обештећење утврди у петој години издавања обвезница, и износиће седам година.

„Законско решење је да све обвезнице морају бити исплаћене од 2018. до 2030. године, без обзира када је решење донето“, објашњава Секулић и подсећа да је укупан предивђени износ за то две милијарде евра.

Реституција у натури, каже он, завршена је 90 одсто, тачније враћено је више од 6.000 објеката и пословних зграда и 30.000 хектара пољопривредног земљишта, док ће за осталих 10 одсто, што је око 20.000 захтева, бити донета решења о обештећењу.

Како је навео, Агенција је у сарадњи са Пореском управом прошле године проценила имовину која не може бити враћена у натури, наводећи да је Пореска управа брзо, добро и ефикасно обавила тај део посла. На питање у којим случајевимасе одлучује о обештећењима, Секулић каже да је то Закон прецизно одредио, а најчешће је реч о случајевима када је имовина продата у поступку законите приватизације или откупом станова 90-их.

„Један од случајева је када објекат више не постоји, јер је срушен, када је реч о изграђеном грађевинском земљишту, када је продато у поступку законите приватизације или служи за послове државе, министарстава и других организација. То је изузето од реституције и иде на обештећење, јер је ту имовину немогуће вратити у натури зато што на тим стварима не постоји законито право својине других лица“, објашњава Секулић.

Држава има своје лимите у погледу финансија и имовине, те се и реституција креће у оквиру реалних могућности државе, каже Секулић, наводећи да је власницима или наследницима Законом ограничена исплата обештећења до 500. 000 евра.

„То је механизам који је укључен у Закон како не би дошло до пробијања суме од две милијарде евра. То је огроман новац. Биће незадовољних, али ни много богатије земље у свету, као на пример Немачка није успела да надокнади штету 100 одсто“, истиче Секулић.

Он предвиђа да ће реституција бити завршена, с обзиром на темпо решавања предмета и капацитета Агенције, најкраће за пет, а најдуже за осам година.

Процењује да ће за пет година бити готове све првостепене одлуке, и наводи да је до сада обрађено 65 одсто поднетих захтева, а у наредне две до три године очекује и другостепене поступке, за које сматра да би могле да продуже реституцију.

„У том периоду треба да окончамо све поступке, и да архиву, која је и сада велика, у електронском и папирном облику средимо, а онда заједно са владом констатујемо крај реституције и да Агенцију трансформишемо или укинемо“, наводи Секулић.

Сматра да је реституција била „храбра одлука државе“, иако она за државу представља „велики терет“, наводећи да је према статистикама до сада власницима и наследницима враћена „значајно велика вредност“.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брнабићи арче српски буџет и народне паре а Срби ћуте као да су уместо мајчине сисе сисали к….

4.4 (7) Мултинационална компанија „Асеко“ приходовала је у периоду од 1. јануара 2019. до 31. …

Народна банка Србије позајмила Телекому 100 милиона евра?!

0 (0) Народна банка Србије је одмах пошто је Телеком Србија издао корпоративне обвезнице, од …

2 Коментара

  1. RESTITUCIJA JE KADA SE POSTENO VRATI SVE STO JE OTETO.NI MANJE NI VISE.U SUPROTNOM ZNACI DA SU KOMUNISTI NA VLASTI (PRESVUCENI ) SLATKO JE TUDJE.

  2. III srpski ustanak protiv srba okupatora, komunista-ustaša-crnogoraca-knindži i ostalih mindži !!! Sekulića i ostale daplemenike najuriti sa Dedinja, Senjaka i dati im samo džempere u kojima su došli. Po zakonu o restituciji džempera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend