Падавине загадиле славине, стотине хиљада људи без пијаће воде

0
(0)

ЈАК млаз воде са чесме који се слива у чашу и потом клизи низ грло призор је који десетогодишња деца из Зрењанина гледају само у филмовима. Око 130.000 житеља овог града и околних места пуну деценију жеђ гаси флашираном водом, јер вода из водовода – није исправна. Јужни Банат, међутим, само је један од многих делова Србије којим протичу загађени токови и чије становништво пије нездраву воду. Процењује се да је због загађења и хемијске неисправности на различите начине угрожено и до милион грађана Србије.

Готово да нема дела земље који не кубури с пијаћом водом. Локални водоводи често су загађени бактеријама, алгама, тешким металима… И док жедни грађани са зебњом приступају славинама, стручњаци кажу да талас загађења водотокова не представља еколошку катастрофу, нити глобалну опасност за државу и грађане.

Саветник у Институту за водопривреду „Јарослав Черни“ Првослав Марјановић каже да су погоршању еколошке слике допринеле обилне падавине које су изазвале клизишта, спирање тла, мешање вода…

– Не можемо да говоримо о серији загађења водотокова, који су по било чему специфични – објашњава Марјановић. – Загађења су сталне пратеће појаве метеоролошке ситуације која подразумева велику количину падавина. Реч је углавном о познатим загађивачима, а комплетну слику употпуњује и вишедеценијско неулагање у водопривреду и заштиту животне средине.

НИТРИТ У ИНЂИЈИ

Готово 20 дана, због загађења, без воде је и Инђија. Санитарни инспектор покрајинског секретаријата за здравство, донео је решење у којем је забранио употребу воде за пиће у Инђији због повишене концентрације нитрита. У општини наглашавају да је вода микробиолошки и бактериолошки у дозвољеним границама и да нема опасности за грађане. Препорука је да се она не користи за пиће, али да је исправна за друге потребе.

Последњи случај тровања Јадра, од којег страхује добар део Подриња и Посавине, показао је да је дванаести сат да држава коначно почне да заводи ред у очување водотокова. Градска власт у Лозници затражила је од Агенције за заштиту животне средине да наложи узимање узорака воде на ушћу ове реке у Дрину. Тај корак направљен је после алармантних налаза драстичног повећања присуства тешких метала, металоида и њихових једињења. Узорак је узет са места које се налази пет километара низводно од ушћа реке Корените, у рејону села Брадић. Вест о могућем загађењу изазвала је страх у свим насељима дуж Јадра, али и Дрине. Кривац није званично означен, али је сумња пала на оближњу флотацију рудника „Столице“.

– Антимон, кадмијум и арсен, само су неки од опасних по живот тешких метала, који су присутни, не само у Костајничкој реци, реци Коренити, већ и у Јадру – каже за „Новости“ Драгослав Добрић, члан Градског већа у Лозници задужен за заштиту човекове средине. – Надлежне инспекције су донеле обавезујућа решења да се отклоне узроци загађења, али се она не спроводе.

Добрић каже да Коренита и њена притока Костајничка река делују сабласно. Уништен је сав живи свет, вода је боје бронзе. Загађени муљ таложи се око најплоднијих парцела овдашњих домаћина.

– Крајње је време да реагују и тужиоци, јер се стање сваким даном погоршава – истиче Добрић.

И док становништво Подриња страхује од таласа загађења, званичне државне службе ситуацију смирују и јасно истичу да природне катастрофе неће бити. То је јуче јасно рекао директор Агенције за заштиту животне средине Дејан Лекић.

– Не прети нам опасност, јер повећање количине тешких метала у рекама Костајник, Коренита и Јадар неће утицати на квалитет Дрине и Саве – каже Лекић. – Пораст нивоа штетних материја вероватно је последица пробијања насипа на јаловишту „Столице“. Надлежна инспекција за заштиту животне средине издала је налог власнику да санира оно што се излило.

У подринским општинама кажу да у овом крају постоји неколико доказаних загађивача, али да су у борби с њима локалне власти – немоћне. Они у помоћ дозивају државу која једино може да са њима изађе на крај.

Због нечисте воде шестодневну агонију проживаљава и око 75.000 житеља Сомбора и околине. Узорци су узети, али резултата анализе још нема. Завод за јавно здравље Сомбор издао је штуро саопштење, према коме ће налази анализе узорака узетих са хидранта и водоводне мреже бити познати до среде. Узрок загађења воде у овом граду су колифорне бактерије, највероватније из фекалија.

Један од највећих проблема је мешање отпадне и воде намењене снабдевању становништва. Решење лежи у изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода, али и успостављање ефикасног водопривредног система. О размерама овог проблема говори и чињеница да од 7,2 милиона становника Србије, чак 4,5 милиона своје отпадне воде излива директно у природу – водотокове, подземне лагуме, или право на површину земљишта.

– Да би се решио проблем загађења вода у држави потребно је према грубој рачуници око 20 милијарди евра, а цео посао би трајао двадесетак година – указује Марјановић. – У водопривреду Србије годинама није улагано. Стратегија која предвиђа кораке за побољшање стања је пред усвајањем.

Марјановић подсећа и да је за уређење ове области потребна мобилизација људства и средстава на државном нивоу. Важно је и да цена воде у Србији досегне потребан ниво, јер тренутно она не покрива ни основне трошкове.

Како до питке воде, питање је које се годинама поставља у Банату. Зрењанин је град који је недавно прославио неславни јубилеј – деценију откако је због енормног садржаја арсена и других штетних материја, забрањена употреба воде из градског водовода за пиће и кување.

Последња најава говори да ће Зрењанинци чисту и здраву воду добити до краја 2015. Припремљена је, наиме, међународна јавна набавка која тражи добављача услуге за пречишћавање воде. То је, износи заменик градоначелника Саша Сантовац, нови концепт у решавању проблема водоснабдевања, у односу на све претходне који су подразумевали изградњу скупе фабрике воде. Аутори пројекта уверавају да су добре примере видели у многим градовима суседних држава. Поручују да ангажовање било које (највероватније стране) компаније за пречишћавање зрењанинске воде неће ништа коштати град, а грађане највише 0,28 евра по кубику.

ЦРВЕНА МОРАВА

Вода црвене боје у Великој Морави, примећена у недељу, узнемирила је становнике уз њене обале, али није отровна. необична нијанса реке последица је наноса бујица и киша на југу Србије. Како објашњавају у дирекцији локалног Рибочуварског подручја, у себи има честице гвожђа које је добродошло за прочишћавање реке.

РЕКОРДЕРИ

Зрењанин је рекордер у Србији по продаји флаширане воде. Израчунато је и да су новцем потрошеним минуле деценије за куповину воде могле да се изграде две фабрике за пречишћавање. Упркос званичној забрани, многи Зрењанинци користе је на своју одговорност. У највећем градском насељу Багљаш изграђена је еко-чесма.

БЕОГРАД: ИСПРАВНО, КОНТРОЛА КВАЛИТЕТА НА ТРИ НИВОА

У „Београдском водоводу“ кажу да је вода из њихових система хигијенски исправна и добра за пиће. То показују резултати контроле квалитета воде, која се ради свакодневно у три нивоа.

У склопу интерне контроле у предузећу, анализе се свакодневно раде у лабораторијама и то у два нивоа. Прво се контролише у три смене у погонским лабораторијама, а онда се у Служби санитарне контроле воде у савремено опремљеним лабораторијама изводе физичко-хемијске, микробиолошке и биолошке анализе. Узорци пијаћих вода се узимају са свих производних погона, из резервоара и са славина потрошача. Градски завод за заштиту здравља даје коначну оцену о исправности воде за пиће.

„Водовод“ редовно контролише и сирову бунарску и површинску воду, која се касније прерађује у њиховим погонима. Сирова вода Саве и Дунава се, како кажу, чешће контролише, јер је код тих вода промена квалитета израженија. За прераду се користи савремена технологија, а процес воде искусни инжењери, тако да пијаћа вода у потпуности задовољава све прописане захтеве.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Два милиона људи у Србији пије воду која није безбедна за пиће?!

0 (0) Јучерашња прича око исправности воде у Београду нам још увек одзвања у ушима. …

Формира се Комисија за истрагу последица НАТО бомбрадовања

0 (0) Скупштина Србије усвојила је данас предлог о формирању Комисије за истрагу последица НАТО …

6 Коментара

 1. NERADI SE VODOVOD ZATO STO NEKO IMA VELIKU KORIST ZAKLJUCITE SAMI

 2. @AgCiki a u zrenjaninu kisnica bistra naspr vode oz vodovoda

 3. https://www.youtube.com/watch?v=grp_8thSs0Y#t=11 Putinomanija u Moskvi. Više hiljada Moskovljana, poklonika lika i dela Vladimira Putina, satima je strpljivo čekalo u redu kako bi kupili majice sa likom predsednika Rusije.

  Majice sa Putinovim likom razgrabljene u Moskvi

  U ponudi je bio „Putin sa naočarima“, „Putin na konju“, a kontigent od 7.000 majica bukvalno je razgrabljen. Majica je koštala 22 evra. Majicu sa Putinovim likom obukao je i holivudski superstar Miki Rurk.

  Miki Rurk „šeta“ Putina Miki Rurk „šeta“ Putina

  Američki glumac Miki Rurk kupio je u ponedeljak u tržnom centru u Moskvi majicu s likom ruskog predsednika…

 4. DOK SU BILE POPLAVE TOMA NIKOLIC PEKO RAKIJU U BAJCETINI,SADA KADA LJUDI NEMAJU GDE DAJE SAOPSTENJA SA MORA IZ BODRUMA U TURSKOJ I TROSI DRZAVNE PARE KAKO OBNOVA SPORO IDE TO BI TREBALO DA SE UBRZA MONSTRUM.

 5. https://www.youtube.com/watch?v=5X94byNG6i8#t=75 VIDEO SRBIN PRESAO U ISLAM ZBOG ALKOHOLA

  Vinko Stojanović (24), mladi Srbin iz Zavidovića u BiH prešao je u islam, a svoju odluku je obznanio na tribini koju su vehabije organizovale u tom mestu. Vinkovo novo ime je Abdurahman.
  Srbin vehabija: Nova braća četitaju Vinku, to jest Abdurahmanu

  Obaveštavajući prisutne vehabije da prelazi u islam Vinko je rekao da mu se neke stvari nisu svidele u njegovoj staroj veri, a među njima je i konzumiranje alkohola. On je javno izgovorio sehadet, a okupljene vehabije su u glas izgovarale „Alahau akbar“, odnosno „Bog je veliki“.

  Ranije ove godine u okolini zenice, posle džume u lokalnoj džamiji, imam Zahid Maglić obavio je 24. januara čin preobraćenja u islam Srbina Saše Žunića.

 6. PALE MASKE PRIZNAJTE KOSOVO REPUBLIKU!

  Nema daljih evropskih integracija Srbije dok Beograd i Priština ne postignu dogovor, BEOGRAD MORA DA PRIZNA KOSOVO REPUBLIKU srpski stručnjaci za međunarodna pitanja. Na takav sled događaja i zamrzavanje pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom do postizanja drugog sporazum, u kome treba da se nađe i stavka prisustva Repulike Kosova u Ujedinjenim nacijama

  On sada za naš list kaže da će Srbija morati da reši pitanja na kojima insistira Nemačka, među kojima ispunjenje dogovora iz Briselskog sporazuma, aprila prošle godine i usvajanje drugog okvirnog dogovora Beograda i Prištine.

  – Verujem da će se to odigrati između novembra ove i marta iduće godine – ističe ovaj analitičar iz Foruma za etničke odnose i objašnjava da drugačijeg scenarija nema pošto je Berlin s Londonom tvorac dokumenta „non pejpr“, a nemačka kancelarka Angela Merkel je uložila sav svoj autoritet u to pitanje.

  Uslov svih uslova

  Zahtevi koje su u Beogradu pre mesec dana ponovili poslanici Bundestaga poznati su odranije, a jedna od sedam tačaka podrazumeva da se druga pregovaračka poglavlja Srbije i EU ne mogu otvarati pre nego što se pokrene poglavlje 35 o Kosovu. To je poslanik vladajuće CDU Andreas Šokenhof je prilikom prošlomesečnih susreta u Vladi i parlamentu Srbije poručio srpskim zvaničnicima s porukom da Briselski sporazum mora u potpunosti da bude primenjen.

  – Treba pažljivo čitati dokumenta jer u prvom Sporazumu od 15 tačaka vidimo da se očekuje i drugi, pošto su iz tog prihvaćenog tzv. aprilskog izostala sporna pitanja za obe strane poput Kosova u UN, Srba kao nacionalne zajednice, prekogranične saradnje i druga. Njih treba da reši novi sporazum i da pređu u sadržaj poglavlja 35 – objašnjava Janjić i dodaje da Nemačka neće i nema razloga da odustane od toga.

  Predrag Simić

  On smatra da Priština neće dobiti stolicu u UN zbog veta Kine i Rusije, u čemu bi Moskva mogla da trguje, ali Peking sigurno neće, pa će Kosovo najverovatnije, poput Palestine, imati status posmatrača. Srbija, kako ukazuje, ne mora da prizna Kosovo, ali ne sme ni da blokira nemački zahtev saradnje Kosova u međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama, uključujući i UN.

  Ovakav sled događaja je očekivan i prema rečima bivšeg ambasadora u Francuskoj Predraga Simića koji naglašava da će i posle postizanja drugog sporazuma biti dodatnih zahteva poput priznanja Kosova.

  – Promene u tom stavu ne treba očekivati i možemo slobodno reći da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine PRIZNANJE REPUBLIKE KOSOVA zahtev svih zahteva – kaže Simić

  On ukazuje da je na putu ka EU veoma važno i pitanje državnih reformi, ali i ističe da će se na sporazumu insistirati.

  Toma koči Vučića

  Tempo normalizacije odnosa s Prištinom je pitanje o kome, prema tvrdnji izvora iz vladajuće koalicije kabineti šefa države i premijera, nemaju isti stav.
  – Tomislav Nikolić smatra da bi to trebalo da se rešava što kasnije, idućeg proleća, a Aleksandar Vučić je svestan da mora da se žuri U PRIZNAVANJU KOSOVA REPUBLIKE zbog međunarodnih para koje treba da stignu. Oba kabineta znaju da se iza kosovskog pitanja lomi odnos prema NATO-u i širenju uticaja alijanse u koju Srbija ne mora da uđe, ali do kraja godine treba da pokaže spremnost za saradnju – tvrdi naš sagovornik.

  Priznala da je uslov priznanje KOSOVO REPUBLIKE Jadranka Joksimović

  – Ni EU, ni Nemačkoj, kako vidimo, nije toliko bitno određivanje Srbije prema pitanju Ukrajine, koliko je važno da Beograd podrži konsolidaciju Kosova i da Kosovo stigne do UN i međunarodne zajednice – zaključio je ovaj stručnjak za međunarodne odnose.
  Ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović je u izjavi beogradskim medijima potvrdila da ima država koje otvaranje prvog poglavlja vezuju za napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ali veruje da će se čitav proces odigravati brže. Smatra da za Srbiju ne bi bila dobra poruka da posle svih napora i koraka preduzetih u protekle dve godine bude usporavana na putu ka Briselu zbog političke situacije u Prištini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend