Штеловањем курса динара лажно оборили јавни дуг али и девизне резерве

0
(0)

Девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају новембра 2017. године 10,1 милијарду евра, што је за 655,4 милиона евра мање него претходног месеца, саопштила је Народна банка Србије.

Нето девизне резерве (умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) износиле су на крају новембра 8,37 милијарди евра, и ниже су за 656 милиона евра.

Смањење и бруто и нето девизних резерви је у потпуности резултат смањења јавног дуга, односно раздужења државе у износу од 655,9 милиона евра по основу доспећа еврообвезница Србије емитованих на међународном финансијском тржишту у новембру 2012. године.

Нивоом девизних резерви је обезбеђена покривеност новчане масе М1 од 194 одсто и око шест месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Ипак, у претходних шест месеци девизне резерве су повећане укупно за 1,35 милијарди евра, што је двоструко више од њиховог смањења у новембру.

Остали фактори који су утицали на кретања девизних резерви у новембру имали су готово неутралан ефекат.

У смеру повећања деловали су – прилив по основу интервенција НБС на међубанкарском девизном тржишту у нето износу од 80 милиона евра, као и нето приливи по основу донација, управљања девизним резервама и другим основима у износу од 56,2 милиона евра.

Наведени приливи били су више него довољни да покрију одливе из девизних резерви услед нето раздужења државе по основу кредита и девизних хартија од вредности емитованих на домаћем тржишту у нето износу од 50,6 милиона евра, као и неповољан ефекат промена међувалутних односа на светском финансијском тржишту (85,1 милион евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у новембру износио је 965,7 милиона евра и био је за 307,9 милиона већи него у претходном месецу.

У првих једанаест месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 6,06 милијарди евра.

У новембру је забележена номинална депрецијација динара у односу на евро од 0,1 одсто, а НБС је у том месецу интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 185 милиона евра и продајом 105 милиона у циљу ублажавања прекомерних краткорочних дневних осцилација курса.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УДАР ДРЖАВЕ НА ДИЈАСПОРУ: Велики порези за све који примају новац из иностранства, хиљаде људи стрепи за своја радна места

4.4 (42) Међу онима који ће се наћи на удару су запослени у бројним транспортним …

НБС прави регистар свих који шаљу или примају новац из иностранства

4 (4) Београд — Банке и финансијске институције до 15. јуна морају да доставе Народној …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend