fbpx

Пет хиљада радника Генекса 10 година чека својих 200 евра

0
(0)

Радници Генералекспорта и ИЦГ од 2009. чекају да им држава исплати по 200 евра по години стажа колико им припада према социјалном програму и то од њихових пара, зарађених од продаје имовине ових предузећа.

Иако, према потврдама које су добијали из државних институција, више од 20 милијарди динара лежи на стечајном рачуну, готово 5.000 радника пуних 10 година чека исплату.

Према последњим најавама, три године након што је уведен стечај у оба предузећа, за крај фебруара, како кажу бивши радници са којима смо разговарали, најављено је да ће свако добити 26,9 одсто од укупног дуговања. За њих је то неприхватљиво, баш као и уведени стечај.

– Стечај је уведен 2016. незаконито јер не може да се уведе стечај ако није исплаћен социјални програм, а реструктурирање није завршено. Осим тога како фирма која има више од 20 милијарди динара на рачуну може да оде у стечај. Питамо се где је наш новац, као и шта је урађено са новцем од камате – истиче за Данас један од бивших запослених Данас Бранко Радичевић.

Од увођења стечаја, марта 2016, у компанији ИЦГ промењена су три стечајна управника. Последњи је на место стечајног постављен марта 2018, након што је, како каже Радичевић, претходни Милош Боровчанин смењен јер није прихватио потраживања великих поверилаца.

– Банке у стечају су се жалиле на одлуку стечајног управника Боровчанина који је одлучио да њихова потраживања одбаци, али њихове жалбе не би требало да могу да одложе исплату коју је он намеравао да спроведе. Да би се то спречило он је смењен – напомиње Светлана Пековић и подсећа да је неких 40 бивших запослених тренутно и на суду у Стразбуру.

Из Министарства привреде ни после неколико седмица нисмо добили одговор на конкретна питања зашто радницима ИЦГ и Генекса још није исплаћен новац, као и када ће бити. О „случају Генекс“ годинама смо писали, а исто тако годинама су министарства привреде и економије, али и Агенција за приватизацију пребацивали одговорност једни на друге. Држава, међутим, није крила да на рачуну новца има, али то радницима није помогло јер новац никада нису добили.

Осим тога, власти су се током 2015. два пута оглушиле о одлуке Уставног суда које су биле у корист радника, односно малих акционара. У јулу те године Уставни суд усвојио је жалбу којом се потврђује првобитно решење да се изврши исплата новчаних накнада, непосредно након тога и Омбудсман је реаговао наложивши Агенцији да у року од 60 дана поступи по налогу Суда. То се, међутим, никада није десило.

И сам стечајни поступак је неколико пута одлаган, а у вероватно последњем одговору који нам је на ову тему стигао из Министарства привреде пре четири године, тадашњи министар Жељко Сертић је, између осталог, рекао да је „рочиште за отварање стечаја у септембру (2015 прим. аут.) и да ће се тек након тога отворити услови за рад по овом питању“. Стечај је уведен пола године касније, али услови за исплату радника се очигледно још нису „отворили“.

Услов да се радницима исплати 200 евра по години стажа испуњени су још маја 2009. када је осим Блока 20, који је купио Мирослав Мишковић, продата још једна њихова целина, хотел „Гранд“ и „Kонаци“ на Kопаонику и то Миодрагу Kостићу. Радници тврде да је укупно добијено 170 милиона евра и да је новац на наменским рачунима. У тренутку продаје ове имовине Мишковићу и Kостићу министар економије био је Млађан Динкић.

Пише: Љ. Буквић, Данас.рс

Фото: Стефана Савић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пред нову продају у руднику Леце биће отпуштено 28 радника из помоћних служби

1 (1) Од 450 запослених у руднику олова, цинка, сребра и злата „Леце“ у истоименом …

Нарко дилер Предраг Колувија у редовном и сталном контакту са државним врхом, људима из врха МУП-а, војске…

4.3 (25) Оптужница против Предрага Kолувије, коју је KРИK јуче добио од Тужилаштва за организовани …

2 Коментара

  1. Podigli su oni te pare, znate kad cete ih dobiti!
    Te halapljive trule mrcine su sve sto su mogli opljackali, a sada izmisljaju i smisljaju nove namete da sto vise otmu od naroda!

  2. Potrebno je Milion eura da svi dobiju po dvesta. Vučić je odneo Klintonu za kampanju Hilari Klinton, dva miliona eura naših para, da lobira ako pobedi Hilari. Pobedio Tramp, kakav je Vučić moron, mogla je država da isplati ovim ljudima po 400 eura. A on je dao onima pre kojima on ne kleči. Odlazi Vučiću i vrati pare koke si sa bratom i ekipom pokrao od nas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *